19.8 C
Craiova
sâmbătă, 4 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriFondurile de investiţii, „lovite“ la atacurile de tip speculativ

Fondurile de investiţii, „lovite“ la atacurile de tip speculativ

Administratorii de fonduri de investiţii vor reduce comisioanele de răscumpărare a unităţilor de fond, în condiţiile în care modificările operate de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în legislaţia organismelor de plasament colectiv elimină posibilitatea atacurilor speculative pe termen scurt.

O dispunere de măsuri emisă de CNVM în februarie corectează neajunsurile actualelor reglementări ale fondurilor de investiţii din România, armonizând legislaţia cu cea europeană din acest domeniu. „Prin această dispunere de măsuri se încearcă diferenţierea unui anumit tip de investitori, cei care fac speculaţii pe termen scurt de cei cu un orizont de investiţie pe termen mediu sau lung, care sunt dezavantajaţi de acţiunile primilor“, a spus Dragoş Neacşu, vicepreşedintele Asociaţiei Administratorilor de Fonduri (AAF) din România.
Una dintre cele mai importante modificări în privinţa evaluării activelor fondurilor implică preţul la care investitorii cumpără sau răscumpără unităţi de fond, acesta nemaifiind cunoscut în momentul efectuării de tranzacţii. „Astfel, investitorii nu vor mai putea alege câte unităţi de fond cumpără, ci doar câţi bani vor investi. Ei vor afla câte unităţi deţin abia după efectuarea tranzacţiei“, a adăugat Neacşu.
El a explicat că această măsură previne eventualele atacuri speculative asupra unui fond de investiţii, asemeni celor petrecute în octombrie anul trecut, moment în care volatilitatea pieţei de acţiuni a atins cote nemaiîntâlnite. Neacşu precizează că volatilitatea înregistrată anul trecut pe Bursă a putut fi speculată de unii investitori şi prin cumpărarea de unităţi de fond pe termen scurt, chiar dacă, în principiu, fondurile se adresează investitorilor pe termen lung. „Practic, în acea perioadă, un investitor putea cumpăra unităţi de fond, care erau calculate la preţul acţiunilor de acum trei zile, în condiţiile în care el ştia evoluţia pieţei din ultimele zile. Astfel, era o investiţie aproape fără risc, pentru că în foarte scurt timp îşi răscumpăra unităţile“, a explicat vicepreşedintele AAF şi preşedinte al Erste Asset Management.

BT Asset Management trece la noile reglementări

În urma unor astfel de practici, administratorii de fonduri au fost nevoiţi să introducă, pentru a-şi acoperi pierderile provocate de speculatori, comisioane de răscumpărare mari. „După introducerea acestei dispuneri de măsuri a CNVM, se vor elimina comisioanele mari de răscumpărare, deoarece acestea au fost introduse doar ca o măsură de urgenţă“, a mai spus Dragoş Neacşu.
Totodată, administratorii pot stabili şi un moment al zilei (cut off time) în funcţie de care să calculeze preţul de cumpărare/răscumpărare al unităţilor de fond. Societăţile de administrare a investiţiilor vor trebui să introducă prevederile dispunerii de măsuri până în 7 mai, iar primul administrator care trece la noile reglementări este BT Asset Management.
Preşedintele diviziei de administrare a investiţiilor a Băncii Transilvania, Radu Hanga, a menţionat că aplicarea noilor prevederi ar putea începe din 27 aprilie. Totodată, el a adăugat că societatea a depus deja documentele la CNVM pentru reducerea comisioanelor de răscumpărare.

NewsIn

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS