14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriDinel, acuzat de abuz pe piata de capital

Dinel, acuzat de abuz pe piata de capital

CNVM a fost sesizata oficial in scandalul actionarilor-fantoma de la SIF Oltenia si poate decide controale de proportii la SIF si la societatile de valori mobiliare care au intermediat tranzactiile lui Staicu.


Gheorghe Piperea, lichidatorul desemnat sa se ocupe de falimentul SC RECONVERSIA SA, societate controlata de Staicu si care a absorbit firme actionare la SIF, a afirmat in urma cu o saptamâna, in cadrul unei emisiuni TV, ca la SIF Oltenia 6,5 milioane de actiuni (1,2% din capitalul social) sunt detinute de societati fictive, controlate de Dinel Staicu. Lichidatorul a spus ca in mai si iunie 2000, prin 12 tranzactii derulate pe durata a trei zile, actiunile cu pricina au fost vândute de sapte societati controlate de Dinel Staicu. Aceste societati au fost insa radiate in acelasi an, ca urmare a fuziunii prin absorbtie, societatea rezultata fiind SC RECONVERSIA SA, cea care acum se afla in procedura de faliment. Potrivit lui Piperea, entitatile radiate ar fi ramas insa actionari ai SIF Oltenia, aparând pe doua listinguri din 2001 si 2004. In plus, a aparut o alta ciudatenie: tranzactiile din 2000, certificate prin istoricul conturilor obtinut de la REGISCO, nu apar pe sumarul pus la dispozitie de Bursa de Valori Bucuresti (BVB). Prin aceasta strategie, este posibil ca Dinel Staicu sa fi depasit pragul maxim de 1% permis de lege la SIF-uri, fara ca aceasta detinere sa fie raportata.


Piperea vrea suspendarea lui Dinel


Gheorghe Piperea a sesizat Comisia Nationala a Valorilor Mobiliare (CNVM), organismul de control al pietei de capital, solicitând institutiei sa demareze un control de proportii, atât la SIF 5 Oltenia, cât si la OLTENIA GROUP INVEST SA, societatea de valori mobiliare care ar fi intermediat aceste tranzactii, despre care se spune ca ar fi controlata din umbra tot de Dinel Staicu. „Din documentele pe care le avem rezulta, pe de o parte, ca aceste societati au fost detinatoare de actiuni, iar pe de alta parte ca nu au fost inregistrate in evidentele contabile venituri financiare din incasarea de dividende sau din vânzarea de actiuni, care ne indeptateste sa credem ca SIF 5 si SVM-ul care a actionat ca intermediar (SC OLTENIA GROUP INVEST SA) au primit ordine sa vireze sumele cuvenite catre alte persoane decât cele indreptatite conform legii“, se mentioneaza in sesizarea pe care lichidatorul a trimis-o catre CNVM. De asemenea, Piperea solicita verificari in ce priveste probabilitatea ca Dinel Staicu sa detina actiuni concertate, peste limita legala. El considera ca sunt indeplinite premisele abuzului pe piata de capital si solicita CNVM sa instituie administrare speciala la SIF Oltenia pâna la clarificarea acestor probleme: „Va solicitam sa observati ca atât pragul maxim de 0,1% de detinere de actiuni la SIF, valabil pâna in 2005, cât si cel de 1%, valabil din 2005, a fost depasit de Dinel Staicu si de persoanele fizice sau juridice cu care actioneaza in mod concertat si sa luati masurile necesare. Consideram ca ne aflam in prezenta abuzului pe piata, la care se refera art. 244 din Legea pietei de capital, fapta care ar putea indreptati CNVM sa ia masura administrarii speciale la SIF Oltenia, pâna la clarificarea aspectelor semnalate“. Purtatorul de cuvânt al CNVM, Ciprian Ene, a declarat ieri ca in cazul unor astfel de sesizari se face o analiza prealabila a documentelor, dupa care se decide daca va urma controlul.


Piperea: „E speriat ca dracu’!“


Dincolo de demersurile oficiale facute catre institutiile abilitate sa clarifice lucrurile, batalia pentru cele 6,5 milioane de actiuni cu o valoare de piata de aproximativ 4.000.000 de euro se duce si printr-un razboi al nervilor. Lichidatorul Gheorghe Piperea sustine ca are probe noi ale implicarii lui Dinel Staicu in toata aceasta poveste, documente incriminatoare fiind incluse in dosarul pe care l-a depus la CNVM. „Au aparut probe noi. Domnul Staicu e speriat de moarte! E speriat ca dracu’! Altfel, cum credeti ca se explica reactia sa in aceasta problema? In plus, vom face actiune in instanta pentru anularea acelor tranzactii si aducerea actiunilor in patrimoniul RECONVERSIA, pentru a fi vândute“, a declarat lichidatorul judiciar.


„Face jocul celor care vor sa cumpere actiuni SIF Oltenia la preturi scazute. Eu nu ma sperii! Tranzactiile nu pot fi anulate, pentru ca termenul de prescriptie de trei ani a trecut. O sa-mi formulez pretentiile in calitate de actionar la BIR si o sa le cer socoteala pentru banii tocati de la declansarea falimentului bancii. De ce au tergiversat atât? Nu cumva l-au favorizat pe Dinel Staicu, pentru ca acesta sa depaseasca termenul de prescriptie?“, a spus, la rândul sau, Dinel Staicu. Presedintele CA al SIF Oltenia a dezvaluit si ca o parte din actiunile pe care le detine la societate au fost transferate din registrul permanent al REGISCO in sectiunea controlata de societatile de valori mobiliare: „Eu, ca actionar, imi pot transfera o parte din actiuni in sectiunea a doua, atunci când lansez ordine de vânzare. De administrarea acestor actiuni se ocupa SVM-ul respectiv“. Procedural, SVM-urile care administreaza actiuni au obligatia ca titlurile nevândute sa fie transferate inapoi in registrul permanent al actionarilor. Expertii pietei de capital sustin ca este posibil ca actiunile transferate si nevândute sa fi ramas ascunse la SVM. Acest lucru nu il impiedica totusi pe detinatorul titlurilor sa voteze in AGA sau sa incaseze dividende in contul actiunilor. In replica la afirmatiile lui Staicu, Gheorghe Piperea spune ca actiunile sunt administrate de SVM, dar nu-si schimba proprietarul. Asa ca RECONVERSIA ar avea drepturi asupra lor. In plus, exista prevederi legale pentru readucerea lor in proprietate, termenul nefiind prescris, asa cum sustine Staicu. In fine, trebuie spus ca in urma cu o saptamâna, la declansarea scandalului, Dinel Staicu ameninta ca o sa-l dea in judecata pe Piperea daca acesta nu-si argumenteaza afirmatiile. Amenintarea lui Dinel nu a fost pusa in practica, acesta multumindu-se sa spuna ca va cere socoteala lichidatorilor BIR, dupa ce isi va formula pretentiile la falimentul bancii.


Dinel, sef oficial


Ciprian Ene, purtatorul de cuvânt al CNVM, a declarat ieri ca institutia a decis avizarea ultimelor hotarâri ale CA de la SIF Oltenia, adoptate in cadrul sedintei din 27 iunie. Acestea includ inlocuirea lui Tudor Ciurezu din functie de sef al comitetului de directie al societatii cu presedintele-director general Dinel Staicu si aprobarea retragerii lui Florian Teodor Buzatu din functia de director executiv la Departamentul de management si logistic.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS