13.4 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum rămâne cu impozitul pe arendă în Dolj?

Cum rămâne cu impozitul pe arendă în Dolj?

Opt judeţe au adus preţul grâului la valoarea de piaţă, diminuând preţurile medii ale acestui produs care stau la baza calculului impozitului pe arendă. La Dolj, faptul că ţăranii plătesc impozit dublu faţă de cât s-ar cuveni a creat un val de discuţii, dar fără rezultat. Responsabilitatea este pasată de la unii la alţii.

GdS titra ieri în articolul „Statul îi jupoaie pe arendatori la impozit“ că ţăranii plătesc impozit pe venitul din arendă calculat la echivalentul de 0,98 lei pe kilogramul de grâu, când preţul pieţei este de 0,5-0,6 lei pe kilogram. Acest lucru face ca arendatorii să dea la stat un impozit aproape dublu faţă de situaţia reală a pieţei la care se tranzacţionează în prezent cantităţile de cereale. Deşi alte zece consilii judeţene din ţară au dat hotărâri prin care au diminuat preţurile medii ale grânelor, pentru ca oamenii să plătească impozit la valoarea de acum a cerealelor, la Dolj încă se tărăgănează lucrurile, iar informaţiile de la autorităţile implicate sunt contradictorii. GdS a încercat să meargă pe firul lucrurilor, pentru a vedea ce este de făcut ca ţăranii să nu plătească un impozit umflat la stat. Autorităţile aruncă „pisica“ de la unii la alţii, în acest caz vorbind doar de diminuarea veniturilor statului dacă s-ar aduce la realitate preţurile, când esenţa problemei este alta: agricultorii plătesc impozit pe arendă umflat artificial.

Ar scădea bugetul ţării

Reprezentantul guvernului, Marius Deca, spune că o modificare a impozitului pe arendă ar modifica bugetul statului şi bugetele localităţilor. Totuşi, prefectul susţine că „miza este acum în curtea CJ Dolj“ şi că „am avut o discuţie ieri (miercuri -n.r.) cu reprezentanţii Direcţiei Agricole şi ai Direcţiei de Finanţe, având în vedere că zece consilii judeţene au adoptat hotărâri de diminuare a preţurilor. Vineri mă întâlnesc cu domnul preşedinte Ion Prioteasa“. Prefectul a sunat-o, de faţă cu jurnaliştii, pe directoarea Direcţiei Agricole, Delia Filimon, pe care a întrebat-o dacă a dat deja o hârtie către CJ Dolj cu preţul actual al grâului. Ei i-ar fi răspuns că a trimis o adresă către CJ, cu noul preţ al grâului – 0,62 lei pe kilogram, hârtie de care ar şti vicepreşedintele instituţiei judeţene respective. Vicepreşedintele pe probleme economice al CJ Dolj, Laurenţiu Ivanovici, a recunoscut că s-a primit o hârtie de la Direcţia Agricolă, dar spune că nu se poate face nimic pe baza acelui act, din cauză că preţurile trimise recent de Direcţia Agricolă sunt unele minime, altele maxime, unele din pieţe, altele din târguri şi oboare, nicidecum preţurile medii ale grâului pe judeţ la data respectivă. „Noi ne dorim să se rezolve problema pentru toţi. Teoretic, CJ poate da o hotărâre de consiliu pentru a diminua preţurile la valoarea lor reală, dar numai pe baza preţurilor medii de la Direcţia Agricolă. Să zicem că venim cu o astfel de propunere în şedinţă de CJ şi consilierii ar vota-o, atunci ar fi bulversată activitatea Finanţelor. Ar fi probleme pentru cei care au plătit deja impozitul la valoarea actuală. Ei ce vor face? Vor cere înapoi diferenţa de impozit de la stat?“. Ieri după-amiază, vicepreşedintele CJ şi responsabili de la Direcţia Agricolă au participat la o şedinţă la Prefectura Dolj, dar nu au ajuns la nici o concluzie în legătură cu acest subiect. Se pare că, în final, este nevoie de o clarificare legislativă, de la nivel central către teritoriu.

CJ Dolj cere o derogare de la guvern

Preşedintele Consiliului Judeţean Dolj, Ion Prioteasa, a declarat, ieri, pentru GdS, că, dacă se va obţine o derogare de la Bucureşti pentru a se accepta o diminuare a preţurilor cerealelor, pentru calculul impozitului pe arendă, „vom convoca o hotărâre extraordinară a consiliului judeţean şi vom adopta o astfel de hotărâre. De nouă ani, de când sunt eu aici, este pentru prima dată când preţul grâului este mai mic decât preţul la care se calculează arenda. Dar nici nu putem crea oamenilor o aşteptare în acest sens. Am primit un răspuns evaziv şi de la Direcţia Agricolă, în care nu ne era comunicat preţul mediu, ori noi nu suntem aparat tehnic să calculăm preţurile…“. Prioteasa a afirmat că organele din subordinea Ministerului de Finanţe trebuie „să facă o derogare de la aceste înforfetări ale Codului Fiscal. Din informările noastre neoficiale, ANAF nu a luat în calcul preţurile noi stabilite de cele zece consilii judeţene. Tot neoficial, cei de acolo ne-au spus că am intra într-un cerc vicios, pentru că o reducere a impozitului ar produce, în schimb, o scădere a bugetelor în cascadă“.

Finanţele locale cer sprijin la ANAF

Întrebat cum va fi aplicată hotărârea de diminuare a preţurilor adoptată de CJ Olt, directorul Direcţiei Generale Regionale a Finanţelor Publice Craiova, Mircea Pârvuleţu, a menţionat că în Codul Fiscal se precizează că astfel de hotărâri se dau la începutul anului. „Chiar nu ştiu cum vom proceda în acest caz. Voi pune directorii de specialitate să întrebe la ANAF şi îl voi sfătui şi pe colegul de la Olt să facă acelaşi lucru. Noi nu avem de la Dolj nici o comunicare scrisă cu un nou preţ al grâului, nu avem nici o hotărâre a consiliului judeţean. Probabil va fi 100% o problemă de reglementare. Probabil că se va da o circulară de la ANAF care să ne spună cum să procedăm în aceste cazuri, care sunt în mai multe judeţe“, a spus Pârvuleţu.
Până când se clarifică lucrurile la nivel legislativ ar putea fi prea târziu pentru ţărani, care în aceste luni şi-au primit arenda de la firmele care le-au lucrat pământul, iar majoritatea primesc grâu de la arendaşi.

Cum au procedat alte judeţe

Până la această dată, avem cunoştinţă de zece judeţe care au diminuat preţul la care se calculează impozitul pe arendă, conform preţurilor medii reale la nivelul fiecărui judeţ. Aceste judeţe sunt: Alba, Iaşi, Ilfov, Prahova, Constanţa, Ialomiţa, Bihor, Cluj, Argeş şi Olt. În ultimul judeţ, preşedintele CJ, Paul Stănescu, a declarat zilele trecute pentru GdS că preţurile medii actuale, reale, au fost transmise la CJ de către Direcţia Agricolă, împreună cu asociaţia locală a producătorilor agricoli.
La Argeş, Administraţia Judeţeană a Finanţelor Publice le-a transmis arendaşilor şi arendatorilor din  judeţ noile preţuri medii ale principalelor produse agricole ce fac obiectul arendei achitate în natură, după ce CJ a dat o nouă hotărâre, anulând-o pe cea din decembrie.
Pe site-ul ANAF, la secţiunea în care sunt anunţate preţurile medii din toată ţara la care se calculează arenda figurează tot preţurile vechi ale produselor agricole, şi nu cele modificate în cele zece judeţe care au dat hotărâri de CJ-uri pentru a le diminua. La Argeş, de exemplu, în lista ANAF figurează preţul de 0,82 lei pe kilogram (820 de lei pe tonă) la grâu, în timp ce în noua hotărâre de CJ figurează 0,63 lei pe kilogram. Fie ANAF nu şi-a actualizat preţurile pe site, fie nu a luat în calcul hotărârile din timpul acestui an ale CJ-urilor din ţară.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS