14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriTeroarea „Primei Case“ în lei

Teroarea „Primei Case“ în lei

Garanţiile la creditele pentru locuinţe se vor acorda doar în moneda naţională. Cei cu dosarele pe circuit, dar în euro, vor primi garanţii în valută, dar până la epuizarea plafonului, informează FNGCIMM.

Tinerii care şi-au făcut planuri să-şi cumpere, prin „Prima Casă“, o locuinţă prin credit în euro trebuie să o ia de la capăt cu hârţogăria şi să vadă dacă veniturile le permit să acceseze un împrumut în moneda naţională.
Mulţi tineri cu venituri medii şi-au putut cumpăra o locuinţă prin programul „Prima Casă“. Majoritatea au luat credit în euro, pentru că dobânzile erau mult mai mici, iar ratele mult mai permisive decât la creditele în lei. Oficial, în toată regiunea Olteniei, 92% din creditele acordate prin „Prima Casă“ în 2012 au fost în valută, în timp ce în lei au fost doar 8%. Chiar dacă erau mai avantajoase creditele în euro, guvernul a limitat acordarea acestora printr-o hotărâre care obligă băncile să acorde credite doar în lei, iar Fondul de garantare să acorde garanţii doar pentru împrumuturile în moneda naţională contractate pe Programul „Prima Casă“. Au rămas „în aer“ acele dosare de împrumut depuse înainte de 1 august de tinerii care doresc să-şi cumpere prima locuinţă. Vor mai primi ei creditele în euro sau nu?

Ce fac tinerii care au apucat să ceară credite în euro

Tinerii care au apucat să dea avansul pentru apartamente şi au primit o aprobare din partea băncii a creditelor în euro au toate şansele să mai primească acel împrumut în valută. Reprezentanţii Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru Întreprinderi Mici şi Mijlocii (FNGCIMM), instituţia care acordă garanţii celor care se împrumută prin Programul „Prima Casă“, susţine că solicitările în euro vor fi soluţionate până la epuizarea plafonului care a rămas pentru euro. „Odată cu intrarea în vigoare a hotărârii de guvern, toate băncile vor primi plafoane în lei, iar creditele vor fi acordate în lei. Solicitările primite până la intrarea în vigoare a hotărârii de guvern vor fi soluţionate în moneda în care s-a obţinut creditul, în limita plafonului existent“, au arătat reprezentanţii FNGCIMM de la nivel central.
La nivel local, nici măcar optimismul bancherilor nu este debordant în ceea ce priveşte solicitările în euro pe „Prima Casă“ şi aflate în curs de soluţionare. Directorul unei bănci craiovene a declarat, pentru GdS, că mai există dosare la nivel local solicitate în valuta europeană, iar aceia care nu mai prind plafon în euro şi nu se încadrează la alte credite în moneda naţională pot opta pentru alte credite în valută din portofoliul băncii. „Până acum nu ne-a comunicat Fondul de Garantare că s-ar fi epuizat plafonul în euro, ceea ce înseamnă că se vor acorda garanţii în continuare. Cei care nu se mai încadrează la împrumuturile în lei trebuie să mai aibă puţină răbdare, pentru că se vor echilibra dobânzile în timp. Băncile le pot oferi o alternativă la «Prima Casă», tot în euro, cu condiţii similare de plată, dar cu un avans mai mare“, a spus bancherul craiovean de la o bancă de top. Avansul pe care este obligat un solicitant să îl plătească la un astfel de împrumut în euro este de 25% din credit, iar condiţia a fost impusă de BNR. Directorul băncii craiovene a mai spus că doljenii care s-au adresat băncii au solicitat, în medie, în jur de 40.000 de euro pentru cumpărarea unei locuinţe.

„Am vrut, iniţial, să luăm credit în lei, dar nu s-a putut“

Şi ca venituri ce trebuie puse la bătaie, tinerii care vor să se împrumute în lei trebuie să aibă salarii şi alte venituri mult mai consistente decât la un împrumut în valută. „Noi am vrut iniţial să luăm credit în lei, că în lei suntem plătiţi, dar nu s-a putut. Nu ne încadram cu veniturile noastre în cerinţele băncii. În lei am fi luat o sumă mult mai mică din bancă, sumă care nu ne-ar fi ajuns să ne cumpărăm apartamentul. Şi aşa am optat pentru euro. Este şi rata mai mică şi am împrumutat exact cât aveam nevoie“, a povestit o tânără care a contractat un credit „Prima Casă“ în euro.

Dobânzi la euro versus dobânzi la lei. Calcul comparativ

Tinerii care doresc să îşi cumpere o locuinţă prin „Prima Casă“ beneficiază de credite avantajoase în valuta europeană, cu mult mai ieftine decât cele în lei. Numărul mare de solicitări de credite în euro se explică prin costurile mai mici ale împrumuturilor în euro pe „Prima Casă“. „Ponderea garanţiilor acordate în lei în anul 2013 este de circa 16%, iar în anul 2012 este de circa 8%“, au declarat reprezentanţii FNGCIMM. De ce s-ar înghesui oamenii la euro? Vă prezentăm mai jos un calcul comparativ efectuat on-line pe portalul unei bănci de top cu multe credite „Prima Casă“. Dacă o familie doreşte să se împrumute în euro, la o sumă de 40.000 de euro, rata lunară ar fi de 225 de euro (996 de lei, la cursul BNR de ieri). Familia ar rambursa în total 78.871 de euro (aproximativ 349.398 de lei). La aceeaşi bancă, un împrumut în lei prin „Prima Casă“ ar genera familiei costuri şi mai mari. Dacă vrea să împrumute aceeaşi sumă ca şi la euro, ar trebui să ia circa 177.600 de lei, cu o rată lunară de 1.287 de lei, deci cu 291 de lei pe lună mai mult decât rata la acelaşi credit în euro. În total, cine se împrumută în lei ar trebui să ramburseze în 30 de ani 455.807 lei, cu 106.409 lei mai mult decât dacă acel credit ar fi fost în euro. La lei, dobânda la care s-a făcut acest calcul orientativ a fost de 6,87% (DAE 8,21%), iar la euro, dobânda era de 4,22% (DAE 5,5%). Ce-i drept, la împrumuturile în valută mai intervine riscul valutar, ceea ce poate face ca la un curs mai ridicat al euro să intervină o rată lunară mai mare. Băncile aveau şi ele tot interesul să acorde împrumuturi în euro pentru locuinţe din mai multe motive: pe de o parte, ele se împrumutau în euro de la băncile-mamă la dobânzi mici de tot şi tot în euro acordau credite populaţiei, dar la dobânzi de 4-5%, iar pe de altă parte, riscul pentru bănci era diminuat inclusiv la creditele în valută, pentru că statul acorda garanţii, prin intermediul FNGCIMM.
În Oltenia, au fost acordate în perioada ianuarie – iulie a anului 2012 un număr de 650 de garanţii, pentru tot atâtea credite „Prima casă“, iar în aceeaşi perioadă a anului 2013 aproximativ 600 de garanţii, potrivit datelor furnizate GdS de către FNGCIMM. La nivel naţional au fost acordate 12.500 de garanţii în prima jumătate a anului 2012, iar în aceeaşi perioadă a anului 2013 au fost acordate 14.500 de garanţii, în total.

Bancherii anticipează scăderea uşoară a dobânzilor la lei

Zilele trecute, BNR a redus dobânda de politică monetară de la 5% la 4,5%, luând prin surprindere toată piaţa. Băncile vor fi nevoite să scadă uşor dobânzile la împrumuturile în lei cu 0,5 procente, dar această scădere va interveni treptat, în câteva luni. „După scăderea dobânzii de politică monetară se vor echilibra dobânzile la lei, dar în timp. Nu se poate scădea dobânda peste noapte“, a spus directorul unei bănci craiovene. Treptat va scădea uşor indicele ROBOR, iar astfel se vor diminua inclusiv ratele de plată ale celor care au deja credite în euro, cu dobândă variabilă.
Ministrul delegat pentru buget, Liviu Voinea, consideră că mutarea garanţiilor de stat numai pe credite în lei reprezintă un semn de normalitate, potrivit Agerpres. „Este firesc ca, gradual, toate garanţiile date de stat să se mute numai pe credite în lei. Până la urmă ţine de firescul situaţiei, de natura economiei româneşti şi nici nu este normal să luăm, fie şi preventiv, bani de la partenerii internaţionali ca să sprijinim finanţarea tot în valută, în moneda partenerilor internaţionali, deci nu este normal. Eu cred că este un semn de normalitate să avem creditare în lei“, a spus Liviu Voinea.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS