12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCum să-ţi salvezi cariera în momente dificile

Cum să-ţi salvezi cariera în momente dificile

Chiar dacă actuala criză economică a afectat o serie de domenii (industria auto şi textilă, sectorul financiar şi cel imobiliar), cei care activează în acestea pot să-şi salveze cariera. Condiţia este să fie dispuşi să facă o schimbare.

Ne aflăm în perioada Sărbătorilor de iarnă şi trebuie să gândim pozitiv. Cu toate acestea, în contextul economic actual, disponibilizările, şomajul tehnic şi lipsa unei majorări de salariu în următoarele luni sunt lucruri ce nu trebuie ignorate, mai ales că în prima parte a acestei luni angajatorii doljeni au anunţat că vor disponibiliza în următoarea perioadă peste 1.600 de angajaţi. În aceste condiţii, specialiştii în resurse umane spun că nu trebuie să disperaţi, ci să vă adaptaţi noilor cerinţe de piaţă şi să vă salvaţi cariera.

 

Paşii unei noi cariere

 

Potrivit www.myjob.ro, atunci când pregătiţi o schimbare de carieră trebuie, în primul rând, să vă definiţi foarte bine abilităţile, competenţele şi experienţa pe care o puteţi oferi potenţialilor angajatori. Având în vedere că vă gândiţi la o reorientare profesională, vă vor ajuta în special elementele transferabile precum lucrul în echipă, comunicarea, experienţa organizatorică. Nu pierdeţi din vedere nici trainingurile la care aţi participat de-a lungul timpului şi nici stagiile de practică sau de voluntariat din liceu, facultate sau chiar din perioada în care aţi lucrat.

 

Experienţa şi cunoştinţele vă pot ajuta

 

Stabiliţi ce vreţi să faceţi în continuare – care este domeniul de activitate în care vreţi şi puteţi să activaţi. „Hotărâţi-vă ce vreţi să faceţi mai departe şi cum vă pot ajuta experienţa şi cunoştinţele acumulate în tranziţia de la o carieră la alta“, notează specialiştii în resurse umane de la www.myjob.ro, care vă sfătuiesc să analizaţi critic „zonele“ din CV unde aţi putea avea deficienţe în experienţă şi cunoştinţe.

Dacă sunteţi hotărâţi să faceţi acest pas, trebuie să faceţi tot posibilul să obţineţi referinţe despre joburile vacante nu foarte vizibile – vorbiţi cu prietenii, familia, vecinii, colaboratorii, colegii, documentaţi-vă pe internet, pe site-urile de recrutare, pe cele ale companiilor, la Agenţiile Judeţene pentru Ocuparea Forţei de Muncă.

Pentru a obţine un loc de muncă în alt domeniu decât cel în care aţi activat până la momentul respectiv, un element deosebit de important este corelarea aptitudinilor dumneavoastră cu nevoile curente ale companiei angajatoare. Pentru că vorbim de o relansare în carieră, este bine să nu vă concentraţi pe experienţa pe care o aveţi, ci pe competenţele dobândite şi aptitudinile avute.

 

Încercaţi să faceţi o mutare profitabilă

 

Chiar dacă situaţia economică actuală nu este tocmai bună, nu trebuie să faceţi o mutare la întâmplare, ci una care să vă avantajeze. Totuşi, aveţi în vedere faptul că în perioadele de criză negocierea salariului devine mai dificilă. „Cu toate acestea, există câteva aspecte ale crizei care pot fi în avantajul dumneavoastră“, spun specialiştii www.myjob.ro. În timp ce unele firme o duc din ce în ce mai greu, altele angajează personal performant, care le pot ajuta să se redreseze. Drept urmare, performanţa şi talentul dumneavoastră pot aduce un salariu bun. Foarte important, la negocierea salariului este important să obţineţi o mărire care să depăşească inflaţia cel puţin (dacă în 2008 a fost, potrivit datelor statistice, de 8,3%, încercaţi o mărire de cel puţin 10%).

 

Negociaţi responsabil

 

Foarte important este să vă înarmaţi cu argumente solide, cu exemple de realizări şi cu obiectivele pe care le aveţi pentru următoarea perioadă. Nu uitaţi să vă informaţi foarte bine cu privire la starea financiară a angajatorului cu care negociaţi pentru a şti cât de mult să mergeţi cu negocierea. Aveţi în vedere atât salariul efectiv, cât şi diversele beneficii – mai multe zile libere, program flexibil, bonusuri, sejururi plătite.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS