13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCasco, în marşarier, cu viteză

Casco, în marşarier, cu viteză

Contractele auto – Casco şi RCA – reprezintă baza industriei asigurărilor din România. Analiştii susţin că piaţa Casco – estimată la un miliard de euro – se va înjumătăţi în 2009 din cauza crizei. Asigurările de viaţă şi cele la credite au şi ele scăderi dramatice.

Criza economică mondială loveşte şi sistemul asigurărilor din România. Din cauza problemelor financiare, asiguraţii renunţă la o bună parte din poliţe, în special la cele care nu sunt obligatorii. Potrivit statisticilor, asigurătorii români se sprijină în principal pe poliţele auto (CA şi Casco), acestea înregistrând şi cele mai multe indemnizaţii plătite în 2008. Potrivit datelor furnizate de Comisia de Supraveghere a Asigurărilor (CSA), volumul total al primelor subscrise în 2008 a fost de 8,78 miliarde de lei (2,38 miliarde de euro), în creştere nominală de 22,4% faţă de 2007. Trendul este comparabil cu cel din 2007, când volumul primelor subscrise a crescut cu 25,2%. Cea mai mare parte a creşterii (72,3%) o reprezentau asigurările tip Casco. Piaţa Casco în 2008 a fost estimată de analişti la un miliard de euro, iar pentru 2009 se prevede înjumătăţirea ei. În acelaşi timp, primele subscrise pentru asigurările RCA au crescut şi ele cu 20,5%. Fenomenele economice pe plan mondial petrecute anul trecut au avut imediat efecte şi asupra asigurărilor. Astfel, prăbuşirea creditării a dus la scăderea asigurărilor încheiate la contractele de împrumut cu 51,87% faţă de 2007. Asigurările de viaţă s-au menţinut în trendul de creştere – 24,1% faţă de asigurările generale. Totodată, asigurătorii au plătit în contul contractelor de asigurări de viaţă indemnizaţii brute de 203,9 milioane de lei – cu 8,64% mai mult faţă de 2007. Trebuie menţionat că indemnizaţiile brute plătite în 2008 au fost în valoare de 4,39 miliarde de lei – în creştere cu 33,93% faţă de anul anterior.
Cele mai multe indemnizaţii au fost plătite contractelor de tip Casco – 59,6% din total şi RCA – 29,5%.

Casco – contracte sensibile la criză

Asigurătorii craioveni susţin că, deocamdată, nu sunt probleme majore, dar se văd unele influenţe, în special pe sectorul asigurărilor Casco. „Sunt probleme din cauza firmelor care au parcuri mari de maşini: cele din construcţii şi distribuţie. Din cauza crizei, aceste firme renunţă la unele maşini şi, în consecinţă, la contractele Casco“, a spus Marius Flori, director Asirom Dolj.
„Ca peste tot, sunt afectate firmele foarte mari, cu parcuri mari de maşini. Foarte mulţi au întrerupt contractele Casco“, a spus, la rândul său, Cristina Şerban, reprezentantă Unita. Alţi asigurători susţin că resimt mai puţin efectele deoarece au un portofoliu de clienţi mai puţin afectaţi de criză. „Asigurările Casco şi cele pentru locuinţe sunt la nivelul de anul trecut. Am înţeles că se vorbeşte pe piaţă de răscumpărarea de poliţe, dar noi nu avem probleme. În primii doi ani, poliţele de viaţă nu sunt răscumpărabile, pentru că din primele subscrise se plătesc tot felul de taxe către stat“, a spus Cristian Paşol, reprezentant Generali Asigurări.

Asigurările de viaţă, recul emoţional

Pe lângă asigurările Casco şi cele de credit, alt sector care va avea de suferit în 2009 este cel al asigurărilor de viaţă, spune preşedinta consiliului CSA, Angela Toncescu. Potrivit acesteia, în prezent, sumele subscrise din asigurări de viaţă reprezintă circa 20% din subscrierile de asigurări din România. Răscumpărările de poliţe din octombrie 2008 au fost de circa 26,6 milioane de lei, cu 80% mai mari decât media din primele nouă luni ale aceluiaşi an. O lună mai târziu, răscumpărările totale s-au diminuat cu 11% faţă de valoarea din octombrie. „Putem aprecia că o parte din asiguraţii de viaţă s-au speriat şi că decizia de a rezilia contractele a fost una mai degrabă emoţională, influenţată de contextul actual. Peste 70% din răscumpărările totale plătite în octombrie şi noiembrie au fost aferente asigurărilor de tip unit-linked, produse în cazul cărora asiguratul îşi asumă în cunoştinţă de cauză riscul investiţional“, a afirmat Angela Toncescu. CSA apreciază că în 2009 ritmul de creştere al sectorului asigurărilor va încetini. Popularitatea asigurărilor de viaţă de tip unit-linked va scădea din cauza randamentelor investiţionale slabe înregistrate de fondurile de investiţii ataşate acestor tipuri de poliţe. De asemenea, vor scădea şi poliţele de viaţă ataşate creditelor.
Asigurările corporate vor fi şi ele în declin, în condiţiile reducerii bugetelor angajatorilor. În consecinţă, majoritatea angajatorilor se vor concentra în 2009 pe păstrarea actualelor portofolii de clienţi.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

5 COMENTARII