9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriMoody’s şi Standard & Poor’s, anchetate în Italia

Moody’s şi Standard & Poor’s, anchetate în Italia

Oficialii italieni au trecut la acţiuni în forţă împotriva agenţiilor de rating, sechestrând în cursul zilei de joi mai multe documente de la sediile diviziilor din Milano ale agenţiilor de rating Moody’s şi Standard & Poor’s, anunţă Reuters. Cele două anchete deschise vizează o primă plângere depusă împotriva Moody’s, imediat după ce agenţia a publicat un raport referitor la riscul de contagiune a crizei din Grecia asupra băncilor italiene. A doua plângere a fost depusă împotriva Standard & Poor’s, după ce această agenţie a ameninţat că va retrograda ratingul suveran al Italiei din cauza nivelului ridicat al datoriei publice. Anchetatorii mai sunt interesaţi şi de o serie de fluctuaţii „anormale“ ale acţiunilor italiene, reprezentanţii procuraturii precizând că s-a cerut în mod oficial ca Autoritatea de reglementare a pieţelor financiare italiene (Consob) să furnizeze o serie de documente privind înregistrarea celor două agenţii în Peninsulă. Măsura este destinată „verificării dacă aceste agenţii respectă reglementările în modul cum îşi derulează activităţile“, a declarat procurorul-şef din oraşul Trani, Carlo Maria Capistro, care se ocupă de această anchetă. Standard & Poor’s a reacţionat spunând că acuzaţiile sunt nefondate şi că îşi va apăra reputaţia, munca de până acum şi echipele de analişti. De asemenea, Moody’s a anunţat că va coopera cu autorităţile. Totodată, procurorii investighează dacă au fost comise infracţiuni în zilele de 8 şi 11 iulie, două zile în care Bursa de la Milano a înregistrat pierderi semnificative pe fondul răspândirii îngrijorărilor că Italia ar putea deveni următoarea victimă a crizei datoriilor.

SUA a demontat mecanismul şmecheriilor

Italia nu este prima ţară care a deschis acţiuni împotriva agenţiilor de rating, în SUA fiind deschise mai multe procese în acest sens. Senatul SUA a demonstrat anul trecut că agenţiile Moody’s şi S&P lucrau „după ureche“. În mai bine de 580 de pagini sunt descrise modalităţile băieţilor „deştepţi“ care acordau ratinguri după ureche şi după cum le dicta lupta pentru cota de piaţă. Când s-au trezit, au coborât masiv în câteva zile mii de calificative de la AAA la junk. Practic, azi erai vedeta pieţei, mâine erai retardatul ei. Iată câteva dintre concluziile senatorilor americani:
1) Se foloseau modele de rating incorecte. Între 2004 şi 2007, Moody’s şi Standard & Poor’s foloseau cifre „inadecvate“ pentru a putea estima cât de mare era riscul în cazul ipotecilor rezidenţiale.
2) Presiunea concurenţială îi făcea pe angajaţii agenţiilor de rating să noteze fals performanţele clienţilor lor.
3) Deşi ştiau că ratingurile pe care le acordau ar putea înşela investitorii, agenţiile de rating continuau să opereze cu cifre şi modele incorecte.
4) În ciuda profiturilor mari obţinute, agenţiile de rating nu au investit în resurse care să le îmbunătăţească modul de notare.
5) Când au coborât masiv ratingurile a mii de companii în iulie 2007 şi apoi în ianuarie 2008, au generat un şoc pe piaţa financiară, provocând pierderi consistente şi contribuind la adâncirea crizei. Uneori, ratingurile au fost coborâte de la AAA direct la junk. În alte cazuri, deşi angajaţii nu recomandau ratinguri bune, conducerile agenţiilor notau cu risc zero (AAA) anumite produse pentru că doreau să îşi menţină clienţii.  

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII