15.1 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriStatul îşi lichidează bugetele pe Bursă

Statul îşi lichidează bugetele pe Bursă

În ciuda crizei financiare din mediul privat, firmele de stat cumpără masiv, prin intermediul Terminalului de la Craiova al Bursei de Mărfuri, pentru că este final de an şi trebuie să-şi consume fondurile alocate, ca să nu le piardă.

 

Dacă mediul de afaceri privat strânge cureaua la tot ce înseamnă investiţii, firmele de stat şi instituţiile cheltuiesc serios pentru a-şi consuma fondurile alocate pe anul în curs. Aşa se face că nici Bursa Română de Mărfuri (BRM), prin Terminalul de la Craiova, nu dă semne că s-ar confrunta cu o scădere a tranzacţiilor, ci dimpotrivă. În ciuda faptului că Bursa de Valori Bucureşti este în picaj de o bună perioadă, cu mici urcuşuri aproape imperceptibile în rândul bugetelor celor care fac tranzacţii cu acţiuni, Bursa de Mărfuri urcă pe baza bugetelor publice.

 

Activitatea BRM, animată de stat

 

Pe final de an, firmele şi instituţiile de stat fac achiziţii prin Terminalul Bursei de Mărfuri la valori mult mai mari decât erau până acum. „Achiziţiile de mărfuri au alt traseu. La societăţile de stat ele sunt stabilite de la începutul anului. Majoritatea celor care au tranzacţii prin Bursa de Mărfuri sunt societăţi de stat şi acestea nu sunt afectate de criza financiară. Acum fiind ultima perioadă a anului, s-au intensificat tranzacţiile pentru că ei trebuie să-şi cheltuiască bugetele alocate şi să-şi realizeze proiectele propuse“, a spus directorul Direcţiei Activităţi Bursiere din cadrul Camerei de Comerţ şi Industrie „Oltenia“, Gheorghe Dumitru. Potrivit acestuia, în ultima perioadă, instituţiile statului şi firmele de stat au primit fonduri importante de la guvern, iar acestea trebuie cheltuite de urgenţă.

 

Balastul, cel mai căutat

 

Valorile cele mai mari ale tranzacţiilor de la Bursă sunt pentru balast şi materiale de construcţii: nisip, pietriş şi altele. În general, licitaţiile cele mai mari sunt pentru reparaţii şi întreţineri de drumuri în judeţul Dolj şi în restul Olteniei, precum şi cele pentru servicii în unităţile de stat. Totalul tranzacţiilor arată că, în octombrie şi noiembrie, firmele de stat au perfectat cele mai multe tranzacţii, atât prin achiziţii la licitaţii, cât şi prin introducerea ordinelor de tranzacţionare pe piaţa de disponibil (adică achiziţii în funcţie de cotaţiile stabilite pe Bursă). Datele furnizate de Terminalul Bursei de Mărfuri din Craiova arată că, de la începutul anului şi până în septembrie, firmele şi instituţiile publice au făcut achiziţii de 11 milioane de lei şi numai în octombrie acestea au crescut cu două milioane de lei. „Pe primele zece zile din noiembrie s-au tranzacţionat la licitaţii şi ordine pe piaţa de disponibil de 668.000 de lei în total“, a declarat Dumitru.

Primăriile nu preferă Bursa

 

Dacă spitalele din Oltenia, CFR-ul, Societatea de Drumuri şi Poduri (SC LDP) a Consiliului Judeţean Dolj preferă achiziţiile prin Terminalul Bursei, primăriile vor să-şi cumpere singure materialele necesare. „Primăriile din Dolj nu ne-au dat un semnal favorabil. Poate că banii alocaţi recent trebuie cheltuiţi rapid sau există deja anumite proiecte începute de primării. Noi le-am comunicat că nu percepem nici un fel de comision pentru tranzacţiile prin Terminalul Bursei, dar…“, a precizat directorul Direcţiei Activităţi Bursiere.

Amintim că, la sfârşitul lunii octombrie, primăriile au primit de la guvern 64 de milioane de lei, bani care pot fi cheltuiţi exclusiv pentru drumuri şi neapărat până la sfârşitul anului.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS