13.6 C
Craiova
duminică, 5 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânia primeşte cea mai mică alocare de fonduri europene pe cap de locuitor

România primeşte cea mai mică alocare de fonduri europene pe cap de locuitor

Ministerul Fondurilor Europene (MFE) a publicat ieri pe site-ul oficial cea de-a doua versiune a Acordului de Parteneriat 2014-2020, aceasta fiind astfel supusă consultării publice de programare, a anunţat instituţia printr-un comunicat. „Varianta actualizată a acestui document stabilește priorităţile de finanţare din Fondurile Europene Structurale și de Investiții pentru a susţine competitivitatea, convergența și cooperarea, pentru a încuraja dezvoltarea inteligentă, bazată pe creștere economică și incluziune socială. Propunerea de Acord de Parteneriat va fi transmisă Comisiei Europene la sfârşitul acestei luni”, se arată în documentul citat. Potrivit acestuia, sistemul de implementare a fondurilor europene pentru perioada 2014-2020 va fi mai bine coordonat, fiind stabilite atribuții de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere – Ministerul Fondurilor Europene, Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice şi Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale.

Conform celei de-a doua versiuni a Acordului de Parteneriat, propunerile de alocări financiare indicative la nivelul programelor operaţionale prin care România va atrage fondurile alocate pentru politica de coeziune sunt următoarele:
Programul Operaţional Infrastructură Mare – 9,07 miliarde de euro
Programul Operaţional Regional – 6,47 miliarde de euro
Programul Operaţional Capital Uman – 3,44 miliarde de euro
Programul Operaţional Competitivitate – 1,26 miliarde de euro
Programul Operaţional Capacitate Administrativă – 520 milioane de euro
Programul Operaţional Asistență Tehnică – 300 milioane de euro
Programele de cooperare transfrontalieră – 450 milioane de euro

MFE a precizat că în perioada menţionată, România are alocate fonduri europene în valoare de aproximativ 21 de miliarde de euro pentru politica de coeziune, ceea ce înseamnă că, raportată la numărul de locuitori, alocarea de aproximativ 1.000 de euro/locuitor este cea mai mică din Uniunea Europeană. Cele mai mari alocări au fost acordate Lituaniei şi Slovaciei – 2.200 de euro/locuitor, Cehia şi Ungaria au primit o alocare de 2.000 de euro/locuitor, în timp ce alocarea de fonduri UE pentru Portugalia, Polonia şi Croaţia a fost de 1.900 de euro/locuitor.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS