12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFiscul doljean are 500 de litigii cu băieții deştepţi

Fiscul doljean are 500 de litigii cu băieții deştepţi

Ofensiva împotriva samsarilor de firme, care păcălesc statul şi partenerii de afaceri cu milioane de euro, continuă.  Podari, Jilava sau Drobeta Turnu Severin sunt doar câteva locaţii în care sunt îngropate firmele cu datorii din Craiova.

Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj este în plin război cu băieţii deştepţi, care îşi vând firmele pentru a scăpa de datoriile către terţi şi bugetul de stat. Fiscul are sute de acţiuni pentru a bloca aceste vânzări. „La ora actuală, avem circa 500 de astfel de acţiuni. Este vorba despre asociaţii unor firme care îşi cesionează părţile sociale pentru a scăpa de datorii“, a precizat Mihai Antonescu, directorul executiv adjunct al DGFP Dolj. Unul dintre cazurile semnalate de GdS este cel al lui Daniel Nicolae Cercel, un tânăr de 23 de ani din Bucureşti, care are pe numele său peste 500 de firme cu datorii din Bucureşti, Sibiu, Prahova, Constanţa, Giurgiu, Galaţi, Ilfov, Argeş, Iaşi, Cluj, Gorj, Mehedinţi sau Dolj. Contra unui comision de 5-10% pe care îl plătesc samsarilor de firme, afaceriştii scapă de firmele cu datorii. Oficiul Registrului Comerţului (ORC) este obligat ca vânzarea unei societăţi către terţi să fie notificată de îndată şi pe cale electronică Fiscului. Acesta are la dispoziţie 30 de zile legale pentru a face opoziţie în instanţă la vânzarea firmei, pentru a-şi recupera debitele. Pentru driblarea noii legislaţii în domeniu, samsarii au inventat preluarea firmei în două etape. În prima etapă, afaceristul primeşte doi noi asociaţi/acţionari în firmă, dintre care unul devine administrator. Noii asociaţi/acţionari fac o majorare de capital social, prin care devin majoritari. În etapa a doua, afaceristul îşi cedează acţiunile către noii asociaţi/acţionari. Intermediarul îşi primeşte comisionul în două tranşe, câte una la sfârşitul fiecărei etape. Bugetul de stat şi partenerii de afaceri înregistrează pagube de milioane de euro. Numai pe numele lui Daniel Nicolae Cercel au ajuns cel puţin 20 de firme din Dolj, potrivit verificărilor GdS. Alte persoane preferate pentru preluarea unor firme cu datorii sunt Jiloveanu Marian-Cătălin şi Suciu Mihai, din verificările noastre. Alte variante preferate sunt cele locale, firmele fiind îngropate la Podari (Dolj), Jilava (Ilfov) sau Drobeta Turnu Severin (Mehedinţi).
O altă problemă delicată este situaţia firmelor cu datorii, pe care patronii vor să le radieze din Registrul Comerțului. „Firmele care au datorii către bugetul de stat nu pot fi radiate, până nu se achită restanţele. Avem şi aici nenumărate cazuri“, mai precizează Mihai Antonescu. Teoretic, judeţul Dolj stă bine din punct de vedere al firmelor înregistrate. Potrivit statisticii Fiscului, în judeţ există circa 30.000 de agenţi economici, însă doar circa 17.000 au activitate economică, restul fiind inactive sau active sporadic. Pe lângă acestea, există firmele intrate recent în insolvenţă voluntară. Numai în primele şase luni din 2012 s-au înregistrat peste 760 de cereri pe rolul Tribunalului Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS