15.3 C
Craiova
miercuri, 8 mai, 2024

Angajare cu recomandare

CV-uri perfecte, scrisori de intenţie complete, joburi căutate pe internet sau în ziare, numeroase interviuri cu HR-i, cu manageri de departamente sau de instituţii. Pe lângă acestea, site-ul www.careerexperts.ro vă sfătuieşte să vă pregătiţi şi câteva recomandări.

Interviul, ca orice altă metodă de recrutare şi selecţie, nu este perfect şi poate să identifice sau nu candidatul cel mai bun. Chiar dacă sunteţi persoana ideală pentru jobul respectiv, există posibilitatea de a da interviuri cu oameni neprofesionişti, care nu ştiu cum să vă pună întrebări şi să vă interpreteze corect răspunsurile. Dacă jobul a fost promovat, aveţi de concurat cu câteva sute de candidaţi şi puteţi pierde astfel slujba tocmai din cauza competiţiei.

 

De la pilă, la recomandare

 

Pentru a evita toate aceste lucruri, puteţi lua angajatorul prin surprindere, adoptând o strategie inedită- recomandările. O persoană cu credibilitate în faţa angajatorului atestă o serie de calităţi pe care le-a constatat la dumneavoastră, care vă fac bun pentru un anume post. Recomandarea este diferită de o pilă pusă de cineva, prin faptul că se bazează pe calităţi reale ale dumneavoastră.

Multe companii de top oferă bonusuri salariale angajaţilor care fac o recomandare ce duce la obţinerea unui angajat bun. În multe cazuri, angajatul care a făcut recomandarea este, o perioadă, parţial responsabil pentru rezultatele angajatului recomandat. Imaginea şi promovarea sa pot fi afectate dacă recomandă persoane nepotrivite cu nevoile companiei.

Dar pentru că aceste politici nu se văd din exterior, recomandările sunt deseori confundate cu pilele.

 

Folosiţi networking-ul

 

Recomandările funcţionează foarte bine pentru că, în angajare, nu contează atât ceea ce puteţi, cât ceea ce demonstraţi că ştiţi să faceţi. Dintre un angajat ce pare de nota zece pe baza a două interviuri şi unul care pare de nota nouă şi are o recomandare credibilă, mulţi angajatori îl vor alege pe al doilea.

Mai bine un nouă sigur decât un zece cu risc. Cheia obţinerii unor recomandări este construirea unei reţele de contacte, activitate numită networking. Puterea reţelei depinde de numărul, dar, mai ales, de calitatea persoanelor care sunt în ea. Foarte mulţi se întreabă: „Cum să fac eu cunoştinţă cu mari manageri sau directori care să mă ajute să mă angajez?“.

 

Cum să obţii un job cu o recomandare

 

De exemplu, o studentă se ocupă de organizarea unei petreceri anuale, ca membră a unei asociaţii studenţeşti. Astfel face cunoştinţă cu directorul de marketing al unei cunoscute companii producătoare de bere ce sponsorizează petrecerea. Ea îi face acestuia o impresie foarte bună la organizarea evenimentului, motiv pentru care el o recomandă atunci când în companie apare un nou post în departamentul de vânzări, pe care tânăra îl şi obţine. Alt tânăr merge la un workshop pentru studenţi, ţinut de un trainer foarte cunoscut pe piaţă. După workshop, la o conversaţie, trainerul este impresionat de acesta şi îl invită ca facilitator la câteva din programele sale de teambuilding. Când trainerul află de la unul din clienţii săi că are un post liber în departamentul de resurse umane, îl recomandă pe tânărul respectiv pentru acest post, pe care acesta îl şi obţine.

Networking-ul este un proces de durată.

 

Întâlniri între angajaţi şi angajatori

 

Angajatorii încearcă acum să creeze o punte de legătură între tineri şi adulţi, angajaţi şi angajatori, mediul academic şi cel de afaceri, conferinţe, seminarii, proiecte, târguri de joburi.

Aveţi nevoie de câteva calităţi pentru a putea valorifica aceste ocazii, iar dacă nu le deţineţi, fie va trebui să le dezvoltaţi, fie veţi reduce considerabil şansele de a obţine recomandări. Fiţi atenţi la evenimentele din jurul dumneavoastră şi faceţi-vă un plan de bătaie!

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS