15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriUnul din trei români are datorii

Unul din trei români are datorii

12% din populaţie intră în categoria marilor datornici, având credit bancar, datorii, întârzieri de plată şi bani împrumutaţi de la rude

Actualul context economic i-a adus pe tot mai mulţi români în imposibilitatea de a-şi plăti datoriile, iar în timp ce o treime din populaţia României are datorii în general, unul din zece români intră în categoria marilor datornici, se arată într-un studiu comandat de compania de recuperări creanţe KRUK România.
Majoritatea participanţilor la sondajul realizat de KRUK au recunoscut că şi-au supraevaluat cultura economică şi financiară şi au luat deciziile fără să ia în calcul toate posibilităţile financiare.
Situaţia datoriilor în rândul persoanelor fizice s-a deteriorat, deşi 58% dintre români sunt conştienţi de faptul că în perioada lor de formare ca adulţi nu au beneficiat de o educaţie financiară corespunzătoare.
70% dintre cei intervievaţi consideră că lipsa culturii economice se traduce prin cheltuieli iraţionale, 77% susţin că este principala cauză din care se ajunge în situaţia de a avea datorii, 66% au făcut cheltuieli peste veniturile proprii, iar 67% sunt conştienţi că din această cauză au ajuns să semneze contracte cu clauze abuzive şi nefavorabile.
Din cauza contractelor înşelătoare, dar şi a unei lipse de încredere generală în instituţii, băncile din România se bucură de un procent foarte scăzut de încredere în rândul românilor. Doar 13% dintre respondenţi au declarat că au încredere în bănci, în timp ce procentul în regiunea Europei Centrale şi de Est se ridică la 18%.

Numărul datornicilor a crescut cu 15% în ultimii trei ani

Un alt studiu coordonat de sociologul Vintilă Mihăilescu, realizat pe un eşantion de 6.500 de respondenţi, în mediul on-line, arată faptul că 34% dintre români au datorii în general. Dintre aceştia, 38% au restanţe la facturi, iar 48% au datorii şi la rude. 46% dintre respondenţi au declarat că au apelat la cardul de credit.
Studiul mai arată faptul că, deşi ar prefera să nu se împrumute deloc, numărul celor cu datorii au crescut în ultimii trei ani cu 15%.
Totodată, 12% din populaţie se încadrează în categoria mari datornici, aceştia având credit bancar, întârzieri la facturi, împrumuturi la rude şi alte forme de datorii. „Acest procent este un semnal de alarmă la nivel de societate“, este de părere Vintilă Mihăilescu, acesta completând că este un procent foarte ridicat. Dintre aceştia, 60% joacă în mod sistematic la Loto, sperând să câştige banii, care să-i ajute să scape de datorii.

Cea mai mare datorie a unei persoane fizice din portofoliul KRUK este de 1,2 milioane de lei

În perioada ianuarie – septembrie 2013 au fost transferate către KRUK România creanţe cu o valoare nominală totală de 1,12 miliarde de lei.
Valoarea medie a creanţelor transferate către KRUK România, în acest interval, a fost de 3.071 de lei.
Cea mai mare datorie a unei persoane fizice transmisă spre colectare către KRUK România în această perioadă este de peste 1,2 milioane de lei, creanţă a unei persoane cu datorii din regiunea Transilvaniei.
Dobrogea se află pe locul al doilea, cea mai mare sumă transmisă spre colectare către KRUK România fiind de peste 1,1 milioane de lei.
În rândul persoanelor juridice, cea mai mare sumă transmisă spre colectare către KRUK în această perioadă este de peste 6,7 milioane de lei, creanţă a unei persoane juridice din regiunea Munteniei.
 Oltenia se află pe locul al doilea la acest capitol, cea mai mare sumă transmisă în colectare către KRUK România în perioada ianuarie – septembrie 2013 fiind de peste 2,3 milioane de lei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS