12 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriAfaceri de succes cu ferme exotice de melci, broaste si chinchilla

Afaceri de succes cu ferme exotice de melci, broaste si chinchilla

Cum puteti incepe documentarea, care sunt costurile si cât puteti câstiga. O afacere de succes incepe totdeauna cu o documentare temeinica.


In ultimii ani, in paginile ziarelor au aparut nenumarate articole despre succesul unor români care au reusit sa intocmeaza proiecte SAPARD cu finantare nerambursabila UE, in domenii mai putin traditionale, cum ar fi fermele de melci, broaste etc. Chiar si GdS a relatat câteva asemenea cazuri, in care oltenii s-au lansat in afaceri mai putin traditionale pentru a obtine banii europeni. Unul dintre oamenii de afaceri care au aparut in cadrul acestei rubrici imi spunea crezul care l-a ajutat sa reuseasca in afaceri. „Multi dintre prietenii mei spuneau: «Daca as avea bani, m-as apuca de cutare afacere». Eu taceam si ii ascultam amuzat. Normal ca daca ai bani destui poti incepe orice afacere doresti. Eu nu am gândit niciodata asa. Eu m-am gândit intotdeauna cum procedez ca sa fac rost de banii necesari pentru a demara afacerea. Asa incepi sa te documentezi despre domeniul care te intereseaza“, spunea omul de afaceri craiovean.


Unde ne putem documenta despre costurile unei ferme de melci, despre cresterea acestora, spre exemplu, daca ne hotarâm sa incepem o afacere in domeniu? Un inceput poate fi documentarea on-line, care ne poate da o idee despre aceste teme.


Ferma de melci


Unul dintre site-urile in domeniu este www.melci.as.ro. De ce cresterea melcilor reprezinta o oportunitate foarte rentabila? Pentru ca: poti obtine un profit de cel putin 12.000 de euro, cu investitii si cheltuieli mici; in România numarul unor astfel de ferme este foarte mic, existând posibilitati mari de dezvoltare; exista o cerere foarte mare atât pe piata europeana, cât si in SUA, unde mâncarurile pe baza de melci comestibili reprezinta adevarate delicatese – asa isi argumenteaza cei care au postat aceste informatii pe site rentabilitatea unei astfel de afaceri.


Un kilogram de melci semipreparati costa in jur de 30 de euro. Firmele exportatoare care isi desfasoara activitatea in România achizitioneaza melci comestibili cu pretul de cinci-sase euro pe kilogram. In plus, România prezinta conditii naturale propice cresterii melcilor, atât in ferme acoperite, cât si in aer liber. Programul SAPARD ofera credite nerambursabile intre 5.000 si 100.000 de euro, reprezentând jumatate din investitiile facute in ferma de melci. Tot de pe site puteti afla cum puteti obtine, contra cost, un ghid complet privind suma de bani de care este nevoie pentru a incepe afacerea, importanta caracteristicilor terenului, cât costa analiza solului, care este sistemul de irigare si cât costa, firmele care executa sisteme de irigare, cât costa elaborarea unui plan de afaceri, firme care achizitioneaza si prelucreaza carnea de melci etc.


Alternative


Alt site este www.ciuperci.as.ro, de unde puteti afla cum va puteti infiinta o ciupercarie finantabila prin programul SAPARD. Investitiile vor fi repede amortizate prin productie, sustin cunoscatorii. Si aici, finantarile nerambursabile SAPARD sunt cuprinse intre 5.000 si 100.000 de euro, reprezentând jumatate din cheltuielile eligibile facute de investitor. In culturile clasice de ciuperci se pot obtine doua cicluri pe an, iar in culturile intensive patru-cinci cicluri pe an, fiecare ciclu având mai multe valuri de recoltare. Ciupercile Agaricus, desi mai sensibile si mai greu de crescut, sunt mai bine vândute in tarile membre UE, unde sunt cunoscute sub numele de Champignon. Alt site este www.broaste.go.ro, unde puteti afla informatii despre crescatoriile de broaste, de asemenea finantate UE. Argumentele in favoarea afacerii: investitie mica (5.000-100.000 de euro, din care jumatate suportate prin SAPARD); cresterea usoara (in medii apropiate de habitatul natural); un kilogram de pulpe de broasca se vinde cu sase euro, comercializarea se face dupa 10-12 luni, o perioada scurta care permite o rulare rapida a banilor; rata mortalitatii este foarte mica, hrana este simpla si ieftina (insecte, vegetatie, larve de peste, carne de broasca, viermi de matase, mormoloci); programul SAPARD ofera credite nerambursabile de 5.000 – 100.000 de euro, reprezentând 50% din totalul cheltuielilor eligibile.


In fine, incheiem cu un domeniu, si anume blana de chinchilla (animal mic, care apartine familiei rozatoarelor, cu blana deasa, coada stufoasa, urechi medii, având talia intre un iepure si o veverita), care este din ce in ce mai cautata pe piata internationala. Informatii puteti gasi la www.chinchilla1. as.ro.


Cresterea chinchillei reprezinta o afacere banoasa, blana acesteia fiind foarte cautata in special in strainatate, acolo unde exista oameni care-si permit aceste lucruri. O haina de blana poate ajunge si la 10.000 de euro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS

2 COMENTARII