13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriEuroparlamentarii susţin femeile să aleagă familia, apoi cariera

Europarlamentarii susţin femeile să aleagă familia, apoi cariera

Prelungirea concediului de maternitate de la 14 la 20 de săptămâni şi implementarea concediului paternal de cel puţin două săptămâni sunt două din propunerile eurodeputatei Edite Estrela într-un raport adoptat pe 23 februarie în comisia parlamentară pentru drepturile femeii şi egalitatea între sexe.

Conform noilor reguli, femeile nu vor mai fi puse în situaţia de a alege între carieră şi familie; în plus, acestea vor putea depăşi mai uşor problemele legate de sărăcia la vârste înaintate şi îşi vor putea asuma mai uşor responsabilităţi publice şi personale. Raportul, care va fi votat în plen în această lună, la Bruxelles, conţine şi câteva propuneri inovatoare care au ca scop promovarea justiţiei şi egalităţii, mai exact includerea casnicelor în legislaţia europeană şi drepturile părinţilor care adoptă copii cu vârste de până la 12 luni – care ar trebui să fie similare drepturilor privind concediul parental, potrivit site-ului europa.eu. „Avem nevoie de o populaţie activă şi trebuie să combatem stereotipul conform căruia maternitatea este o boală şi o pagubă pentru societate. Maternitatea este un serviciu făcut societăţii. Femeile nu trebuie să aleagă între a fi mame şi a avea, de exemplu, responsabilităţi de manager. Clasa de mijloc nu îşi permite să stea acasă prea mult fără un venit, iar o lipsă îndelungată poate îngreuna întoarcerea pe piaţa muncii. Facem o propunere echilibrată şi raţională, care corespunde aşteptărilor oamenilor, familiilor şi femeilor. Lucrul cu jumătate de normă poate părea o soluţie bună, dar, în momentul pensionării, femeile sunt penalizate pentru că au stat acasă şi au avut grijă de copii. Sunt studii care arată că diferenţa de venit între femei şi bărbaţi este mai mare în momentul pensionării decât în rest. Sărăcia femeilor se accentuează la vârste înaintate, când acestea au nevoie de condiţii pentru o viaţă demnă“, a precizat eurodeputata Edite Estrela.
În ţările nordice, un bărbat care nu îşi ia concediu paternal este considerat un tată rău. În sud, un bărbat care îşi ia concediu paternal este considerat un angajat neserios. Noile reguli vor aduce o armonizare, luând în considerare interesele copiilor. Femeile vor putea să fie mame mai devreme şi vor avea câţi copii îşi doresc (studiile arată că europenii nu au copiii pe care îi vor).

Măsuri noi în sprijinul mamelor

Raportul privind „introducerea de măsuri menite să încurajeze îmbunătăţirea securităţii şi a sănătăţii la locul de muncă în cazul lucrătoarelor gravide, care au născut de curând“, aşa cum este titulatura oficială, a ieşit cu câteva câştiguri pentru proaspetele mămici, însă mai sunt multe etape procedurale de urmat până când se poate vorbi despre o decizie finală, care va fi impusă statelor membre şi, prin urmare, care va avea consecinţe pentru femeile care devin mame. Iată principalele prevederi, potrivit siteului www.euractiv.ro. Concediul de maternitate plătit integral, indemnizaţia fiind de 100% din ultimul salariu lunar sau din salariul mediu lunar (Comisia Europeană a introdus în propunerea sa principiul plăţii integrale a salariului, dar nu l-a făcut obligatoriu, specificând însă că nivelul indemnizaţiei nu poate fi mai mic decât cel pentru concediu medical). Tăticii vor avea drept la un concediu de paternitate de cel puţin două săptămâni, chiar dacă mama este în concediu de maternitate. Femeile însărcinate nu pot fi concediate în timpul sarcinii şi 12 luni după terminarea concediului de maternitate. În plus, femeile însărcinate nu pot fi obligate să muncească peste program în perioada de trei luni înainte de naştere şi 12 luni după naştere. Prevederile concediului de maternitate se aplică tuturor categoriilor de angajaţi, inclusiv persoanelor fizice autorizate, iar decizia de luare a concediului de maternitate nu trebuie să afecteze schema de pensie. Angajatorii trebuie să ia în considerare cererile lucrătorilor în ceea ce priveşte transferul de la munca „full time“ la „part time“ în primele 12 luni de după naştere. Această legislaţie se aplică şi în cazul părinţilor care adoptă un copil mai mic de 12 luni.
Mai mult decât atât, Parlamentul European a pus în discuţie şi anumite prevederi pentru mamele care aduc pe lume copiii prematur sau care nasc bebeluşi cu diverse dizabilităţi. Pentru aceste categorii, ca şi pentru naşterea multiplă, statele membre trebuie să garanteze un concediu suplimentar, plătit integral. În cazul naşterilor multiple, perioada concediului de maternitate va creşte cu o lună pentru fiecare copil. De asemenea, perioada concediului de maternitate poate fi extinsă cu cel puţin opt săptămâni în cazul naşterii unui copil cu dizabilităţi. Concediul maternal adiţional trebuie să fie asigurat inclusiv mamelor cu dizabilităţi.
Camera de Comerţ Britanică a avertizat că legislaţia privind concediul de maternitate trebuie să asigure condiţii minime la standarde europene pentru femeile însărcinate sau proaspetele mămici, nu să fie o povară pentru mediul de business într-o perioadă de criză economică. Guvernul britanic a spus, la rândul său, că aceste măsuri nu ar face decât să crească cheltuielile bugetare cu două miliarde de lire şi că legislaţia europeană, dacă va fi adoptată în această formă, va strica echilibrul pe care a reuşit să îl obţină legislaţia britanică. Potrivit acesteia, femeile britanice au dreptul la un an de concediu de maternitate, din care şase săptămâni sunt plătite cu 90% din salariu, iar 33 de săptămâni cu 123 de lire pe săptămână, restul perioadei fiind fără plată. Concediul minim de maternitate variază, în prezent, de la 14 săptămâni în Germania, 15 în Belgia, 16 în Franţa şi Spania, până la 20 de săptămâni în Estonia, 26 în Irlanda, 28 în Cehia şi 45 în Bulgaria, media fiind în jurul valorii de 18 săptămâni.
O asociaţie a patronatelor IMM-urilor la nivel european a argumentat şi ea împotriva unor astfel de măsuri, arătând că afacerilor mici le va fi greu să suporte costurile ei într-o vreme de declin economic.

Datorii la pensiile de întreţinere

Pensiile de întreţinere neplătite însumează global miliarde de euro. Luna trecută, Parlamentul European a aprobat propunerea Comisiei Europene ca UE să semneze Convenţia de la Haga privind obţinerea pensiei de întreţinere în străinătate pentru copii şi alţi membri ai familiei. Decizia va ajuta persoanele în cauză să îşi recupereze mai repede şi cu mai puţin efort pensiile de la persoanele care trăiesc în afara UE. Scopul Convenţiei de la Haga este de a oferi un cadru legal mai bun pentru problemele legate de divorţuri şi protecţia copiilor, dar şi reguli detaliate privind recunoaşterea şi punerea în aplicare a obligaţiilor de întreţinere.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII