9.7 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriCriza economică - „forţă majoră“ în contractele comerciale

Criza economică – „forţă majoră“ în contractele comerciale

Managerii de firme şi avocaţii din sectorul comercial susţin că argumentul crizei economice poate fi invocat ca „forţă majoră“ în cazul neîndeplinirii clauzelor din contracte. Argumentul „criză“ este mai greu de demonstrat şi rămâne la latitudinea judecătorului.

 

Criza economică mondială devine tot mai mult un pretext pentru diverse firme să eludeze obligaţiile legale şi contractuale în scopul profitului personal, prejudiciind statul, partenerii de afaceri sau angajaţii. Mediul de afaceri vorbeşte tot mai des de criza mondială ca „eveniment de forţă majoră“, în contradicţie cu alte voci care susţin că, măcar în România, criza există mai mult la nivel psihologic. Unul dintre posibilele puncte sensibile în această perioadă este „forţa majoră“ prevăzută de obicei de contractele comerciale. Potrivit definiţiei, forţa majoră este o împrejurare imposibil de împiedicat şi imprevizibilă, aflată mai presus de voinţa părţilor care încheie un contract. Avocaţii susţin că aceasta poate fi invocată de partea obligată chiar dacă în contract nu a fost trecută nici o clauză specială, pentru că este prevăzută în Codul civil.

Practic, „judecătorul este cel care decide aplicabilitatea forţei majore, în cazul în care nu există clauze contractuale“. Avocaţii din sectorul comercial susţin că, deşi este mai dificil de demonstrat, criza economică poate fi invocată ca „forţă majoră“ într-un contract. „În mod curent, la capitolul «forţă majoră» intră războiul, starea de necesitate, cutremurele, calamităţile naturale etc. Cel puţin acestea sunt evidente. Spre exemplu, în cazul inundaţiilor se dau nişte certificate de la camera de comerţ din zonă, iar în cazul secetei/inundaţiilor au fost date hotărâri de guvern care menţionează zonele calamitate. Forţa majoră este un eveniment imprevizibil şi de neînlăturat. Forţa majoră cauzată de criza financiară poate fi invocată, dar ea trebuie dovedită în instanţă cu documente, înscrisuri“, a explicat avocatul Viorel Găină. Acesta susţine că având în vedere contextul „criza financiară poate fi introdusă în clauza de forţă majoră, dar cu condiţia ca partea care o invocă să demonstreze cu acte că a fost afectată. Nu trebuie să se ajungă la clauze abuzive“.

 

„Îţi trebuie un avocat bun“

 

Şi alţi avocaţi spun că ar apela la argumentul „forţei majore“ determinate de criză şi că ar căuta argumente valabile în favoarea acestei teze.

„Dacă aş reprezenta un client într-un contract valoros, iar acesta nu şi-ar putea îndeplini obligaţiile din cauza crizei, aş invoca forţa majoră. Sunt momente când poate fi invocată, are caracteristici care trebuie îndeplinite. În condiţiile crizei actuale ar fi admisă, dar efectele asupra clientului care nu-şi poate îndeplini obligaţiile contractuale trebuie demonstrate. Spre exemplu, o notificare a unui furnizor că nu poate livra marfa din cauza crizei poate fi folosită în instanţă. Este numai unul dintre actele care pot fi folosite“, a spus, la rândul său, avocatul Gică Băloi. Managerii de firme se gândesc şi ei serios la criza din contractele comerciale şi recunosc că ar apela la argumentul „forţei majore“. „Nu ştiu în ce măsură poţi să ajungi la instanţă. Trebuie să ai un avocat bun. Poţi să piezi, dar poţi să şi câştigi. Evenimentele de genul războaielor sau calamităţilor naturale sunt clare, pe când aceasta este incertă. Spre exemplu, nu poţi să invoci grevele ca forţă majoră, pentru că aşa poţi scoate oricând muncitorii în stradă pentru a simula un conflict de muncă“, a precizat Cornel Nica, director economic la Electroputere SA Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS