14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriŞase..., vine Garda şi ia urma banilor!

Şase…, vine Garda şi ia urma banilor!

Deşi nu are în atribuţii să execute silit agenţii economici cu datorii la stat, Garda Financiară a declanşat anul acesta controale în forţă la firmele cu restanţe. Cu toate că pare un război psihologic împotriva datornicilor, comisarii se jură că nu merg „la intimidare“, ci spun că ajung „pe firul banilor“, după care informează Fiscul despre ce au descoperit.

În lupta acerbă de recuperare a creanţelor bugetare, instituţiile subordonate Agenţiei Naţionale de Administrare Fiscală (ANAF) recurg la metode noi de a-i convinge pe datornici să-şi plătească impozitele restante. Garda Financiară Dolj calcă de două luni pe la sediile firmelor datornice, pentru a vedea din ce cauză nu şi-au achitat impozitele către Fisc. Comisarul-şef al Gărzii Financiare Dolj, Dragoş Ursulescu, spune că „verificările nu au rolul de a intimida agenţii economici cu datorii, ci vrem să mergem pe firul banilor: dacă a avut bani, de ce nu şi-a plătit impozitele, dacă a făcut alte plăţi în locul impozitelor. Multe firme preferă să-şi achite clienţii sau furnizorii decât să dea banii la stat. Noi nu-i strângem cu uşa, pentru că nu avem atribuţii de executare silită, dar informăm Direcţia Generală a Finanţelor Publice (DGFP) Dolj şi ei trec la executări“. Ursulescu a motivat că ANAF a luat decizia ca Garda să meargă în control la datornici din cauză că toate controalele importante ale Fiscului trebuie anunţate în prealabil, pe când comisarii Gărzii Financiare au drept de control inopinat.

La vânat de datornici

„ANAF vrea să descopere evaziunea fiscală prin nedeclararea impozitelor reale. Dar am întâlnit şi agenţi economici care nu sunt evazionişti, ci doar încalcă legea prin neplata la timp a impozitelor şi contribuţiilor către stat“, a declarat pentru GdS comisarul-şef citat. Garda află în timpul controalelor inopinate că firma verificată nu a făcut evaziune fiscală, ci doar nu şi-a plătit la timp impozitele. Altfel spus, societatea şi-a depus declaraţiile la Fisc (deci şi-a declarat impozitele), dar nu şi-a achitat obligaţiile. Controlul Gărzii este mai mult psihologic, pentru a-i convinge pe patroni şă-şi achite datoriile. Aşa se face că, după ce sunt „călcate“ de comisari, firmele respective merg la Fisc de bunăvoie să îşi achite impozitele.
„Nu aplicăm amenzi pentru că nu şi-au achitat ei impozitele, ci doar le spunem pentru ce am venit acolo, iar unii înţeleg şi merg de bunăvoie să îşi achite dările. Verificăm ce au făcut cu banii (dacă au disponibilităţi, dacă au creanţe de recuperat, dacă au bunuri pe care să pună Finanţele sechestru etc.). Garda vrea să vadă dacă societăţile au declarat corect impozitele şi ce posibilităţi de recuperare a creanţelor există la firmele respective“, a spus Dragoş Ursulescu. „Nu avem o situaţie cu încasările către buget care s-au datorat verificărilor prealabile ale Gărzii. Ei mai mult fac unele constatări şi ni le trimit nouă pentru controalele de fond. Garda doar ne ajută pe noi, nu face controale de fond la datornici“, a precizat şi directorul executiv al DGFP Dolj, Mihai Antonescu. După calculele Gărzii, pe luna ianuarie s-ar fi încasat 11,5 milioane de lei de către Fisc, reprezentând creanţe bugetare plătite de agenţii economici după verificările făcute de comisarii Gărzii Financiare.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

4 COMENTARII