12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞefii CEO se laudă cu un profit mare pe ianuarie

Şefii CEO se laudă cu un profit mare pe ianuarie

Conducerea Complexului Energetic Oltenia (CEO) anunţă prin directorul de Resurse Umane, Ion Răuţ (foto), că în luna ianuarie a acestui an unitatea a înregistrat un profit de 20 de milioane de lei. Anunţul pare inexplicabil şi este făcut în contextul în care vânzările de energie electrică merg foarte prost, peste 14.000 de angajaţi din minerit şi din sectorul energetic au fost trimişi în februarie în concediu forţat de odihnă, iar pentru următoarea lună se anunţă încă cinci zile de concediu de odihnă forţat pentru a mai fi consumate din stocurile de cărbune existente la nivelul termocentralelor. Faptul că pe luna ianuarie s-a anunţat profit şi nu pierdere ar putea avea o explicaţie în estimările privind posibilul bilanţ la finele anului 2013, şi anume un profit de 240 de milioane de lei. Aşadar, indiferent de situaţia economică a fiecărei luni, şefii CEO îşi permit să anunţe în orice lună profit, având în vedere că pot recupera anumite pierderi în perioadele în care se va putea vinde pe piaţă mai multă energie produsă de termocentralele companiei. Cu toate acestea, şi profitul global estimat la finele anului în curs este doar unul scriptic, având în vedere că CEO trebuie să investească sute de milioane de lei numai în certificate de CO2.

Scandal pe biletele de odihnă şi tratament

Dacă administraţia CEO şi-a făcut calculele, astfel încât măcar teoretic să încheie anul pe profit şi nu în pierdere, sindicatele anunţă deja pierderi în urma negocierii contractului colectiv de muncă. Din această săptămână au început şedinţele comisiilor paritare între sindicate şi administraţie privind stabilirea modului concret de împărţire a primelor de vacanţă, a mesei calde sau a tichetelor de masă. Se mai discută intens şi pe marginea repartizării biletelor de odihnă şi tratament. Această temă a provocat un adevărat scandal între sindicate şi administraţie, mai ales după ce şefii CEO s-au arătat fermi pe poziţie şi nu vor să le mai lase mână liberă sindicatelor, să dispună cum vor de biletele de odihnă şi tratament. Până în prezent, liderii de sindicat primeau din partea administraţiei sumele de bani destinate achiziţiei de bilete de odihnă şi tratament, iar acestea erau cumpărate prin intermediul Turism Sind, una dintre firmele sindicatelor, despre care s-a spus că este controlată de apropiaţi ai preşedintelui Federaţiei Naţionale Mine Energie, Marin Condescu. Pe lângă faptul că nu vor mai dispune cum vor de fondurile pentru biletele de odihnă şi tratament, cuantumul acestora pentru anul 2013 va fi de numai 13 milioane de lei, faţă de 17 milioane, cât a fost anul trecut.

Administraţia vrea să deconteze biletele

Faptul că nu vor mai putea să dispună în ceea ce priveşte fondurile pentru biletele de odihnă şi tratament i-a determinat pe unii lideri de sindicat din cadrul Federaţiei Naţionale Mine Energie să regrete că au semnat contractul colectiv de muncă şi s-au declarat revoltaţi de modul în care sunt trataţi de şefii Complexului Energetic Oltenia. Unul dintre sindicalişti a adus argumentul că sindicatele trebuie să se ocupe în continuare cu achiziţionarea biletelor pentru angajaţi întrucât minerii nu ar fi în stare să facă acest lucru singuri. „Este adevărat că au fost extrem de nemulţumiţi, dar ştiu cazuri în care unii angajaţi au mers în trecut şi de două ori într-o vară în concediu. Cea mai potrivită soluţie pentru biletele de odihnă şi tratament este ca CEO să îi deconteze fiecăruia, în procent de 65%. Asta înseamnă un maximum de 1.200 de lei pentru o persoană şi 2.400 de lei pentru două persoane. Trebuie doar să aducă facturile, documentele justificative, biletele. Nu mai merge să fie vândute altora aceste servicii, să meargă în locul titularului. Va fi foarte simplu dacă va fi depistată o astfel de situaţie: nu i se va deconta sau va da banii înapoi. Este o măsură care vizează un control mai bun al modului în care sunt cheltuiţi banii. Bugetul total este de 13 milioane de lei. Din calculele noastre, banii ajung pentru decontarea concediilor a 5.000 de angajaţi. Nu toţi vor să plece în concediu. Primele de vacanţă oricum se acordă la cerere dacă salariatul a efectuat minimum zece zile de concediu de odihnă. La biletele de tratament se ajunge cu decontarea şi la sută la sută, dacă angajatul a suferit un accident de muncă în ultimii trei ani. Nu văd de ce să fie sindicatele nemulţumite, pentru că oamenii au posibilitatea să îşi aleagă unde merg şi preţurile pe care le doresc. Cu aceste sume decontate se pot face concedii foarte bune. În momentul în care se epuizează fondul pentru decontarea concediilor, cei care s-au înscris pe listă vor fi primii anul viitor“, a declarat Ion Răuţ, directorul de Resurse Umane al Complexului Energetic Oltenia. Societatea numără aproximativ 19.000 de angajaţi.

Bani pentru sâmbetele şi duminicile lucrate

În acelaşi timp, peste 4.000 de angajaţi ai Complexului Energetic Oltenia trebuie să îşi primească banii pentru sâmbetele şi duminicile lucrate. Sumele au fost câştigate în instanţele de judecată, existând în acest sens şi hotărâri judecătoreşti definitive. Fiecare ortac are de primit din partea Complexului Energetic Oltenia sume cuprinse între 500 şi 4.700 de lei. Potrivit liderului de sindicat Constantin Creţan, o parte a sumelor câştigate în instanţă pentru sâmbetele şi duminicile lucrate a fost deja achitată de administraţia Complexului Energetic Oltenia. Ultima tranşă a sumelor respective va fi plătită în cursul lunii martie. „Sunt bani pe care oamenii îi meritau pentru zilele lucrate şi neplătite. Era şi normal să obţină câştig de cauză la instanţă pentru că judecătorii nu aveau cum să nu constate că oamenilor nu le-au fost achitate nişte drepturi legale“, a declarat Constantin Creţan, lider de sindicat în cadrul Federaţiei „Univers”.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS