14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPeste jumătate dintre români reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite

Peste jumătate dintre români reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite

Peste jumătate dintre români reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite, iar aproape un sfert au datorii, se arată într-un studiu realizat de GfK România. Totodată, majoritatea românilor cred că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni și se așteaptă ca șomajul să crească.
În ceea ce privește perspectivele financiare, puțin peste 40% dintre români spun că se așteaptă la o înrăutățire. Și la acest capitol se remarcă o tendință pozitivă față de primele luni de toamnă ale anului trecut, când pesimismul românilor era mai accentuat, peste jumătate declarând la acel moment că văd o înăsprire a acestei situații în următorul an. 13% speră ca situația lor să se îmbunătățească în următorul an și aproape 40% se așteaptă să rămână la fel. 77% dintre cei chestionați afirmă că starea generală a economiei a cunoscut un regres în ultimele 12 luni, în vreme ce speranțele pentru următorul an sunt ceva mai mari – 9% dintre ei declară că aceasta se va îmbunătăți. Mai mult de jumătate dintre români (56%) spun că reușesc cu greu să își acopere cheltuielile obișnuite, în vreme ce aproape un sfert spun că sunt datori (24%). Situația la acest capitol arată aproape identic cu luna octombrie 2010, iar variațiile lunare din ultimul an sunt nesemnificative. Încrederea în stabilitatea locului de muncă se situează la un nivel foarte scăzut comparativ cu lunile anterioare. 77% dintre români se așteaptă ca șomajul să crească și numai 3% estimează o scădere în următorul an. În ceea ce privește inflația, atât cea trecută, cât și cea viitoare, declarațiile rămân pesimiste. Peste trei sferturi dintre români estimează o creștere a prețurilor în 2012, în număr aproximativ egal (74%) cu al celor care au resimțit în ultimul an o creștere a inflației pentru majoritatea produselor.
La polul opus, procentul optimiștilor continuă să fie unul mic, mai puțin de un român din zece speră la o scădere a prețurilor în următoarea perioadă. Informațiile provin din Barometrul de Încredere a Consumatorului, studiu cofinanțat de Comisia Europeană și realizat lunar de GfK România. Datele sunt reprezentative pentru populația României în vârstă de 15 ani și peste, eșantionul fiind de 1.000 de persoane intervievate în fiecare lună.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

1 COMENTARIU