Dincolo de această campanie pentru alegerile europene va trebui să aducem pe agenda publică românească tema schimbărilor climatice. Pe un loc central.
Nu mai putem ignora acest subiect. Iată, studii recente arată clar că mai avem la dispoziție aproximativ 20 de ani pentru a evita o catastrofă climatică care va fi greu dacă nu imposibil de gestionat.
Un milion de specii din cele opt milioane sunt în pragul extincției la nivel mondial din cauza încălzirii globale. Vedem cum în țara noastră apar tot mai des fenomene climatice care altă dată le vedeam la televizor doar în alte părți ale globului și nu ne imaginam că vor fi și la noi. Vedem cum Doljul este afectat an de an de secete inimaginabile care afectează culturi agricole și atâtea vieți de oameni.
Nu mai este timp de pierdut! Este nevoie și la nivelul țării noastre de aplicarea unei Strategii eficiente pentru a combate schimbările climatice. Este nevoie de investiții publice mai mari pentru a reuși să facem o Românie neutră din punctul de vedere al emisiilor de dioxid de carbon, astfel încât să contribuim la efortul global de menținere a ritmului încălzirii globale sub 2%.
Ca președinte al Comisiei pentru mediu și echilibru ecologic din Camera Deputaților voi susține să dezbatem această temă în ședințele noastre și să căutăm acele soluții legislative racordate la normele europene pentru a ajuta la combaterea acestor schimbări climatice atât de periculoase pentru existența noastră comună.