20.5 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCe înseamnă furtul filmului „Wolverine“ pentru viitorul pirateriei

Ce înseamnă furtul filmului „Wolverine“ pentru viitorul pirateriei

Studioul 20th Century Fox a fost victima unei „farse“ de 1 aprilie, după ce o copie a noului film „X-Men Origins: Wolverine“ a „scăpat“ pe internet. Filmele noi ajung frecvent pe net înainte de a fi lansate, dar circumstanţele acestui caz au dat impresia unei premiere: a fost vorba de o copie de calitate a unui film de buget mare, cu o lună înainte de lansarea oficială, informează pagina de internet www.digg.com.

Copia filmului s-a răspândit cu viteza fulgerului pe internet. Unele estimări arată că numai în prima zi s-au înregistrat 100.000 de accesări. Altfel spus, e vorba de venituri serioase, care şi-au luat „zborul“ din box-office. A fost simţită ca o premieră, dar este posibil să fie şi ultima dată când se întâmplă, să fie ziua în care pirateria este tolerată de toată lumea, cu excepţia şefilor studiourilor de film.
Răspunsul celor de la Fox a fost în genul „v-aţi încurcat cu cine nu trebuia“. Într-o declaraţie a studioului se arată că „lucrăm împreună cu FBI pentru a ne asigura că oricine e responsabil îşi va petrece restul zilelor făcându-şi griji să nu scape săpunul pe jos“. Dimensiunile situaţiei create sunt mai mari şi decât concedierea lui Roger Friedman de la Fox, care a câştigat premiul pentru cel mai „neinspirat“ editorialist după ce a scris un material în care încuraja oamenii să privească mai mult la filmele ajunse ilegal pe internet, afirmă Michael Dance în articolul publicat pe digg.com.

Internauţii condamnă furtul

Ain't It Cool News, un portal „părinte“ al filmelor ajunse pe internet, a rulat un articol intitulat „Nu vrem review-urile voastre despre «Wolverine»“, în care a explicat că singura cale prin care filmul poate fi văzut acum este prin intermediul unor canale ilegale, lucru ce nu va fi încurajat. JoBlo.com a minimalizat consecinţele incidentului susţinând că, deşi vor exista mereu „cetăţeni“ care vor căuta copii ilegale ale filmelor, consumatorul obişnuit va prefera experienţa din cinematograf. Cei de la BadandUgly.com au afirmat că au încetat să vizioneze copia ilegală după numai câteva minute şi aşteaptă ca filmul să ajungă pe marile ecrane.
DarkHorizons.com a catalogat fapta drept un act care jefuieşte mii de oameni de luni întregi de muncă. La modul general, problema a fost privită în felul următor: chiar dacă nu îţi pasă de răul făcut unui mare studio de film, e vorba de munca a sute de persoane din echipa de filmare.
Chiar şi câţiva „piraţi“ s-au declarat împotriva furtului. New York Times a publicat un articol intitulat „Unii piraţi nu privesc copia ilegală «Wolverine»“, iar Gizmodo a scos „Codul de conduită al piratului“.
Să însemne aceste declaraţii că toată lumea a trecut în barca moralităţii? Un lucru e sigur, afirmă Michael Dance: băiatul de 14 ani care a furat copia filmului „Wolverine“ tremură.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

3 COMENTARII