12.8 C
Craiova
marți, 7 mai, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriRomânul pofteşte la preţurile din UE

Românul pofteşte la preţurile din UE

Chiar dacă mulţi „europeni“ au salarii medii între 700 şi 1.200 de euro, în timp ce românii abia dacă ajung la salariul mediu net de 300 de euro, la ei sunt preţuri la alimente şi la jumătate faţă de cele de la noi.

În unele state din Uniunea Europeană viaţa poate fi considerată mai scumpă decât cea din România. Nici nu se poate face o comparaţie foarte clară a nivelului de trai, din cauză că la noi sunt salarii mici, iar la ei, de trei ori mai mari. Dar dacă analizăm doar preţurile comparative la mâncare (la produsele de bază), constatăm că în unele state UE te poţi aproviziona mai ieftin decât la noi. Românul nu pofteşte numai la salariile din UE, ci şi la preţurile de acolo. Zilele trecute, Institutul de Statistici Europene (Eurostat) a dat publicităţii o analiză care arată că românii cheltuiesc cel mai mult pe mâncare dintre toţi „comunitarii“. Cheltuielile lor pe mâncare, băutură şi ţigări se situează la 50% din salariu, în condiţiile în care ceilalţi europeni urcă până la maximum 37%. Dacă românii câştigă în medie 300 de euro pe lună, în alte state europene, cum ar fi Italia, Franţa, Germania, salariile medii urcă de la 700 la 1.200 de euro. Cu toată că peste tot în lume au loc scumpiri la alimente, la ei preţurile nu se dublează peste noapte sau în decurs de numai câteva luni, aşa cum s-a întâmplat în ultima perioadă la noi.

 

Mai ieftin la ei decât la noi

 

La venituri triple faţă de români, europenii au unele preţuri la jumătate faţă de cele practicate la noi. E drept că există produse în Occident de care românii nu se pot atinge. Dar, pentru a avea un termen de comparaţie real, am luat în calcul numai preţurile din supermarketurile existente şi la noi, şi la ei. Ne-am oprit la produsele de bază: ulei vegetal, zahăr, lapte şi carne. Ofertele supermarketurilor din ţările UE sunt valabile în perioada 20-29 iunie 2008. Dacă în România un litru de ulei de floarea-soarelui ajunge între 2 şi 2,4 euro, în supermarketurile din Italia, uleiul vegetal se vinde între 1,05 – 1,5 euro pe litru. Uleiul de măsline, în magazinele noastre, îl găsim la aproape zece euro pe litru, pe când la italieni costă între 3,85 şi 4,3 euro (uleiul extravirgin). Spaniolii au uleiul de măsline la trei euro pe litru. În Germania, un litru de ulei vegetal este în jurul a 1,12 euro (cu mici variaţii). În Anglia şi Franţa, costă 1,49 euro, respectiv 1,2 euro. La vecinii noştri unguri se ştie deja că mâncarea este mai ieftină. Conaţionalii noştri din vestul ţării preferă să cumpere zahăr, ulei, făină şi altele de la unguri. Merele se găsesc la noi la peste patru lei kilogramul, pe când în centrul capitalei ungare, Budapesta, se vând cu 98 de forinţi, adică 1,5 lei (potrivit BNR, 100 de forinţi ungureşti erau cotaţi ieri la 1,53 lei). La noi, roşiile sunt puţin sub un euro pe kilogram, pe când în Franţa, Italia şi Spania ajung la cel mult 0,8 euro pe kilogram.

 

Lapte la preţuri de invidiat

 

În supermarketurile din România, preţurile la laptele de consum (proaspăt) pornesc de la 0,7 euro, 1,2 euro – lapte pasteurizat la cutie, şi ajung până la 1,65 euro – laptele UHT. La italieni, preţurile variază între 0,49 euro/litru (pentru laptele pasteurizat) şi 1,29 euro/litru (UHT).

La zahăr, preţurile lor se apropie de ale noastre. În România, media este de 1,2-1,5 euro pe kilogram. La italieni, zahărul se vinde cu 1,3-1,5 euro. În schimb, în Franţa, un kilogram de zahăr ajunge la 0,6 euro, iar în Anglia, 0,9 euro pe aceeaşi unitate de măsură (circa 0,73 lire sterline).

 

Carnea, majoritar importată de România

 

În statele luate drept exemplu, preţurile produselor din carne sunt mai mici decât la noi.

Explicaţia este dată de Asociaţia Română a Cărnii, care susţine că 75% din carnea care se comercializează în ţară provine din importuri. Automat se adaugă cheltuieli de transport, TVA şi alte taxe. Aceeaşi sursă precizează că media europeană la carcasa de porc, spre exemplu, era acum câteva luni de 2,3 euro (adică 8,5 lei) pe kilogram, dar la noi este de 4,63 euro şi va mai creşte lunile acestea peste tot.

 

Comparăm şi benzina

 

Dacă la alimentele de bază am arătat că în statele dezvoltate ale UE este mai ieftin decât la noi, la combustibili, preţurile româneşti sunt cam la fel ca în restul Europei. În România, benzina se vinde la pompă cu 4,02 lei pe litru şi chiar mai mult la unele staţii.

Cam la acelaşi preţ vă puteţi face plinul în Spania (4,07 lei) sau în Ungaria (4,24 lei pe litru). În Austria se găseşte benzină cu 4,45 lei, iar în Franţa şi Italia, cu 4,97 lei pe litru.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

31 COMENTARII