14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţiile de minimum 500.000 de euro - scutite de impozitul pe profit

Investiţiile de minimum 500.000 de euro – scutite de impozitul pe profit

Liderii coaliţiei şi-au dat acordul pentru o serie de măsuri de stimulare a economiei, precum scutirea de la plata impozitului pe profit în urma unei investiţii de minimum 500.000 de euro care creează cel puţin 25 de slujbe sau introducerea penalităţilor pentru nerespectarea obligaţiilor ce revin statului.

Deputatul PDL Sulfina Barbu a precizat că în şedinţa coaliţiei au fost aprobate o serie de propuneri pe care grupul de lucru format de partidele de guvernământ le-a avansat. Printre cele care au primit acordul este deducerea unei cote de 50% din TVA pentru lucrările de modernizare şi renovare a locuinţelor, în condiţiile în care aceste lucrări au o pondere de 32% din lucrările de construcţii. A doua măsură aprobată este scutirea pe cinci ani de la impozitul pe profit a investiţiilor de minimum 500.000 de euro care conduc la crearea a cel puţin 25 de locuri de muncă. În al treilea rând, creanţele între stat şi debitori ce decurg din plata impozitelor şi a contribuţiilor la CAS etc. vor putea fi compensate cu TVA-ul pe care debitorii ar trebui să-l încaseze de la stat.
„Totodată, în coaliţie s-a decis ca până la 1 septembrie să se lucreze la o lege separată privind holdingul“, a spus Sulfina Barbu. Un astfel de act normativ va permite instituirea unor grupuri fiscale sau grupuri de TVA în care firme cu acţionariat aproape similar vor avea o firmă-lider ce se va ocupa de relaţia cu statul în ceea ce priveşte aspectele fiscale. Tot în lucru este reevaluarea impozitului minim până la 1 septembrie, fiind luată în calcul renunţarea la impozitul forfetar sau restrângerea aplicării acestuia la doar câteva domenii.
Experţii din partidele de guvernământ împreună cu cei ai Ministerului Finanţelor Publice caută soluţii pentru simplificarea procedurilor de rambursare a taxei pe valoare adăugată, concomitent cu reducerea numărului de taxe parafiscale, Barbu precizând că deja numărul acestora a scăzut de la 400 la circa 180. O propunere venită chiar din partea Ministerului de Finanţe vizează introducerea sancţiunilor pentru stat atunci când acesta nu-şi respectă obligaţiile financiare care-i revin sau nu şi le achită la timp.
„Când statul are datorii pe care nu le achită, şi statul să plătească dobânzi de întârziere. (…) Să răspundă cei care nu au pus în practică: ori au întârziat documentaţia, ori au ţinut factura într-un sertar, ori nu au mers cu actul de constatare la timp. Este timpul ca şi statul să se angajeze într-un comportament corect cu agenţii economici“, a apreciat Sulfina Barbu.
Aceasta a precizat că la nivelul coaliţiei încă este în analiză data când ar putea să intre în vigoare o parte dintre aceste măsuri, varianta agreată deocamdată fiind 1 septembrie sau cel târziu 1 octombrie. Până atunci, grupul de lucru al parlamentarilor va avea întâlniri cu reprezentanţii ministerului de resort în fiecare marţi, la ora 8.30, un grup similar analizând împreună cu Ministerul Muncii reformarea sistemului de asistenţă socială. Altă problemă ce urmează să fie soluţionată este modalitatea de punere în practică a acestor măsuri, ordonanţe sau legi. Varianta finală ar putea fi determinată şi de capacitatea Ministerului de Finanţe de a pune repede în practică măsurile, fiind necesară modificarea foarte multor alte acte normative.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII