Hackatonul NASA de la Craiova a fost un succes

Tinerii craioveni inspiraţi de NASA au creat softuri şi componente hardware destinate explorărilor spaţiale
Autori


UPDATE:

Juriul a deliberat aseară şi a desemnat câştigătorii primei ediţii. Iată-i, mai jos:

Premiul I – echipa “Ground Control To Major Tom” – care a prezentat ochelarii VR:

Premiul II – echipa “Sat ONE” – care a prezentat minihoverul cu senzori:

Premiul III – echipa ”Dark Matter” – care a prezentat aplicaţia de detecţie a incendiilor:

Premiul de popularitate – echipa Sat ONE – care a prezentat minihoverul cu senzori:

La start s-au prezentat 50 de tineri pasionaţi de domeniul spaţial. Ei au muncit pe rupte şi au creat de la softuri utile în trainingul astronauţilor şi explorări spaţiale până la vehicule lunare dotate cu senzori pentru analiza mediului. Cei mai buni dintre ei participă la competiţia mondială la finalul căreia premianţii sunt invitaţi la cosmodromul NASA din Florida.

„Space Apps Challenge“, primul hackaton NASA organizat la Craiova la sfârşitul săptămânii trecute, a fost un succes. 50 de tineri pasionaţi s-au înscris la concurs, iar cei mai buni dintre ei vor intra în competiţia mondială desfăşurată sub patronajul agenţiei spaţiale americane. Vineri seară, participanţilor le-au fost prezentate temele, task-urile, mentorii şi întregul concept, în cadrul unui „pre-hack“ – eveniment de deschidere care a avut loc la Secţia de Ştiinţe ale Naturii a Muzeului Olteniei. Cu această ocazie a fost prezentat şi juriul, format din ingineri de la firme de top ale IT-ului craiovean şi profesori de la facultăţile de profil ale Universităţii din Craiova. Participanţilor le-au fost prezentaţi şi „mentorii“ – ingineri IT-işti cu experienţă, la care concurenţii puteau apela când întâmpinau dificultăţi.
În România, hackatonul NASA se organizează simultan la Cluj, Bucureşti, Timişoara, Iaşi şi acum la Craiova – unde este la prima ediţie. Tema din acest an a fost „Pământul şi spaţiul“. Participarea a fost gratuită, iar doritorii s-au putut înscrie pe un site dedicat, până sâmbătă dimineaţă. Pentru a participa la un eveniment de acest tip, nu este neapărat nevoie să fii programator, poţi fi designer, spre exemplu, pentru că se lucrează în echipă. Unii lucrează la partea tehnică, alţii la concept sau prezentare. Evenimentul de lansare a fost urmărit în direct vineri seară. Sâmbătă, participanţii au primit temele şi s-au organizat în echipe creative pentru a rezolva diverse probleme, având la dipoziţie informaţii şi date puse la dispoziţie de NASA. Juriul a spus la prezentare ce aşteaptă de la ei: originalitate, creativitate, cooperare, precum şi utilitatea soluţiilor propuse.

Softuri şi roboţi realizaţi de tineri ingenioşi

Sâmbătă şi duminică, echipele s-au mutat în clădirea administrativă a Muzeului Olteniei – aripa nouă şi au muncit pe rupte. Ei au venit cu soluţii care de care mai ingenioase: o aplicaţie care prezintă în timp real incendiile dintr-un perimetru setat, cu date culese din satelit; ochelari VR pentru training care simulează deplasarea unui minihover pe lună, controlat cu un joystick; un joculeţ cu informaţii despre diverse planete, care foloseşte imagini furnizate de telescopul Hubble; un site web care prezintă detalii referitoare la lansarea navetelor spaţiale, scopul misiunilor etc.; un concept de dronă autonomă care să adune informaţii despre defectele cauzate Staţiei Spaţiale Internaţionale de către micrometeoriţi – problemă reală pe care NASA o are la ora actuală. Participanţii nu au creat numai softuri, ci şi hard: au construit un roboţel (minihover) destinat aselenizării, dotat cu senzori detectori de gaze, precum şi colector al mai multor tipuri de informaţii.
Premiile, în valoare de 4.500 de lei, 3.500 de lei şi 2.500 de lei, au fost oferite de sponsorii competiţiei, Caphyon şi SyncroSoft. De asemenea, sponsorul Plus Aqua a oferit vouchere pentru şedinţe la „Spacecurl“, un dispozitiv de antrenament folosit şi de astronauţii de la NASA. Pe lângă premiile stabilite de juriu, a existat şi un premiu de popularitate, echipa câştigătoare fiind desemnată doar prin votul participanţilor. Câştigătorii primelor trei locuri vor participa la competiţia internaţională alături de mii de tineri din întreaga lume.
Fiecare echipă şi-a făcut câte un filmuleţ de maximum 30 de secunde în care a prezentat problema abordată şi rezolvarea pe care o propune. Vor exista şase premii globale: „best use of data“, „best use of hardware“, „best mision concept“, „galactic impact“, „most inspirational“ şi „best use of science“. Câştigătorii vor vizita Kennedy Space Center – cosmodromul NASA din Florida, care gestionează programul american de lansări spaţiale.
Hackatonul a fost un succes, cu participare peste aşteptările organizatorilor. „S-au înscris 50 de participanţi, grupaţi în 11 echipe. În total, peste 80 de persoane au participat la eveniment. Pentru prima ediţie, participarea a fost peste aşteptări. Ne aşteptam să avem patru echipe, dar am avut 11“, a precizat Ramona Manda, mentor în cadrul evenimentului şi coorganizator.
„Sunt mândru că am reuşit să dezvoltăm aici, la Craiova, mai mult decât un eveniment, am dezvoltat o comunitate. A reuşit să punem să lucreze în comun reprezentanţi a şapte companii tehnice doar în echipa de mentori. NASA se pare că și în Craiova a motivat oameni tehnici alături de cei creativi să dezvolte soluţii pentru Pământ şi Spaţiu într-un număr mai mare decât cel la care
ne-am aşteptat când am pornit la drum. Cu siguranţă am creat un precedent şi asta ne face responsabili pentru ediţiile şi proiectele următoare“, a declarat Alin Mechenici, organizator al evenimentului.


Comenteaza acum

Alte stiri

Sumarul ediției de luni, 22 aprilie 2019

Actualitate

» Augustin Lazăr îşi încheie la finalul acestei săptămâni mandatul la conducerea Parchetului General/ Pensionare şi final de mandat, în plină procedură de revocare
» Masacrul din Sri Lanka: Bilanţul atacurilor a ajuns la 290 de morţi şi cel puţin 500 de răniţi. Zeci de străini, printre victime

Publireportaj

» Marele Picnic, la Plaza Lake de 1 mai
» Nicolae Giugea: 10 principii de bază pentru Craiova europeană
» Mr. President vine la We Love Retro Craiova
» Rareș Bogdan la Alexandria: „Noi o să arătăm PSD ce înseamnă nimicul când ei vor fi nimicul pe 26 mai“
» Comunicat de presă: „Dotarea ADER SRL“

Dolj

» Astăzi a început sacrificarea mieilor de Paşte în Piaţa Chiriac
» (GALERIE FOTO) / Spectacol total la Cupa Regională Hard Enduro Craiova
» Razie de amploare pe şosele şi în discoteci
» Comuna care a devenit „acasă“ pentru copiii abandonaţi
» Şapte milioane de euro de la proiectul Parcului „Romanescu“, în contul primăriei
» Ce bani europeni a atras Craiova pe POR 2014 – 2020
» Întreruperi energie electrică de mâine
» Primăria, obligată să înfiinţeze un serviciu de gestionare a câinilor fără stăpân
» Bugetul Craiovei pe 2019, dopat cu iluzii
» Comercianţii doljeni, verificaţi de poliţiştii de la Economic

Gorj

» Gorj: Doi bărbaţi, răniţi într-un accident la Pisteşti
» Doar 16 solicitări pentru Programul de minimis la tomate
» Controale la agenţii economici care comercializează produse specifice Sărbătorilor Pascale
» Primăria nu mai alocă bani pentru Tabăra de Sculptură

Vâlcea

» Vâlcea: O persoană a murit, iar alte două au fost rănite într-un accident pe DN7

Sport

» Fotbal / Mitriţă a marcat pentru New York City FC
» Tenis / România, învinsă de Franţa cu 3-2, a ratat calificarea în finala Fed Cup
» Volei (m) / Laurențiu Lică: Jucăm din trei în trei zile și este infernal (VIDEO)
» Volei (m) / Dan Pascu: Am ieșit din cursa pentru locul doi (VIDEO)
» Volei (m) / SCM „U“ Craiova s-a ținut cât a putut după Zalău. Vezi situația la zi! (FOTO)
» Pandurii, la două minute de un rezultat bun la Snagov
» Fotbal / Programe, clasamente, rezultate (19-22 aprilie)

Sanatate

» Depresia – boala care nu doare, dar poate ucide

Educatie

» Încep înscrierile copiilor la grădiniţe
» S-a modificat calendarul pentru ocuparea posturilor didactice

Magazin

» Ghid de curățenie de primăvară pentru buna dispoziție
» Ce este un atac de panică și de ce apare
» De ce ar fi bine să consumi păpădie în această primăvară?
» Drama lui Oliver Hardy, celebrul Bran
» Horoscop
» Bancul zilei

Top