17 C
Craiova
vineri, 19 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEugen Teodorovici s-a întâlnit cu Dacian Cioloş

Eugen Teodorovici s-a întâlnit cu Dacian Cioloş

Ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, a avut astăzi o întrevedere cu Dacian Cioloş, comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, aflat în vizită de lucru în România. Cei doi oficiali au discutat despre atragerea fondurilor europene alocate României pentru perioada 2014-2020. Ministerul Fondurilor Europene coordonează procesul de elaborare a documentelor de programare pentru perioada 2014-2020, având rolul de integrator al documentelor realizate de ministerele de linie. Suplimentar, în viitoarea perioadă de programare Ministerul Fondurilor Europene va fi responsabil cu coordonarea sistemului de implementare, în timp ce ministerele de linie vor fi în continuare responsabile cu politicile sectoriale.
„Este important ca, pentru următoarea perioadă financiară 2014-2020, România să creeze un sistem simplu, transparent și accesibil pentru beneficiari. Pentru zone precum Delta Dunării este nevoie de o strategie integrată, care sa aibă în vedere complementaritatea fondurilor europene și folosirea eficientă a instrumentelor puse la dispoziție de  cadrul european”, a declarat comisarul european pentru agricultură și dezvoltare rurală, Dacian Cioloș la încheierea întrevederii.
„Cheia succesului în absorbţia fondurilor europene este sistemul de implementare, care trebuie să fie eficient şi performant. Şi din acest motiv, 2014 este un an cheie în care trebuie să finalizăm reforma sistemului, pentru a maximiza absorbţia fondurilor europene în ambele perioade de programare”, a declarat ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, la finalul întâlnirii.
Fondurile europene alocate României pentru perioada 2014-2020 se ridică la aproximativ 43 miliarde de euro, din care cele pentru politica de coeziune reprezintă circa 21 miliarde de euro, iar cele pentru agricultură, pescuit şi plăţi directe în agricultură reprezintă peste 18 miliarde de euro (sume exprimate în preţuri curente 2012).
Sistemul de implementare a fondurilor europene va fi mult mai eficient în perioada 2014-2020, datorită simplificării structurii instituţionale. Totodată, sistemul va fi mai bine coordonat, fiind  stabilite atribuții de autoritate de management numai la nivelul a trei ministere:
• Ministerul Fondurilor Europene va fi autoritate de management pentru: Programul Operaţional Infrastructura Mare, Programul Operaţional Capital Uman, Programul Operaţional Competitivitate şi Programul Operaţional Asistență Tehnică;
• Ministerul Dezvoltării Regionale și Administrației Publice va fi autoritate de management pentru: Programul Operaţional Regional, Programul Operaţional Capacitate Administrativă, respectiv pentru programele de cooperare teritorială europeană;
• Ministerul Agriculturii și Dezvoltării Rurale va fi autoritate de management pentru Programul Național pentru Dezvoltare Rurală, respectiv Programul Operaţional pentru Pescuit.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS