16.8 C
Craiova
luni, 6 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriInvestiţii de 27,55 milioane de lei în cursurile de apă şi baraje

Investiţii de 27,55 milioane de lei în cursurile de apă şi baraje

Pentru o protecţie mai bună a cursurilor de apă şi a barajelor din Dolj, Gorj şi Mehedinţi, anul acesta s-au investit peste 27,55 milioane de lei. Comparativ cu anul trecut, suma este mai mică.

Criza financiară şi-a pus amprenta şi asupra investiţiilor pentru protecţia cursurilor şi barajelor din Dolj, Gorj şi Mehedinţi. „Volumul de investiţii a fost diminuat, dar lucrările prognozate la începutul anului au fost realizate“, a declarat Marian Tălău, director tehnic în cadrul Direcţiei Apelor (DA) Jiu. Până pe 30 noiembrie 2009, lucrările realizate din bani de la buget se ridică la 13,253 milioane (din cei 14,8 milioane de lei aprobaţi prin Programul pe 2009), iar investiţiile cofinanţări-finanţări de la BDCE (Banca de Dezvoltare a Consiliului Europei), la 14,300 milioane (din cele 14,500 de milioane de lei alocate până la sfârşitul acestui an). Cele mai importante investiţii din Dolj au vizat râul Teslui (zona Teslui-Mischi), punerea în siguranţă a barajului Işalniţa (priza secundară de apă) şi pârâul Prodila. Pe cofinanţare BDCE s-au realizat investiţii pe Terpeziţa, unde în 2005-2006 au fost inundaţii. „Celelalte investiţii au fost în Mehedinţi şi Gorj, inclusiv Valea Jiului“, a adăugat Marian Tălău.

Cel mai important studiu

În luna noiembrie au fost scoase la licitaţie încă 13 studii de fezabilitate pentru regularizări de râuri în Dolj, Gorj, Mehedinţi şi pe Valea Jiului. Studiile respective vor intra în portofoliul de proiecte până la sfârşitul acestui an. „Cel mai important studiu vizează digurile de pe tronsonul Işalniţa-Podari, care au fost executate în perioada 1970-1975, astfel că au fost dimensionate în funcţie de hidrologia de la nivelul respectiv“, a precizat Marian Tălău, care a explicat că, având în vedere schimbările climatice apărute de atunci şi până în prezent, se doreşte să se verifice dacă acestea mai corespund sau nu situaţiei actuale. „Ar trebui încărcate. Avem în vedere şi o protecţie mai bună şi să ne asigurăm că nu vor mai fi rupte sau fisurate în cazul unor viituri ale Jiului“, a mai spus Tălău. Alt studiu din Dolj vizează zona Răcari, unde apa iese în şosea atunci când creşte nivelul Jiului.

Activitatea economico-financiară a DA Jiu

Potrivit informaţiilor primite de la DA Jiu, conform Bugetului de venituri şi cheltuieli aprobat, la 30 noiembrie 2009, Direcţia avea de realizat venituri totale de 45,650 milioane de lei şi cheltuieli de 39,566 milioane de lei. „Din situaţiile economico-financiare încheiate, la 30 noiembrie 2009, rezulta următoarea situaţie: venituri realizate (încasări) – 42,920 milioane de lei (94,02%), cheltuieli totale (plăţi) – 37,312 milioane de lei (94,30%)“, a declarat Cosmin Petruţ Călin, directorul coordonator al DA Jiu, care a precizat că, în ceea ce priveşte indicatorii de performanţă stabiliţi prin contractul de management, aceştia au fost realizaţi în proporţie de 109,2%.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS