Mica Unire, sărbătorită în Valea Stanciului

Autori


Sute de localnici din comuna doljeană Valea Stanciului au participat joi la manifestările organizate de primărie pentru a marca Mica Unire. Acţiunile dedicate împlinirii a 160 de ani de la Unirea Principatelor Române au debutat încă de la primele ore ale dimineţii cu discursul autorităţilor locale şi cu un program artistic susţinut de elevii din localitate. După ce au încins o horă în faţa primăriei, localnicii au fost invitaţi la o masă tradiţională.

Sute de localnici din comuna Valea Stanciului s-au prins, alături de autorităţi,
într-o horă a Unirii, în faţa primăriei

A fost sărbătoare mare joi, în comuna Valea Stanciului. Încă de la primele ore ale dimineţii, localnicii au început să se adune, cu mic, cu mare, în faţa primăriei pentru a marca 160 de ani de la Unirea Principatelor Române sub conducerea lui Alexandru Ioan Cuza. În ciuda vremii neprielnice, zeci de elevi de la Şcoala Profesională din comună, însoţiţi de cadre didactice şi de părinţi, s-au reunit în centrul comunei şi au fluturat drapeluri tricolore. Acţiunile dedicate împlinirii a 160 de ani de la Mica Unire au debutat cu discursul primarului Ovidiu Gîngioveanu, care a subliniat însemnătatea acestei zile. „Este ziua Micii Uniri, ziua în care cele două provincii – Ţara Românească şi Moldova – au făcut primul pas spre unire. Unirea nu aduce decât iubire, înţelegere, dăruire. Ceea ce a început marele voievod Mihai Viteazul a continuat cu Mica Unire şi a culminat cu Marea Unire, când Transilvania, Moldova şi Ţara Românească au devenit un singur stat, România“, a spus primarul din Valea Stanciului, Ovidiu Gîngioveanu.
Acesta a adăugat că în comuna pe care o administrează a devenit o tradiţie sărbătorirea unor astfel de evenimente. „Noi, în fiecare an sărbătorim zilele naţionale aşa cum se cuvine, în mijlocul poporului, întrucât reprezintă un prilej de a ne aduce aminte ce s-a întâmplat în cursul istoriei acestei ţări care a fost năpăstuită de războaie, pentru că noi am fost stavila Europei şi aici a fost câmpul de bătaie, dar niciodată nu am fost biruiţi“, a adăugat Ovidiu Gîngioveanu.

„Mă bucur că sărbătorim astfel de momente şi că suntem împreună“

Emoţionaţi, elevii Şcolii Profesionale din Valea Stanciului au spus că s-au pregătit intens pentru a marca aşa cum se cuvine această zi. „Azi sărbătorim Mica Unire şi ne-am pregătit cu dansuri şi cu numeroase momente artistice pentru acest eveniment. Mie îmi place foarte mult istoria şi mă bucur că sărbătorim astfel de momente şi că suntem împreună“, a spus Georgiana, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Profesională din Valea Stanciului.
Colega ei, Ileana Ionela, a spus că şi pentru ea ziua de 24 ianuarie este una deosebită. „Este o zi extrem de specială şi le doresc tuturor românilor multă sănătate şi să fie fericiţi, alături de cei dragi. Mă bucur că pot contribui la crearea unor momente deosebite în comuna mea, un loc din care nu aş mai pleca. Îmi place să îi am pe toţi cei dragi aproape, familia, prietenii şi să marcăm astfel de evenimente“, a spus fata, elevă în clasa a VI-a la Şcoala Profesională.
Nadia Mazilu, director adjunct al Şcolii Profesionale din Valea Stanciului, a precizat că a devenit deja o tradiţie la nivel local ca elevii să se implice în viaţa comunităţii. Mulţi dintre ei sunt pasionaţi de istorie şi au obţinut rezultate notabile la olimpiade. „Copiii au pregătit un montaj literar, vor recita poezii, vor cânta şi vor dansa. Ei provin atât de la clasele primare, de la V-VIII, cât şi de la Şcoala Profesională, noi având în total în şcoală 640 de elevi. Avem elevi care au mers la concursuri şi olimpiade şcolare, chiar şi la olimpiada de istorie am avut în urmă cu câţiva ani rezultate deosebite“, a spus Nadia Mazilu.

Primarul din Valea Stanciului, Ovidiu Gîngioveanu

„Uniţi, mergem înainte şi rămânem acolo unde ne este locul“

După ce au încins o horă în faţa primăriei, localnicii au fost invitaţi în târgul comunal, la o masă tradiţională din care nu au lipsit fasolea cu cârnaţi şi vinul fiert. Surpriza pregătită de autorităţi a fost pe placul oamenilor. „Este foarte bine că astfel de evenimente importante la nivel naţional sunt marcate şi la noi în comună şi consider că acesta este, în special, meritul autorităţilor locale. Ne bucurăm că suntem împreună, aşa şi trebuie să fim. Uniţi, mergem înainte şi rămânem acolo unde ne este locul“, a spus Aurel Perişoreanu, de 57 de ani.
Camelia Gîrboescu, o altă localnică, a spus că participă de fiecare dată la evenimentele care reunesc autorităţile şi cetăţenii. „Este o zi specială. Faptul că ne-am reunit este minunat. La nivel local se întâmplă des astfel de evenimente, organizate de către autorităţile locale. Mesajul meu pentru români este să fie fericiti şi uniţi“, a declarat femeia.

Autorităţile au pregătit pentru localnicii din Valea Stanciului o masă tradiţională

Investiţii importante în 2019 în Valea Stanciului

Loc al oamenilor gospodari şi primitori, comuna Valea Stanciului face paşi importanţi spre dezvoltare, iar anul 2019 a debutat cu numeroase proiecte de investiţii. Acestea vizează unităţile de învăţământ, bisericile, infrastructura rutieră. În total, valoarea investiţiilor depăşeşte suma de şase milioane de euro. „Chiar în această perioadă se finalizează proiectul de la Şcoala Horezu Poenari, iar în maximum două săptămâni va urma recepţia lucrării. De asemenea, se lucrează la două grădiniţe noi, în satele Bârza şi Ţugureşti. Totodată, se află în licitaţie Centrul Medical. Proiectul de canalizare este publicat pe SICAP şi sperăm ca în vară să demarăm lucrările pentru că avem un proiect foarte amplu cu drumul judeţean, care se modernizează, şi trebuie să finalizăm canalizarea. Tot în acest an vor începe lucrările şi la Şcoala cu clasele I-IV Valea Stanciului şi vor urma bisericile din satele Ţugureşti şi Bârza şi Şcoala cu clasele I-IV din satul Greceşti. Localnicilor din Valea Stanciului le transmit să aibă încredere că voi duce la bun sfârşit toate proiectele pe care le-am promis, iar românilor le doresc să fie sănătoşi şi să fie uniţi pentru că numai aşa vom putea birui“, a mai spus primarul Ovidiu Gîngioveanu.


Comenteaza acum

Alte stiri

15 aprilie 2019

Dolj: Patru bărbaţi reţinuţi pentru mai multe infracţiuni

Poliţişti din cadrul Postului Valea Stanciului au fost sesizați, ieri, de un bărbat de 58 de ani, din localitate, cu privire la faptul că persoane necunoscute au pătruns fără drept în curtea locuinței sale. S-au deplasat la faţa locului atât

Sumarul ediției de joi, 25 aprilie 2019

Actualitate

» Daniel Barbu, fostul şef al AEP, urmărit penal de DNA în dosarul subvenţiilor de la PSD
» Modificarea Codurilor penale, adoptată
» Deficitul bugetar a fost de 3% din PIB, anul trecut, pe metodologia europeană
» Cresc RATELE!
» Bun-platnicii nu vor primi bonificația de 5%

Interviu

» Iuliana Petrișor, medic primar endocrinologie: „Echilibrul din post trebuie să continue şi în afara lui“

Publireportaj

» Comunicat de presă privind lansarea proiectului cu titlul “Construire gradiniță în comuna Ghidici, judeţul Dolj”
» Verde de la Comisia Europeană, roșu de la guvern: Spitalul Regional Craiova bate pasul pe loc
» Încheiere proiect „Dezvoltarea durabilă a firmei SC MAS LAW SRL”
» Colectivul Bibliotecii Județene „Alexandru și Aristia Aman” vă urează Paște Fericit!

Local

» Ce spun colegii polițistului care ar fi amenințat-o pe ziarista Emilia Șercan
» Reţinuţi pentru contrabandă cu ţigări

Dolj

» Tradiţii şi obiceiuri de Paşte în Dolj
» Preţuri mai mari în supermarketuri faţă de pieţe
» Şoferul care a intrat cu maşina în Urgenţă, trimis în judecată

Gorj

» Bal de Paşte la Polovragi
» Hora de Paşte de la Novaci, o tradiţie reînviată
» Program special la transportul în comun
» Controale ale DSVSA la toate produsele specifice Paştelui
» Scandal pe buget la Târgu Jiu

Sport

» Baschet (m) / SCM „U“ Craiova a dezamăgit în primul joc cu Timișoara
» Bon caută formula câştigătoare pentru meciul cu Braşov
» Adrian Popescu: Trebuie să atacăm încontinuu
» Voleibaliştii luptă la Steaua
» Burcea: Voi fi pe bancă la Baia Mare!

Magazin

» Cum se fierb corect ouăle de Paşte. Greşeala pe care o fac toate gospodinele
» Cum faci friptura de miel perfectă. Cât se ţine la cuptor ca să fie delicioasă şi de ce se unge cu grăsime şi unt timp de o oră
» Mistere din subteranele României
» Povestea Iepuraşului de Paşte
» Horoscop
» Bancul zilei

Top