15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri„Suntem o piaţă pentru import!“

„Suntem o piaţă pentru import!“

http://www.youtube.com/watch?v=o61uXv-gfDU

\n

Remarca îi aparţine reprezentantului companiei craiovene care produce tractoare. El împărtăşeşte opinia altor producători potrivit căreia fermierii mici şi mijlocii nu au acces la finanţare suficientă pentru a se dota cu utilaje agricole performante româneşti.

Târgurile Agrotex şi Doljconstruct s-au deschis ieri, la Casa Tineretului din Craiova, şi se vor desfăşura până pe 11 mai, inclusiv. Este pentru prima dată când Camera de Comerţ şi Industrie (CCI) Dolj reuneşte cele două târguri, fie din lipsă de participanţi la fiecare dintre ele separat, fie pentru a le permite expozanţilor să aibă acoperite spaţii atât la exterior, cât şi la interior. Anul acesta sunt prezenţi la Craiova 60 de producători şi distribuitori din întreaga ţară şi din Bulgaria, care îşi vor expune produsele atât în pavilionul Casei Tineretului, cât şi în curtea exterioară. În incintă îşi expun produsele cei din domeniul construcţiilor, pe când la exterior se găsesc produse şi servicii destinate agriculturii.

Domină produsele agricole de import

Deşi Doljul este un judeţ preponderent agricol, la Târgul Agrotex sunt prezenţi foarte puţini producători români din acest domeniu, aici predominând produsele din import, expuse de dealeri locali care lucrează pentru producători din alte ţări. Din cei 60 de expozanţi, 20 de firme vin din Bulgaria şi încearcă să-şi găsească la Craiova parteneri de afaceri pentru a-şi comercializa în zona noastră produsele realizate în trei districte din ţara vecină.
„Fără finanţări pentru agricultori şi fără o strategie serioasă de dezvoltare a agriculturii nu pot rezista nici producătorii de utilaje în România. Suntem o piaţă pentru import! Se ştie acest lucru de mulţi ani“, a declarat Nelu Marciu, reprezentantul MAT SA Craiova, care a precizat că, la ora actuală, în fabrica de utilaje agricole din Bănie se produc circa 20 de tractoare pe lună, în timp ce, în urmă cu mulţi ani, se fabricau aproximativ 300 de astfel de utilaje.
Un alt producător din Dolj, de data aceasta de utilaje agricole realizate în Băileşti, spune că s-a dezvoltat piaţa de produse second-hand aduse de peste graniţă, în detrimentul producătorilor autohtoni. Şi acesta a vorbit despre lipsa de finanţări a agricultorilor, care îşi pune amprenta asupra producătorilor de utilaje din România, aceştia ajungând să se numere pe degetele de la o mână. „A fost bine pentru toţi în perioada când se acordau subvenţii agricultorilor pentru a cumpăra produse româneşti“, a spus Constantin Enea, reprezentantul producătorului de discuri, grape şi semănători din Băileşti.

20 de firme din Bulgaria expun la Craiova

În cadrul celor două târguri deschise ieri în Bănie expun şi 20 de firme din Bulgaria, de la vinuri locale şi până la sămânţă de soiuri şi hibrizi de porumb şi altele. „Târgurile sunt cele mai bune ocazii pentru misiuni economice de întâlniri între mediile de afaceri din ţările Cross Border. Acest lucru l-am făcut şi noi cu firmele din Bulgaria. Am alocat spaţii şi pentru conferinţe, dar şi pentru întâlniri de genul „business to business“,  între reprezentanţii firmelor interesate din România şi Bulgaria. Adică se întâlneşte cererea cu oferta. Exact de acest lucru avem nevoie“, a declarat Gabriel Vlăduţ, preşedintele Camerei de Comerţ şi Industrie Dolj.

Vizitatorii preferă produse româneşti

Puţinii fermieri care s-au aflat, ieri, la târgurile inaugurate, au precizat că sunt interesaţi de produse româneşti. „Am venit să mă uit. Deocamdată vrea să cumpere un cumnat al meu, care se ocupă cu agricultura şi vrea utilaje, semănătoare. Preferăm produsele româneşti, mi-au plăcut foarte mult pentru că sunt mai bune. Sperăm să găsim ceea ce căutăm“, a spus Gigel Florea, vizitator.

Constructorii aşteaptă un fel de „undă verde“ a vânzărilor

Şi în ceea ce priveşte târgul Doljconstruct, constructorii care expun la târg sunt optimişti şi au aşteptări mari pe această piaţă, de acum înainte. „Acest început de an a debutat foarte optimist. Ne-a depăşit, oarecum, aşteptările în ceea ce priveşte vânzările. Aşteptăm şi partea a doua a anului, când avem volume mai importante pe parte de ţiglă şi pe parte de pavaje“, a spus Mirona Praniţchi, specialist PR la Elpreco SA din Craiova. „Participăm la fiecare ediţie a acestui târg. Ne aşteptăm de la acest târg la mult mai mulţi clienţi decât cei pe care i-am avut până acum. S-a dezmorţit cam greu piaţa construcţiilor. Sperăm să înceapă din primăvara aceasta, cu un salt mai mare, mai bun“, a declarat şi Magdalena Oprea, de la firma Ciromat.  
La această secţiune sunt expuse noutăţi în materie de construcţii şi amenajări interioare. Pot fi achiziţionate terase din geam termopan pliabile, care se pot strânge dintr-o parte în alta a balconului, lăsând respectiva terasă fie complet descoperită, fie acoperită (închisă) cu geam total sau parţial, a declarat reprezentanta GIP, Mihaela Lupu. Tot firma GIP are expuse şi plase de ţânţari pliabile, pentru uşa casei sau a terasei. Recon participă la târg cu articole de tâmplărie şi lemn stratificat, în special din lemn de stejar. Noutatea lor este mobilierul de lemn cu patină, spune Mariana Iordache.

Ce mai găsiţi la târgurile dedicate agriculturii şi construcţiilor
Agrotex reuneşte producătorii de maşini şi utilaje agricole, instalaţii de irigat, îngrăşăminte chimice pentru agricultură, material semincer, utilaje şi echipamente pentru industria alimentară, motosape fabricate în Craiova etc.
Domeniul construcţiilor este reprezentat de producători şi distribuitori de materiale de construcţii, izolaţii termice, sisteme de acoperire a clădirilor şi locuinţelor, instalaţii de climatizare şi centrale termice.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS