13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza îngheaţă piaţa spaţiilor comerciale

Criza îngheaţă piaţa spaţiilor comerciale

Din cauza crizei economice, în această perioadă, întreprinzătorii se gândesc mai puţin la extindere şi mai mult la reducerea cheltuielilor. Piaţa birourilor şi a spaţiilor comerciale din Craiova este în aşteptare.

Situaţia grea cu care se confruntă firmele în această perioadă şi-a pus amprenta asupra segmentului business al pieţei imobiliare din Craiova. „Firmele nu se mai grăbesc să dezvolte activităţi prin deschiderea de noi puncte de lucru. În prezent, avem spaţii comerciale şi de birouri situate în poziţii-cheie care, dacă ar fi fost date spre închiriere acum cinci luni, ar fi fost luate imediat. Acum însă, din cauza situaţiei financiare economice, nu se mai întâmplă acest lucru“, a declarat Teodor Popescu, managerul agenţiei Dorcas Imobiliare. Acest lucru a fost observat şi de alţi agenţi imobiliari din Craiova. „Nimeni nu doreşte extinderea în această perioadă. Toată lumea încearcă să reducă din cheltuieli“, a precizat Nicu Răduţ, directorul Unic Imobiliare.

„Nu au scăzut preţurile pe acest segment“

Potrivit specialiştilor, chiar dacă întreprinzătorii nu se înghesuie să închirieze spaţii comerciale sau de birouri, preţurile din piaţă au rămas nemodificate. „Din pricina situaţiei economice actuale, majoritatea proprietarilor au modificat chiriile, acceptând o scădere cu 5-10% a acestora. Totuşi, nu se poate vorbi de o tendinţă de micşorare a preţurilor în piaţă pe acest segment“, a spus Bogdan Buzatu, directorul General Imobiliare. Acesta a explicat că preţurile spaţiilor de birouri variază între 8 şi 11 euro/mp/lună (adică între 96 şi 132 euro/mp/an), iar la spaţiile comerciale, între 20 şi 40 euro/mp/lună (adică între 240 şi 480 euro/mp/an).

Chiria birourilor din Craiova, cu 50% mai mică decât în Bucureşti

Preţurile spaţiilor de birouri din Craiova sunt cu 50% mai mici decât cele din Bucureşti, al căror nivel a ajuns în 2008 la 258 euro/mp/an, aproape la fel de scumpe ca în Berlin. „Potrivit unui raport al CB Richard Ellis, chiria spaţiilor de birouri din Bucureşti a fost, în medie, de 258 euro/mp/an în 2008, în timp ce la Berlin aceasta era de 264 euro/mp/an“, precizează www.bloombiz.ro, care notează că anul trecut, în Sofia, chiria pe acest segment a fost de 204 euro/mp/an, iar în Budapesta, de 270 euro/mp/an.

Specialiştii estimează micşorări de preţ

Pentru 2009, la nivel naţional, specialiştii estimează scăderi de preţ pe segmentul spaţiilor comerciale şi de birouri. „Restrângerea şi reaşezarea bugetelor firmelor vor determina un val de renegocieri ale contractelor în curs. Noi estimăm o ajustare a preţurilor, în termeni reali, cu 15-20%, în funcţie de puterea de negociere a părţilor, manifestată inclusiv asupra ofertelor de subînchiriere, aflate în creştere“, notează bloombiz. Această situaţie este cauzată de faptul că la nivel naţional există un surplus de spaţii de birouri, estimat la 180.000 mp. În Craiova, rămâne de văzut cum va evolua piaţa, având în vedere că nu sunt foarte multe oferte. „În Craiova, nu prea există spaţii comerciale şi de birouri. De trei ani nu e o ofertă prea mare“, a declarat Nicu Răduţ.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

7 COMENTARII