16.2 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCreditarea creşte uşor, iar economisirea ia avânt

Creditarea creşte uşor, iar economisirea ia avânt

Împrumuturile în moneda naţională au crescut timid în ianuarie 2014 şi au scăzut cele în valută. De asemenea, depozitele populaţiei în lei sunt mult mai mari, chiar dacă dobânzile acordate de bănci pe termen scurt sunt destul de mici. Şi firmele şi-au sporit economiile tot în lei, cu peste 20%. Iată cum motivează specialiştii din domeniul bancar tendinţele actuale din piaţă.

Banca Naţională a României (BNR) a publicat, zilele trecute, o analiză a indicatorilor monetari din piaţă pe luna ianuarie 2014. Comparativ cu ianuarie 2013, la nivelul întregii ţări se observă o uşoară „dezgheţare“ a creditării în moneda naţională, în termeni nominali, dar şi o diminuare a împrumuturilor în valută. „La 31 ianuarie 2014, creditul guvernamental a înregistrat o creştere de 8,2% (7,1% în termeni reali) faţă de 31 ianuarie 2013“, se arată în documentul BNR, cu precizarea că instituţia consideră credit neguvernamental acele împrumuturi acordate populaţiei şi firmelor, şi nu unor instituţii de stat, respectiv guvernului.

„Mai multe firme îndeplinesc condiţiile de acordare a creditelor“

Specialiştii din piaţa bancară din Craiova contactaţi de GdS au explicat de ce este posibil să fi crescut creditarea în ianuarie 2014 faţă de aceeaşi lună din 2013. „Se observă o uşoară creştere a creditării în moneda naţională, care poate fi, pe de o parte, datorită reducerii repetate a dobânzii de politică monetară, care face ca împrumuturile să fie ceva mai accesibile în moneda naţională, iar pe de altă parte, probabil, mai multe firme îndeplinesc condiţiile cerute de bănci pentru acordarea creditelor. După cum ştiţi, creditele se acordă doar companiilor care sunt solvabile, care au puterea să restituie împrumuturile. În continuare, sunt speranţe să se dezgheţe creditarea pe lei“, a spus directorul unei bănci din Craiova. Totodată, el a precizat că este foarte important dacă o creştere a creditării populaţiei sau a companiilor este exprimată în termeni reali, adică dacă se ţine cont şi de creşterea inflaţiei. Se poate considera că s-a relansat creditarea, doar dacă această creştere dată de BNR este peste rata inflaţiei, chiar în cazul în care inflaţia este mică.
În ceea ce priveşte uşoara creştere a creditelor către populaţie, bancherii locali spun că aceasta se transpune, în special, în credite ipotecare, şi mai puţin în credite de consum contractate de persoane fizice.

Mai mulţi bani în conturile de economisire

În acelaşi timp, economisirea continuă să câştige teren, atât în moneda naţională, cât şi în valută, semn că prudenţialitatea a rămas în comportamentul populaţiei şi a firmelor, care preferă să îşi ţină banii în bănci, decât să-i consume.
Cu toate că există persoane fizice şi juridice care cu greu fac faţă cheltuielilor zilnice, există populaţie şi firme care reuşesc să pună bani deoparte chiar şi după sărbătorile de iarnă. Comparativ cu ianuarie 2013, în prima lună a anului 2014 au crescut semnificativ depozitele bancare în moneda naţională, atât ale populaţiei (cu 9,3%), cât, mai ales, ale firmelor (cu 20,3%). Persoanele fizice care au constituit depozite bancare în perioada analizată, cel mai probabil au avut prime de serviciu în decembrie sau au primit bani de la rudele care lucrează în străinătate. Pe termen scurt, populaţia ar putea să scoată din bănci mai puţini bani decât a depus, din cauză că băncile au scăzut mult dobânzile, dar au crescut şi comisioanele practicate de instituţiile de credit, astfel că cine depune sume mai mici (2.000-3.000 de lei) pe termen scurt (pe câteva luni) este posibil să scoată mai puţini bani decât a depus.
Dacă în cazul populaţiei tendinţa de economisire este evidentă de la lună la lună, de la an la an, în cazul firmelor este curios cum de au reuşit unele companii să pună bani deoparte în prima lună a anului în curs, în condiţiile în care anul anterior a fost destul de dificil, iar multe companii se confruntau cu lipsa de lichidităţi. În general, luna ianuarie este „moartă“ din punct de vedere al vânzărilor, dar şi al încasărilor şi plăţilor, în special.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS