12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProiectele imobiliare noi se amână

Proiectele imobiliare noi se amână

Chiar dacă preţul materialelor de construcţii a scăzut, momentan dezvoltatorii imobiliari din Craiova nu se gândesc să lanseze proiecte noi prea curând.

Lipsa masivă de lichiditate produsă de criza financiară globală şi politicile aplicate pe pieţele de credit au afectat semnificativ proiectele imobiliare noi. Fie pentru că nu au obţinut finanţările necesare, fie din cauza scăderii numărului tranzacţiilor din piaţă şi o diminuare a preţului de vânzare, dezvoltatorii imobiliari din Craiova spun că deocamdată nu intenţionează să lanseze proiecte noi. „Am fi avut planuri şi pentru alte complexuri rezidenţiale însă, în contextul crizei, aşteptăm. Nu există banii necesari. Depindem foarte mult de condiţiile de creditare, care în prezent sunt dezavantajoase (suma acordată a scăzut, iar dobânda a crescut), astfel că toţi cei care vor un credit ipotecar-imobiliar nu pot să acceseze cât au nevoie“, a declarat Ovidiu Nicoliţă, reprezentant vânzări Sun Residence. Decizii asemănătoare au fost luate şi de alţi dezvoltatori din Craiova. „Avem şi alte terenuri şi când am lansat acest proiect ne gândeam la alte posibile proiecte. În situaţia de faţă am stopat însă ideile. Am prins un an greu. Momentan nu avem resurse financiare chiar dacă preţul materialelor de construcţii a scăzut“, a precizat Gabi Fertu, asociat administrator Ferval. „Avem deja 12 locuinţe începute (din cele 16 în proiect), dar nu mai continuăm fără contracte ferme. Are legătură cu situaţia actuală, artificial creată în România (pe piaţa unde oferta e insuficientă nu poate fi o criză). Cerere există. Ce stopează este incapacitatea de absorbţie a produselor“, a spus Cătălin Bănică, dezvoltator Complex Rezidenţial Dobrogea.

Construcţia unor locuinţe noi va începe după contractarea lor

Totuşi, planurile vor fi oprite doar până ce condiţiile pieţei se vor îmbunătăţi semnificativ, iar vânzările îşi vor reveni. „Se va lua o decizie în sensul demarării unor proiecte noi, în funcţie de cum evoluează piaţa. În condiţiile actuale, puţini riscă însă să investească“, a spus Oana Tudorică, agent vânzări la Athrium Residence. Afirmaţia a fost susţinută şi de alţi dezvoltatori. „Există bani în piaţă. Penthouse-ul, care are aproximativ 300 mp, s-a vândut primul. Toţi cei care au cumpărat au venit cu bani cash. În ceea ce priveşte proiectele noi, avem un PUZ scos pentru un teren pe care urmează să fie construit încă un bloc (P + 4), dar momentan îl vindem în faza de proiect“, a afirmat Flori Tanislavescu, agent imobiliar pentru Edeca Group. „Complexul se va construi când vor fi contractate toate apartamentele“, a spus Mihaela Zoran, inginer economic la Hob Holding.

Dezvoltatorii imobiliari se gândesc să închirieze locuinţele

Partea bună este că varianta renunţării la proiectele aflate în derulare nu este luată în considerare, astfel că dezvoltatorii nu au început să dea banii înapoi celor care au plătit avans. Dezvoltatorii încearcă însă să se adapteze la situaţie şi caută soluţii viabile pentru a-şi recupera investiţiile. „La sfârşit, dacă nu le vom vinde şi vor fi aproape finisate, nu vom sta. Le vom închiria, decât să le ţinem degeaba. Toată lumea se adaptează la piaţă“, a precizat Ovidiu Nicoliţă. Totuşi, această idee nu este o prioritate pentru dezvoltatori. „Închirierea reprezintă ultima variantă. Mergem pe recuperarea banilor“, a spus Gabi Fertu.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII