12.6 C
Craiova
joi, 9 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriProducătorii de chimicale riscă amenzi de 50.000 de lei

Producătorii de chimicale riscă amenzi de 50.000 de lei

Întreprinderile care produc sau importă substanţe chimice sunt obligate să le înregistreze într-o bază de date centrală, gestionată de Agenţia Europeană pentru Produse Chimice. În caz contrar, acestea riscă amenzi usturătoare.

Zeci de reprezentanţi ai agenţilor economici (producători şi importatori de substanţe chimice ca atare sau în produse) şi autorităţile de mediu din Regiunea Oltenia au participat ieri la Caravana „O zi de REACH“. Evenimentul urmăreşte să crească nivelul de informare şi conştientizare a operatorilor economici din România, care produc sau importă substanţe chimice sub diverse forme. „Regulamentul REACH este un Regulament European, care se adoptă integral şi se referă la managementul substanţelor chimice în industria care produce sau importă substanţe chimice din afara UE“, a declarat Călin Şabac, expert comunicare proiect „Asistenţă tehnică pentru companiile româneşti în vederea îndeplinirii cerinţelor UE privind implementarea Regulamentului (CE) 1907/2006 REACH“, din care face parte caravana.

„Dacă nu vor înregistra substanţele, nu vor putea ieşi cu ele pe piaţă“

Începând din acest an, Regulamenul REACH impune fabricanţilor şi importatorilor de substanţe chimice să identifice riscurile asociate substanţelor, să evalueze riscurile potenţiale şi măsurile de luat pentru a înlătura orice daună pentru sănătate şi mediu. În plus, potrivit Regulamentului, nici o substanţă şi preparat chimic nu mai poate fi introdusă pe piaţă dacă nu se cunosc toate datele despre ea. Neconformările la acest regulament atrag după sine penalizări usturătoare. „Dacă nu vor înregistra substanţele la Agenţia Europeană pentru Produse Chimice, companiile nu vor putea ieşi cu ele pe piaţă. În plus, riscă amenzi de până la 50.000 de lei. În unele state membre, unele dintre neconformările la REACH sunt considerate chiar fapte penale“, a declarat Călin Şabac. Acesta a explicat că în anul 2008 s-a încheiat etapa de preînregistrare. Companiile care şi-au înregistrat substanţele până la această dată (500 din România, dintre care 43 din Oltenia şi 13 din Craiova) beneficiază de termene de eşalonare pentru înregistrare în funcţie de numărul de tone produs anual (2010, 2013, respectiv 2018). Pentru restul, oricine vrea să rămână în piaţă sau să vină cu o substanţă nouă trebuie să o înregistreze direct şi, evident, să plătească înregistrarea imediat. Singura problemă o constituie costurile foarte mari (de ordinul sutelor de mii de euro).

Despre Regulamentul REACH
Parlamentul European şi Consiliul Europei au adoptat în 2007 Regulamentul REACH pentru a înlocui circa 40 de legi în domeniul înregistrării, evaluării, autorizării şi restricţionării substanţelor chimice, care a devenit obligatoriu şi pentru România o dată cu intrarea ţării noastre în Uniunea Europeană. Prin implementarea acestuia se urmăreşte elaborarea sistemului de evaluare a riscului reprezentat de chimicale, a sistemului de înregistrare şi autorizare a substanţelor şi preparatelor chimice cu scopul de a asigura un grad ridicat de protecţie a sănătăţii umane şi a mediului, dar şi pentru menţinerea competitivităţii industriei chimice.

 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS