19 C
Craiova
duminică, 16 iunie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGrapini: Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor înainte de 30 de zile de la trimiterea unei notificări

Grapini: Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor înainte de 30 de zile de la trimiterea unei notificări

Obligativitatea certificării declaraţiilor rectificative de către un consultant fiscal a fost eliminată, a declarat, vineri, pentru HotNews.ro, Maria Grapini, ministrul ministrul delegat pentru IMM, mediu de afaceri și turism. „Încă de pe când se discuta proiectul iniţial am refuzat să-l semnez. Mai ales că într-un articol al proiectului se spunea ca declaraţia rectificativă poate fi semnată de un consultant, adică era opţională, iar pe a doua pagină se menţiona că sancţiunea pentru depunerea declaraţiilor rectificative necertificate este de 2% din diferenţa de sumă dar nu mai puţin de 200 lei”, a spus Grapini. Ea a mai confirmat că Fiscul nu va mai putea bloca conturile firmelor înainte de a lăsa să treacă 30 de zile de la notificarea primită în acest sens de companii.
„Am reusit în doi paşi să îi conving pe colegi de necesitatea acestui lucru. În prima fază, membrii Guvernului acceptaseră să lase să treacă 15 zile, dar nu am fost de acord cu acest interval întrucât de multe ori se numără zilele din momentul în care ei trimit notificarea prin Poştă, uneori durând o săptămână până ea ajunge la destinatar. Ori, după ce primeşti notificarea, tu ca manager ai nevoie de mai mult timp pentru a verifica dacă nu e o greşeală a Fiscului sau a ta, pe care e nevoie să o corectezi. În cele din urmă am reuşit să conving că 30 de zile este o perioadă rezonabilă înainte de a-ţi bloca conturile”, a mai spus Grapini.
Declaraţiile fiscale anuale ale contribuabililor persoane juridice pot fi depuse fără a fi certificate, conform Ministerului Finanţelor Publice (MFP).
Declaratiile fiscale depuse de contribuabili, chiar necertificate, se înregistrează la registratura organului fiscal, se procesează şi se utilizează pentru toate scopurile fiscale prevăzute de lege, precizeaza MFP.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS