9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & Afaceri30 de milioane de euro pentru Slatina

30 de milioane de euro pentru Slatina

Primăria Slatina este gata să trimită cele 15 proiecte pentru modernizarea oraşului, cuprinse în strategia de dezvoltare durabilă a muncipiului reşedinţă de judeţ. Anunţul a fost făcut săptămâna trecută de city-managerul Slatinei, Minel Prina, şi de consultantul Dragoş Pâslaru, în cadrul întâlnirii care a avut loc între reprezentanţii administraţiei locale şi mai mulţi agenţi economici.

 

Muncipalitatea şi-a pus mari speranţe în fondurile europene. Primăria Slatina va depune în cadrul Programului Operaţional Regional (POR), până la sfârşitul lunii martie, 15 proiecte care vizează modernizarea oraşului. Valoarea totală a acestora este de 30 de milioane de euro. Fondurile structurale europene pe care intenţionează să le acceseze administraţia locală se încadrează în Axa prioritară numărul 1 – Sprijinirea dezvoltării durabile a oraşelor – poli urbani de creştere. Sprijinul nerambursabil acordat în cazul acestor proiecte este de 98%, res- tul procentelor fiind asigurate de administraţiile locale.

„Este o şansă de care trebuie să profităm“

Cei prezenţi la discuţii au spus că investiţiile sunt binevenite şi au argumentat că oraşul are nevoie de asemenea fonduri pentru a se dezvolta şi pentru a căpăta un aspect european. „Este o şansă pe care trebuie să o exploatăm la maximum. Avem ocazia să demarăm asemenea proiecte cu fonduri europene. Suntem pe cale să accesăm 30 de milioane de euro. Avem studiile de fezabilitate gata şi toată documentaţia. Până la sfârşitul lunii martie vom depune proiectul", a informat Pâslaru. City-managerul Prina s-a arătat optimist în legătură cu accesarea fondurilor. „Fondurile acestea vor ajuta enorm oraşul şi ne vor permite să demarăm mai multe investiţii", a mai spus el.

15 proiecte pentru slătineni

Proiectul pentru dezvoltarea municipiului care urmează să fie depus în cadrul POR cuprinde mai multe lucrări, grupate în 15 proiecte, care „vor aduce cartierele slătinene la standarde europene". Administraţia Slatinei vrea banii pentru reabilitarea infrastructurii în cartierele Tunari şi Minatex, cât şi pentru reabilitarea şi sistematizarea pe verticală în cartierele Unirii, Cornişei, Nicolae Iorga, Sergent Major Dorobanţu Constantin. Alte investiţii pentru care sunt solicitate fondurile se referă la reabilitarea inelului secundar care leagă str. Basarabilor – Banului – Cuza-Vodă – Poenii, dar şi la reabilitarea ansamblului de străzi cuprinse între Strehareţi şi Nicolae Bălcescu, şi la modernizarea Colegiului Agricol „Carol I". Mai sunt prevăzute extinderea sistemului de supraveghere video, precum şi modernizarea reţelei de transport public cu opt staţii, în zonele Kaufland, Plus, Billa, în cartierul de blocuri din zona Cireaşov.

Cel mai îndrăzneţ proiect se referă la reabilitarea centrului istoric. „Cine nu ar vrea ca străzile Lipscani şi Mihai Eminescu să arate altfel? Să aibă mobilier stradal, stâlpi de iluminat de sorginte istorică, străzi pietruite cu dale, cafenele şi spaţii pentru petrecerea timpului liber? Va fi ceva frumos", promite administratorul public al oraşului.

Reabilitarea clădirilor cu valoare istorică aflate pe domeniul public al municipiului Slatina, dar şi sediul principal al Primăriei Slatina sunt alte lucrări pentru care municipalitatea aşteaptă finanţare.

În noiembrie 2008 a fost lansat ghidul solicitantului. Termenul-limită pentru depunerea proiectelor este 31 martie. În opinia lui Pâslaru, municipiul reşedinţă de judeţ are mari şanse de a primi fondurile. „Slatina este singurul oraş care are toată documentaţia gata. Din câte ştiu, Drobeta Turnu Severin a anunţat că are un plan similar, însă sunt în urma noastră în ceea ce priveşte întocmirea actelor necesare depunerii proiectului", a mai spus el.

Lucrările trebuie executate în termen de trei ani de la data încheierii contractului de finanţare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS