Cât de importantă este economisirea la CAR

Cât de importantă este economisirea la CAR, aflaţi în interviul de mai jos. Într-o perioadă în care societatea se axează foarte mult pe consum, un specialist în domeniu ne arată cât de importantă este economisirea, la orice vârstă.

Preşedintele Casei de Ajutor Reciproc (CAR) Credit Acces, Mihai Roşculeasa, ne-a acordat un interviu, în care ne-a vorbit despre importanţa economisirii şi despre avantajele constituirii unui fond social la CAR. Dobânda aferentă fondului social nu se impozitează şi este, întotdeauna, peste rata inflaţiei.

Gazeta de Sud: De când activează CAR Credit Acces şi câţi membri are?
Mihai Roşculeasa: Avem 2.200 de membri şi activăm din 2009. Deja avem zece ani de când funcţionăm.

GdS: Care este capitalizarea actuală a CAR Credit Acces?
M. R.: Peste 10 milioane de lei este capitalizarea (constituită din fondurile sociale ale membrilor). 

GdS: Într-o societate bazată pe consum, cât de importantă este economisirea?
M. R.: Este foarte importantă, pentru că, în principiu, atunci când vrei să achiziţionezi un bun, să construieşti ceva sau să repari diverse lucruri în casă, ai nevoie de bani. Banii pot veni din trei surse. Prima sursă curentă este salarizarea, dar este redusă. Nu poţi face prea multe dintr-un salariu. A doua sursă, dar cu un cost mai mare, este împrumutul. Şi a treia sursă, şi cea mai importantă, este economisirea. Acolo, undeva, în cadrul CAR-ului, sub formă de fond social. La suma respectivă, de-a lungul timpului primeşti o dobândă, bani pe care poţi să îi foloseşti oricând doreşti pentru ceea ce ai nevoie.

GdS: Care este avantajul unei economisiri prin intermediul Casei de Ajutor Reciproc Credit Acces?
M. R.: Este unul foarte bun. Pentru că sunt mai multe elemente de care trebuie să ţinem cont. În primul rând, dobânda pe care o primeşte un membru la fondul social constituit. Suma economisită la CAR poartă denumirea de fond social. Primul element este dobânda pe care o primeşte o persoană care economiseşte la fondul social. Aceasta este de 5% pe an, cu capitalizare.  

GdS: Conform Codului fiscal, această dobândă nu este impozitată.
M. R.: Da. Acesta este un al doilea element important. Dobânda la fondul social constituit în cadrul caselor de ajutor reciproc nu este impozitată. În cazul depozitelor la bănci, statul impozitează dobânda cu 10%, iar banca doar o reţine. Un al treilea element important este comisionul de retragere de numerar. La bancă există un cost de 0,3 – 0,5% dacă banii se retrag din casierie.

În cadrul Casei noastre de Ajutor Reciproc nu există niciun comision de retragere de numerar. Al patrulea element este modul de depunere şi de retragere a fondurilor sociale, deci a sumelor economisite. În primul rând, nu trebuie să aştepţi o anumită perioadă de timp ca să îţi ridici banii. La bancă există depozitele la termen la o lună, 3, 6, 9, 12 luni. În cadrul CAR-ului nu există termen. Orice persoană poate să facă depunere sau retragere în orice zi.

GdS: Dacă o persoană depune astăzi cererea de retragere, poate să retragă tot astăzi banii de la CAR?
M. R.: Poate. Depinde de suma pe care o retrage. Pentru sumele de până la 10.000 de lei retragerea nu trebuie anunţată. Mai este şi al cincilea element important, şi anume că dobânda se calculează şi se plăteşte la zi. Prin comparaţie cu un depozit bancar pe care îl faceţi la un anumit termen, să zicem pe șase luni, trebuie să aşteptaţi șase luni pentru a retrage dobânda sau să spargeţi depozitul respectiv.

Dacă retrageţi banii mai înainte de termen, atunci pierdeţi dobânda, plus că aveţi un cost legat de comisionul de retragere, ceea ce poate să însemne că plecaţi acasă cu mai puţini bani decât aţi dus. În cadrul CAR, puteţi să faceţi retragerea în orice zi, iar dobânda vi se calculează până în ziua respectivă. Deci dacă aţi făcut o depunere pe 13 februarie şi veniţi să retrageţi pe 30 mai, pe numărul acesta de zile vi se calculează dobânda şi nu trebuie să aşteptaţi la 30 de zile, 90 de zile sau un alt termen pe care îl are un depozit bancar.

GdS: Cât ar câştiga o persoană care constituie la CAR Credit Acces un fond social de 10.000 de lei, de exemplu?
M. R.: Dacă la 1 ianuarie, un membru al CAR depune 10.000 de lei, la 1 ianuarie al anului următor are o dobândă de 500 de lei, la care se adaugă capitalizarea de încă 16 lei. Adică 516 lei. Suma este netă, neimpozitată şi fără comisioane de retragere. La bănci, media dobânzii la depozite este de 2,5%. Asta ar fi însemnat că ar fi câştigat 250 de lei dacă ar fi constituit depozit la bancă. 

GdS: Dobânda oferită de CAR este peste rata inflaţiei?
M.R.: Este foarte bună această întrebare. Dacă rata inflaţiei prognozată de BNR pentru anul 2019 este de 4,2%, dobânda pe care o primeşte la fondul social un membru al CAR este de 5%, plus capitalizarea, ceea ce înseamnă 5,16%. Deci aproximativ un procent peste rata inflaţiei este câştigul net al unui membru al CAR. Pentru noi este important ca dobânda să fie peste rata inflaţiei.

Dacă pe parcursul unui an, rata inflaţiei creşte peste dobânda pe care noi am stabilit-o, mărim valoarea dobânzii astfel încât să depăşească rata inflaţiei. Şi mai este ceva foarte important, dobânda pe anul în curs s-a stabilit în luna decembrie a anului anterior. Este valabilă tot anul următor, cu condiţia ca rata inflaţiei să nu depăşească dobânda pe care noi am stabilit-o. În cazul în care o depăşeşte, atunci mărim dobânda la fondul social. Sau dacă în decursul unui an rata inflaţiei scade şi poate să ajungă chiar negativă, noi nu micşorăm valoarea dobânzii.

Contact
CAR CREDIT ACCES
Craiova, str. Theodor Aman, bl. 73, sc. 2, parter (în zona English Parc)
Tel.: 0351.807.808 sau 0351.46.20.20