19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriSNLO, lăsată cu ochii în soare de BEST

SNLO, lăsată cu ochii în soare de BEST

Societatea Naţională a Lignitului Oltenia (SNLO) nu a încasat în acest an nici un leu de la SC BEST Recuperare Creanţe SRL, firma pe care a angajat-o să îi recupereze creanţe în valoare de 128 de milioane de lei.

Recuperatorul angajat de Societatea Naţională a Lignitului Oltenia nu a virat în 2009 nici un ban în conturile producătorului de lignit. SC BEST Recuperare Creanţe SRL se obliga prin contractele prin care a cesionat creanţe în valoare de 128 de milioane de lei să achite imediat banii recuperaţi şi ulterior să îşi oprească onorariile, pe care, de altfel, a fost lăsată să şi le fixeze fără a i se impune vreo limită. Contractele de cesionare a creanţelor au fost încheiate cu patru mari debitori ai Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia: SC CET Arad, CET Braşov, CET Oradea, respectiv Regia Autonomă pentru Activităţi Nucleare din Mehedinţi.
Conducerea SNLO a încercat în zadar să renunţe la contractul păgubos cu recuperatorul BEST. Există chiar şi două dosare penale înregistrate la Direcţia Naţională Anticorupţie, în legătură cu afacerea SNLO – BEST, însă ancheta este în fază incipientă, iar procurorii vor avea mult de lucru, până să găsească vreo breşă în contractele prin care un SRL este îmbogăţit cu zeci de milioane de lei din bugetul statului. „Noi ştim că recuperatorul BEST a primit în acest an patru rate de la RAAN, însă la ei sunt toţi banii. De la începutul anului, BEST nu a virat către noi nici un ban. Nu am primit absolut nimic şi aşteptăm să vedem ce se întâmplă cu anchetele, dacă îi ia cineva la întrebări pe cei care au făcut acest contract care ne dezavantajează, mai ales în această perioadă, când orice sumă de bani încasată este vitală“, a menţionat Daniel Burlan, şeful Societăţii Lignitului.  

Situaţie financiară grea

În aşteptarea banilor de la SC BEST şi pe fondul cererii scăzute de cărbune, conducerea Societăţii Naţionale a Lignitului Oltenia a fost nevoită în urmă cu aproape o lună să trimită 80% din cei 9.000 de salariaţi în şomaj tehnic. În ciuda încercărilor de a convinge beneficiarii să achiziţioneze cărbune, aceştia au stocurile pline şi caută, la rândul lor, clienţi cărora să le vândă energia electrică. „Scăderea cererii de cărbune a apărut ca urmare a micşorării celei de energie electrică. Ambele Complexuri Energetice de la Rovinari şi Turceni nu au mai cumpărat cât era planificat şi am fost obligaţi să nu mai producem pe stoc. Am apelat la şomajul tehnic pentru a reduce nivelul lignitului din depozite. De când am oprit producţia, stocurile au scăzut de la 900.000 de tone la 300.000. Noi ne-am planificat să ajungem la 100.000 de tone de lignit până pe 15 iulie, când se termină şomajul tehnic şi o să reluăm producţia. La Turceni, de exemplu, livrăm 4.000 de tone de cărbune pe zi, faţă de 10.000 cât era planificat. Au şi ei în stocuri şi nu mai vor. Până acum am înregistrat pierderi de 20 de milioane de lei, dar sperăm să ne redresăm până la sfârşitul anului, în
semestrul II. Acest lucru se va întâmpla dacă vom menţine livrările măcar la nivelul actual. Nu trebuie să mai scadă“, a mai spus Daniel Burlan.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS