15.1 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAgricultorii europeni, în vizită prin Dolj

Agricultorii europeni, în vizită prin Dolj

Peste 50 de agricultori europeni, membri ai organizaţiei GEOPA – COPA – Grupul organizaţiilor profesionale agricole din UE, au vizitat Doljul la sfârşitul săptămânii trecute. Oaspeţii au fost la crama Segarcea, au vizitat o fermă de cereale din Drănic şi au făcut o scurtă croazieră pe Dunăre.

România a găzduit în perioada 14-17 octombrie seminarul cu tema „Asigurarea salariaţilor agricoli pentru accidente de muncă“, organizat de GEOPA – COPA – Grupul organizaţiilor profesionale agricole din UE, eveniment la care au participat reprezentanţi din cele 27 de ţări membre ale organizaţiei. Seminarul a fost prezidat de Bernard Levacher, preşedintele organizaţiei, alături de care au fost prezenţi peste 50 de producători din ţările membre. Din partea română, au participat Adrian Rădulescu – secretar de stat în Ministerul Agriculturii, Viorel Matei – preşedintele Federaţiei Naţionale a Producătorilor Agricoli din România (FNPAR), Elena Baboi – director adjunct la Departamentul managementul pieţei de muncă din Ministerul Muncii, precum şi Constantin Iancu – preşedintele Asociaţiei Producătorilor Agricoli (APA) Dolj şi reprezentantul României din partea FNPAR la GEOPA – COPA Bruxelles.
Pe 15 octombrie, delegaţia a ajuns la Craiova, pentru un dialog de specializare şi o masă rotundă la hotel Parc. Sâmbătă, au mers în teren. Primul obiectiv al vizitei prin Dolj a fost podgoria şi crama „Domeniul Coroanei“ de la Segarcea, patronate de omul de afaceri Mihai Anghel. Aici, agricultorii au fost întâmpinaţi de un ghid, care i-a pus la curent cu istoria podgoriei, înfiinţată în anul 1884 de regele Carol I. Între 1904 şi 1908, pe plantaţia de la Segarcea a fost ridicată o cramă, cea mai modernă din România acelor vremuri. Avea patru niveluri, unde se vinificau gravitaţional strugurii obţinuţi de pe plantaţie. Arhitectura deosebită a fost realizată de arhitecţi italieni, iar în jurul vechii crame a fost extinsă cea actuală. Aici se produc unele dintre cele mai bune vinuri din regiune, cele 300 de hectare ale posesiunii fiind replantate cu soiuri nobile în perioada 2004-2009. Circa 200 de muncitori participă anual la culesul viilor, 60% din podgorie fiind populată cu soiuri roşii, 30% cu struguri albi şi 10% cu struguri aromaţi.
„Au fost plantate soiuri nobile, pentru că această regiune permite creşterea acestora, deoarece se află pe aceeaşi paralelă cu Bordeaux şi Piemont. Alături de acestea, cultivăm şi soiuri locale. Deşi sunt noi, vinurile noastre au fost distinse cu premii internaţionale. Vinul Sauvignon Blanc a obţinut medalia de aur anul acesta la Bruxelles, iar Merlotul a obţinut argint. Şi Feteasca Neagră, un soi local, a luat o medalie internaţională de argint“, a explicat ghidul.
Tehnologia după care se fabrică vinul de Segarcea este modernă, importată din Italia şi Franţa. În special butoaiele din lemn de stejar în care se păstrează vinul sunt furnizate de o firmă din Franţa, recipientele fiind utilizate de maximum două ori. Capacitatea de stocare actuală a cramei este de patru milioane de litri, însă în mod obişnuit producţia anuală se ridică la 2,5 milioane de litri.

Interesaţi de agricultura doljeană

De la Segarcea, invitaţii au ajuns în comuna Drănic – sat Padea, la centrul de cereale Centrotrans SA, proprietate a preşedintelui APA Dolj, Constantin Iancu. În 1994, Iancu a preluat vechea fermă a comunei şi a făcut investiţii, unele finanţate prin Programul SAPARD, care au crescut capacităţile de stocare la 10.000 de tone, recoltate de pe cele 2.000 de hectare arendate de la proprietarii din Valea Stanciului şi Drănic. Agricultorii europeni au fost foarte interesaţi de costurile pământului în zonă, dar şi de input-urile în agricultura locală, preţurile îngrăşămintelor, ale cerealelor etc. Constantin Iancu le-a spus invitaţilor că investiţiile sunt mult mai mari, iar producţia mai mică. De aceea ar fi necesar ca agricultorii români să primească subvenţii egale cu ale producătorilor europeni. Escala de la Drănic a fost urmată de un popas în Portul Bechet, unde invitaţii au făcut o promenadă pe Dunăre, cu nava SPET-1. În localitatea Bechet, oaspeţii au fost invitaţi la masă de primarul Costel Tulitu. Ei au fost întâmpinaţi cu pâine, sare şi ţuică şi au putut servi friptură pe grătar şi vin local. Atmosfera a fost destinsă de un taraf de lăutari, care a făcut deliciul invitaţilor.
„Acest gen de seminarii, în care membrii fac schimburi de experienţă, a devenit o tradiţie a organizaţiei GEOPA – COPA. Anul trecut, au fost în Cehia şi Polonia, acum în România“, a spus Constantin Iancu, preşedintele APA Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII