14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriGruparea Staicu - la timona SIF Oltenia

Gruparea Staicu – la timona SIF Oltenia

Gruparea care îl susţine pe Dinel Staicu a câştigat sâmbătă controlul asupra SIF Oltenia, eliminând oamenii fideli gălăţeanului Cătălin Chelu din CA. Acesta a fost eliminat de acţionari şi de la conducerea SIF Moldova, după ce CNVM nu îl avizase în funcţia de preşedinte/director general al acestei societăţi.

 

Controversatul om de afaceri craiovean Dinel Staicu rămâne în umbra SIF Oltenia, după ce a câştigat sâmbătă războiul de culise împotriva gălăţeanului Cătălin Chelu, pentru controlul celei mai bine cotate societăţi de investiţii financiare din România. Adunarea Generală a Acţionarilor (AGA) a votat în cadrul şedinţei ordinare de sâmbătă componenţa noului Consiliu de Administraţie (CA) al SIF, în care nu se mai regăseşte nici unul dintre oamenii de încredere ai lui Cătălin Chelu. Cei mai mulţi dintre acţionari au votat prin corespondenţă sau prin sistemul electronic, astfel că din cvorumul de 36,7% doar deţinătorii a 6,18% din capitalul social s-au aflat în sală – iar din aceştia 4,7% au avut drept de vot. Organizatorii alegerilor au suspendat dreptul de vot pentru aproximativ 8% din acţiuni, cea mai mare parte a deţinătorilor făcând parte din grupul presupus concertat al lui Cătălin Chelu. În aceste condiţii, doar 28,69% din voturi au fost validate. Primele şapte poziţii au fost ocupate în ordine de: Tudor Ciurezu (85,6% din voturile valabil exprimate), Dinel Staicu (82,2%), Gheorghe Blidaru (67,4%), Vasile Şalapa (66%), Carmen Ioana Popescu (61,6%), Teodor Buzatu (61,4%) şi Margareta Racoviţă (43,2%). Margareta Racoviţă, director al SC Complex Hotelier Dâmboviţa SA, nu va face parte din CA, deoarece legea cere ca administratorii să obţină cel puţin 50%+1 din voturile valabil exprimate. Locul va rămâne vacant. La prima întrunire, CA îşi va vota preşedintele şi vicepreşedintele, urmând ca după validarea CNVM să coopteze un membru provizoriu, până la viitoarea întrunire a AGA.

Singurul nume nou din componenţa CA este Carmen Ioana Popescu, preşedinta Oltenia Leasing IFN, consilierul şi mâna dreaptă a lui Dinel Staicu, atât la SIF Oltenia, cât şi în firmele controlate de acesta. Carmen Ioana Popescu este trimisă în judecată de DNA împreună cu Dinel Staicu în cazul fraudei de 11,3 milioane de euro de la Transgaz Mediaş – în calitate de director economic al fostei BDJ SA Craiova.

 

Chelu, executat şi la SIF Moldova

 

Următorii pe listă în ordinea voturilor obţinute sunt Tudor Dumitru (37,3%) – om de afaceri cu plasamente pe piaţa de capital estimate la 30 de milioane de euro, Doru Mihai Lupoae (34%) – fost membru al CA, omul lui Cătălin Chelu, Constantin Bădârcea (24,2%) – membru în conducerea SSIF Oltenia Grup Invest, fidel lui Dinel Staicu, Constantin Frăţilă (22,7%) – acţionar semnificativ al COMCM Constanţa, deţinător concertat al 1% din SIF Transilvania, are plasamente de peste 35 de milioane de euro pe piaţa de capital, Dan Paul (15,6%) – preşedintele Asociaţiei Brokerilor şi Cristian Sima (14,8%) – şeful societăţii de brokeraj WBS România, unul dintre patronii agenţiei de presă Hotnews.

Sâmbătă, a avut loc şi AGA la SIF Moldova, unde acţionarii societăţii au avut pe ordinea de zi revocarea lui Cătălin Chelu din CA. Gălăţeanul a fost exclus din CA cu 72,7% din voturile valabil exprimate, în locul său intrând Tudor Dumitru, care a obţinut 67,01% din voturi. Mandatul noului administrator va fi pe o perioadă egală cu cea care a rămas până la expirarea mandatului lui Chelu. Anterior, Cătălin Chelu nu a fost validat de Comisia Naţională a Valorilor Mobiliare (CNVM) în funcţiile de preşedinte/director general al SIF 2 Moldova. Decizia CNVM a fost luată ca urmare a amendării lui Chelu cu 5.000 de lei pentru depăşirea pragului legal de deţinere de 1% la SIF Oltenia şi pentru folosirea „unui limbaj inadecvat şi care nu corespunde cerinţelor de bună purtare şi integritate“, prevăzute de Legea pieţei de capital, în cadrul AGA din 29 august de la SIF Oltenia şi în mai multe articole de presă şi emisiuni televizate.

 

Dinel, filosoful crizei

 

La final, Dinel Staicu a ţinut să asigure acţionarii că actualul staff va lua toate măsurile pentru creşterea cotaţiilor titlurilor SIF 5. „Îi sfătuiesc pe acţionari să
nu-şi vândă acum deţinerile. Poate nu vom duce preţul acţiunii SIF 5 la 1,5 euro, dar la 1,5 dolari sigur îl vom duce“, a spus acesta. Dinel a caracterizat anul 2008 ca un an de „depresie a capitalismului“: „Dacă ştiam ce va urma, vindeam toţi când era acţiunea 1,5 euro. Tot aşa cum în 1989 nu ştiam că va pica socialismul, nu am ştiut nici că în 2008 va urma depresia capitalismului“.

În legătură cu loviturile pe sub centură împărţite grupării Chelu, acesta a spus: „Şi eu în 2000, când aveam concertat 14% din capitalul social, am fost nevoit să vând din cauza lui. Acum este el nevoit să vândă, dar la preţuri mici. Poate nu va suferi pierderi atât de mari, având în vedere că există acţiuni ieftine pe piaţă, cu potenţial de creştere“. În ceea ce-l priveşte, Cătălin Chelu se resemnase înainte de alegeri cu statutul de învins. „Mi-au concertat voturile ca să nu mă lase să votez. A fost o campanie concertată împotriva mea“, a declarat acesta.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

12 COMENTARII