14.2 C
Craiova
duminică, 28 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriLeul greu va crea probleme societatilor comerciale

Leul greu va crea probleme societatilor comerciale

Actionarii majoritari ai firmelor si-ar putea pierde puterea de decizie in urma denominarii care va incepe la 1 iulie


Societatile comerciale ar putea avea probleme cu propriii actionari dupa introducerea in circulatie a leului greu, prevazuta pentru 1 iulie anul acesta. Principalii vizati de acest lucru sint actionarii majoritari care ar putea sa-si piarda o parte din actiunile detinute si implicit ar ramine fara putere de decizie in cadrul adunarilor generale. Aceasta este concluzia desprinsa in urma campaniei de informare nationala initiata de Banca Nationala si ziarul Ziua, care au organizat vineri o intilnire cu directorii sucursalelor locale ale bancilor comerciale si cu reprezentantii mediului de afaceri din Dolj. Pentru a preintimpina aparitia neintelegerilor intre actionari, societatile comerciale va trebui sa convoace adunarile generale extraordinare care sa hotarasca pina la sfirsitul acestei luni modificarea capitalului social, astfel incit valoarea nominala a actiunilor sa fie multiplu de 100 de lei vechi. Acest lucru este insa dificil de realizat, deoarece pina la 30 iunie mai sint doar trei saptamini, iar comunicarea unui astfel de anunt se face cu cel putin doua saptamini inainte. „Dupa introducerea leului greu, probleme deosebite vor aparea in rindul societatilor comerciale, intrucit trebuie sa asigure atit pastrarea numarului de actiuni, cit si cotele de participare la capitalul social. Exista riscul ca un actionar majoritar care are 50,1% din actiuni sa devina actionar minoritar in cazul in care valoarea unei actiuni este de 100 de lei. Prin transformarea in moneda noua, cei 100 de lei vechi nu vor mai corespunde cu numarul de actiuni si nici aportul la capitalul social nu va mai fi acelasi“, a declarat Nicolae Lacrita, seful Directiei de Metodologie din cadrul DGFP Dolj. Dificultati ar putea aparea si in privinta deducerilor personale la impozitul pe veniturile mai mari de zece milioane un leu, precum si la introducerea in contabilitate a valorii unor terenuri a caror valoare pe metru patrat este, de exemplu, de sase lei. „Sint cazuri in care un metru patrat de pamint costa sase lei. In urma transformarii in lei noi, valoare acestuia va fi de zero lei, urmat de mai multe zecimale, ceea ce va crea probleme“, a pecizat Lacrita.


Bancile comerciale spun ca sint pregatite pentru introducerea leului greu


Directorii bancilor comerciale din Dolj au declarat ca sint pregatiti sa treaca la noul leu greu, dar au recunoscut ca transformarile le-au dat batai de cap. Conform spuselor acestora, bancile a trebuit sa-si calibreze sistemele informatice la leul nou, sa adapteze bancomatele si sa fie pregatite pentru conversia sumelor din balantele de verificare.


„E important cum bancile vor reusi sa comunice cu clientii. Acestea trebuie sa-si rezolve problemele“, a declarat directorul BNR – sucursala Dolj, Gheorghe Gherghinescu. Conform spuselor sale, BNR este pregatita ca pina la 20 iunie sa aiba la dispozitie 155 de tone de bancnote si 610 tone de monede noi, iar din 15 iunie va incepe sa alimenteze bancile comerciale cu leii noi. „Marile firme pot si ele sa alimenteze direct de la BNR, dar numai in moneda metalica. Dupa 1 iulie, alimentarea cu bancnote se va face normal, in functie de cererea bancilor si a populatiei“, a mai spus Gherghinescu. Leul greu va intra efectiv in lucru pe 4 iulie, deoarece 29 si 30 iunie au fost declarate zile bancare nelucratoare. Dupa aceasta data, bancnotele noi si cele vechi vor circula in paralel pina in decembrie 2006, ulterior acestei date preschimbarea putindu-se face pe termen nelimitat.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS