12.3 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriConstantin: Reintroducem certificatele de depozit la cereale, de care să beneficieze toţi fermierii

Constantin: Reintroducem certificatele de depozit la cereale, de care să beneficieze toţi fermierii

Guvernul va aproba săptămâna viitoare un act normativ pentru reintroducerea certificatelor de depozit la cereale, pe baza cărora fermierii pot obţine credite, a declarat agenţiei Mediafax ministrul Agriculturii, Daniel Constantin.

„Săptămâna viitoare vom avea o iniţiativă guvernamentală, o Ordonanţă de urgenţă sau proiect de lege pentru reintroducerea certificatului de depozit. Într-un an în care producţia este mare avem nevoie de acel certificat de depozit care ajută fermierii să îşi ducă producţia într-un siloz şi beneficiază de un certificat pe baza căruia pot lua credit”, a spus ministrul.

El spune că aşa cum este în prezent legislaţia favorizează un număr redus de persoane, în special marii fermieri.
Schema de garantare a certificatelor de depozit pentru seminţe de consum a fost operaţionalizată începând cu anul 2009 şi a funcţionat până în aprilie 2013, când a fost suspendată.
Agricultorii pot beneficia, pe baza cerificatului, de un împrumut bancar garantat de stat, nemaifiind astfel nevoiţi să vândă cerealele imediat după recoltare, când preţurile sunt mai mici.
În acest fel, fermierii pot face lucrările de toamnă cu creditele obţinute.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS