13.3 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPanică la casele de schimb

Panică la casele de schimb

Majoritatea craiovenilor care aveau nevoie de valută ieri spuneau că au ajuns într-o situaţie disperată, din cauză că au rate bancare de achitat, iar euro a urcat galopant. Ei nu au cum să ştie cât va mai creşte valuta europeană în raport cu leul.

Doar craiovenii care au avut strictă nevoie de valută s-au apropiat ieri de casele de schimb valutar. Forţaţi de împrejurări, mai exact de scadenţele bancare care bat la uşă, ei au cumpărat valută la cursurile astronomice afişate ieri. Dacă Banca Naţională a României (BNR) a afişat un curs de referinţă pentru ieri de 4,2684 lei pentru un euro, cel valabil astăzi – 4,2985 – este cel mai mare de până acum. La casele de schimb din Bănie, cursul la vânzare (cumpăra clientul şi vindea casa) era cuprins ieri între 4,31 şi 4,35 lei pentru un euro.
La casele de schimb se perfectează tranzacţiile mărunte, de câteva sute de euro, pe când vânzările şi cumpărările de zeci de mii de euro au loc pe piaţa interbancară. De aceea şi cursurile afişate de bănci sunt mai mari decât la casele de schimb. De exemplu ieri, la cele mai importante bănci de pe piaţă, cursul de schimb varia la cumpărare între 4,36 şi chiar 4,41 de lei pentru un euro. Marii speculanţi de valută se găsesc pe piaţa valutară interbancară.

Disperaţi de ratele bancare

Mulţi dintre clienţii care au apelat zilele acestea la casele de schimb sunt cumpărători o dată pe lună, în apropierea datelor scadente la ratele bancare. Creşterea exagerată a euro de la începutul acestui an a creat panică în rândul oamenilor, care au nevoie de euro lunar pentru achitarea creditelor.
„Lumea nu prea mai cere euro. Decât cei cu rate la bănci cumpără, dar sume mici, de câteva sute. Oamenii sunt speriaţi, sunt disperaţi de creşterea euro. Toţi aşteaptă să mai scadă, dar, deocamdată, nu se vede nici o scădere. Mulţi vin şi doar se uită“, a declarat Mihaela P., directoarea unei case de schimb valutar din Craiova.
„Cererea este foarte slabă. Foarte puţini au cumpărat pentru rate la bancă. Unii doar se uită la curs şi pleacă“, a spus şi Alina Băloi, de la altă casă de schimb. Cei direct afectaţi de creşterea euro îşi varsă nervii pe autorităţile de la nivel central, din cauză că abia mai pot face faţă datoriilor în euro. „Ăştia ne-au băgat în sărăcie! E bătaie de joc cursul de schimb. Copiii mei au rate la bancă, la un împrumut de 13.000 de euro, rata este de 175 de euro. Unde vor să ajungă cu euro? Cât să mai crească? Distrug oamenii cu acest curs! Banca Naţională ar trebui să intervină“, s-a plâns Gheorghe Predi, fost profesor.
Alţii, speriaţi de creşterea euro, preferă să strângă cureaua, numai să nu rămână datori la bănci. „Este rău pentru noi. Avem rate de plătit. Nu ştiu ce o să facem dacă mai creşte euro. Vom mai reduce cheltuielile cu fumatul, cu alcoolul. În nici un caz nu reducem cheltuielile la mâncare“, a spus Marius Truşcă, de 38 de ani, electrician. „E scump. Ne va afecta şi în alt fel, pentru că vor creşte preţurile la alimente, la telefoanele mobile, la cablu. Am venit doar să mă uit cât mai este cursul la casele de schimb. Nu cumpăr la cursul acesta“, a spus Cătălin Arămitu, 38 de ani, funcţionar public.
Există şi craioveni care au avut o bucurie de moment: cei care vând valută. „Momentan ne avantajează cursul. Mai ales pe cei care muncesc în străinătate şi trimit bani în ţară, că ei câştigă mai mult. Soţia mea este la muncă în străinătate, dar pe ceilalţi cursul mare nu ne ajută cu nimic. E rău pentru cei cu credite în bănci. Noi ceilalţi vom simţi inflaţia prin scumpirea alimentelor“, a adăugat şi Baian Ştefan Gruia, de 50 de ani, fochist. „Cam bruscă această creştere a euro. Doream să cumpăr şi sondam casele de schimb să văd unde este cel mai ieftin. Până la urmă voi cumpăra, pentru că sunt nevoit. Nu voi lua de la bănci, dacă este mai scump acolo“, a precizat Marin Şerban, de 54 de ani, profesor.

Incertitudinea continuă

Chiar dacă mulţi specialişti au anticipat un curs de 4,5 lei pe un euro sau uşor mai ridicat, nimeni nu poate spune cu certitudine unde se va duce cursul leu-euro în următoarele luni. Cei mai mulţi analişti – cei mai mulţi directori financiari de la băncile comerciale – sunt de părere că va creşte şi dau previziuni în acest sens, alţii spun că se va stabiliza în jurul a 4 – 4,2 lei pentru un euro. Dar cu toţii fac numai previziuni. Piaţa va decide ce se va întâmpla cu valuta europeană.  

Băncile au avut ieri cursuri enorme

Cursul interbancar s-a situat ieri, în jurul prânzului, la cotaţii mult mai mari decât cursul BNR leu-euro, chiar şi cu 20 de bani (2.000 de lei vechi). Dacă la BNR cursul de referinţă valabil ieri a fost de 4,2684 lei pe un euro, BRD vindea valuta în cauză la cursul cel mai mare de pe toată piaţa (4,41 lei la casa de schimb a băncii şi 4,4 lei în cont), BCR avea un curs la vânzare de 4,365 lei, Raiffeisen Bank – de 4,36 lei, Banca Românească – 4,365 lei pe un euro, UniCredit Ţiriac Bank – 4,37 lei, iar la Banca Transilvania – 4,385 lei.
 

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

23 COMENTARII