14.7 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajPRECIZARE A ASOCIAȚIEI DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ DE GESTIONARE A DEȘEURILOR ECODOLJ

PRECIZARE A ASOCIAȚIEI DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ DE GESTIONARE A DEȘEURILOR ECODOLJ

ASOCIAȚIA DE DEZVOLTARE INTERCOMUNITARĂ DE GESTIONARE A DEȘEURILOR ECODOLJ
NR. ȘI DATĂ ÎNSCRIERE ÎN REGISTRUL SPECIAL:81/03.11.2009, C.I.F 26186870
CRAIOVA, STR.UNIRII, NR. 19, Tel./FAX: 0251.412.539 mail: [email protected]

Precizare

Referitor la comunicatul de presă emis de ECO SUD SA în data de 30 ianuarie 2019, Asociația de Dezvoltare Intercomunitară de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ (ADI ECODOLJ) face următoarele precizări:
-Între Consiliul Județean Dolj, Primăria Municipiului Craiova și ECO SUD SA, la data de 14.01.2013 a fost încheiat Protocolul nr. 59. Considerăm că situația existentă reflectă faptul că, în prezent, ECO SUD SA nu respectă obligațiile asumate prin documentul menționat.

În principal, conform acestui protocol, ECO SUD SA trebuia să faciliteze stabilirea cadrului contractual și instituțional care să asigure primirea la Depozitul Ecologic Mofleni a deșeurilor de pe raza întregului județ Dolj, prin intermediul ADI ECODOLJ. În consecință, în momentul de față nu se mai poate accepta încheierea unor contracte între ECO SUD SA și fiecare unitate administrativ-teritorială de pe raza județului Dolj, deoarece acest lucru ar conduce la blocarea Proiectului „Sistem de Management Integrat al Deșeurilor (SMID) în Județul Dolj“, cu o valoare de circa 54 de milioane de euro.

-La ora actuală, operatorul județean de colectare și transport deșeuri, Iridex Group Salubrizare, desemnat la nivelul întregului județ în urma unei licitații publice, în cadrul proiectului SMID (inclus în Master planul pentru deșeuri al județului), are obligația și dreptul exclusiv de a colecta deșeurile municipale din aria județului Dolj, din mediul rural și urban.
Acest operator a finalizat perioada de mobilizare, în sensul că a dotat gospodăriile și agenții economici din județ cu pubele pentru deșeuri, însă nu i s-a emis un ordin de începere a activității de colectare din partea ADI ECODOLJ, întrucât ECO SUD SA, contrar celor asumate prin protocol, nu a acceptat încheierea cadrului contractual necesar.
Acesta ar fi trebuit să detalieze modalitatea efectivă în care se derulează operațiunile de preluare în depozit a deșeurilor (atât din punct de vedere tehnic – vehicule, carduri de acces, cântărire etc., cât și financiar – modalitatea de facturare, detalii privind realizarea plăților etc.) și ar fi trebuit să fie încheiat între ECO SUD SA (administratorul Depozitului Ecologic Mofleni), Iridex Group Salubrizare (colector deșeuri) și ADI ECODOLJ (reprezentant al unităților administrativ-teritoriale din județ pentru managementul deșeurilor municipale).

-Din datele deținute, o serie de localități transportă deșeurile la Depozitul Ecologic Mofleni prin diverși operatori de salubritate, ca o variantă de maximă urgență și pentru un tarif mult mai mare decât cel perceput pentru Municipiul Craiova, situație care nu poate fi perpetuată, nefiind nici normală, nici în concordanță cu legislația.

-ADI ECODOLJ, ca mandatar al tuturor unităților administrativ-teritoriale de pe raza județului Dolj, și-a exprimat în nenumărate rânduri intenția de a depozita deșeurile generate de acestea la Depozitul Ecologic Mofleni, însă ECO SUD SA fie a fost în imposibilitatea de a le primi din cauza lipsei Autorizației Integrate de Mediu, fie a impus condiții precum acoperirea unor costuri istorice sau garantarea implicită a unor cantități, condiții care nu pot fi acceptate în niciun mod. Conform practicii curente, stabilirea tarifelor se face nu pe baza unor cantități garantate, ci pe baza unor cantități estimate, care deja au fost confirmate companiei ECO SUD SA și care, în mod evident, sunt avute în vedere în cursul derulării contractului.

-În ceea ce privește contribuția pentru economia circulară, pe lângă faptul că această problemă nici nu a făcut obiectul discuțiilor între reprezentanții ADI ECODOLJ și administratorul Depozitului Ecologic Mofleni, așa cum în mod fals susține compania ECO SUD SA, precizăm că în prezent această taxă a fost aprobată de către toate unitățile administrativ-teritoriale de pe raza județului, prin hotărâri de consiliu local. În concluzie, în niciun moment nu se poate pune problema neachitării acesteia.

-În ceea ce privește pretențiile ECO SUD SA cu privire la tariful pentru depozitare, din documentele comunicate în Dosarul nr. 8477/63/2018*, aflat pe rolul Tribunalului Dolj, reiese faptul că ECO SUD SA a solicitat o majorare cu suma de 8,49 euro, la care se adaugă TVA, ceea ce reprezintă o creștere a tarifului cu aproximativ 44%.

-Deși au existat numeroase adrese și întâlniri cu reprezentanții ECO SUD SA pentru a debloca situația, aceștia au avut în permanență poziția (exprimată și la Ministerul Fondurilor Europene) de a nu primi deșeurile din întreg județul Dolj, din mediul urban și rural, invocând disputa de natură financiară pe care compania o are cu Municipiul Craiova.
Ne exprimăm și pe această cale speranța soluționării cât mai rapide a situației, reprezentanții ADI ECODOLJ fiind disponibili oricând pentru derularea tuturor demersurilor necesare în acest sens, cu îndeplinirea obligațiilor asumate în trecut de către toate părțile.

Cu stimă,
Asociația de Dezvoltare Intercomunitară
de Gestionare a Deșeurilor ECODOLJ

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS