10.9 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajComuna Malu Mare se dezvoltă cu fonduri europene

Comuna Malu Mare se dezvoltă cu fonduri europene

Situată la numai zece kilometri de Craiova, comuna Malu Mare face paşi importanţi spre dezvoltare. Infrastructura rutieră, modernizarea unităţilor de învăţământ, precum şi finalizarea canalizării sunt numai câteva dintre proiectele prioritare pentru autorităţile locale. Primarul Ilie Dodocioiu spune că prin toate aceste investiţii doreşte să aducă localitatea la nivelul unei comune europene.

Cunoscută în special drept o zonă în care în ultimii ani s-au făcut extrem de multe investiţii imobiliare, Malu Mare a devenit una dintre cele mai frumoase și importante comune ale Doljului. Asta şi ca urmare a investiţiilor pe care autorităţile locale le-au făcut în această aşezare. Primarul Ilie Dodocioiu împreună cu echipa de consilieri locali au făcut o misiune din a schimba complet aspectul localităţii. Acest lucru se vede, în primul rând, în infrastructura rutieră, la care se lucrează intens în această perioadă. Asfaltarea în Preajba şi Malu Mare va continua şi anul viitor, printr-un proiect european prin care s-au obţinut fonduri în valoare de un milion de euro. „Unul dintre proiectele europene pentru care am obţinut finanţare este în valoare de un milion de euro şi vizează asfaltarea a 6,2 km de drumuri în Preajba Veche şi Malu Mare. Totodată, s-a asfaltat drumul judeţean de la intrarea în Preajba şi până la ieşirea spre Cârcea. Este vorba de o porţiune de doi kilometri. Luna viitoare vom demara lucrările pe strada Bujorului, pe o porţiune de circa trei kilometri, inclusiv pe strada Nucului, şi vom face joncţiunea între drumul naţional şi drumul din comuna noastră. Aceste lucrări vor fi făcute cu bani de la bugetul local, în cadrul unui proiect multianual, care vizează asfaltarea a peste 11 km de străzi“, a spus primarul Ilie Dodocioiu.

Ilie Dodocioiu, primarul comunei Malu Mare

Suma de 500.000 de euro, investită în construirea unei grădiniţe

Alt obiectiv de investiţii pentru autorităţile locale din Malul Mare îl reprezintă unităţile şcolare. După ce a fost finalizată modernizarea Liceului Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“, printr-un proiect în valoare de circa un milion de lei, s-a obţinut finanţare de la Uniunea Europeană şi pentru construirea unei grădiniţe noi în Malu Mare. Valoarea proiectului pe AFIR este de 500.000 de euro, iar lucrările la acest obiectiv vor demara în primăvara anului viitor. Alt proiect pentru care s-a obţinut finanţare şi care vine în beneficiul copiilor din Malu Mare vizează construirea unei baze sportive cu teren sintetic, cu tribune care au o capacitate de 60 de locuri. Terenul de sport este prevăzut şi cu instalaţie nocturnă, iar lucrările vor demara în circa două săptămâni. Primarul Ilie Dodocioiu spune că are în plan şi modernizarea Școlii Generale, care necesită o refacere completă, în special pe interior. În acest sens a fost depus un proiect în valoare de circa un milion de lei la Ministerul Dezvoltării.

Liceul Tehnologic „Ing. Ionete Aurelian“ din Malu Mare a fost modernizat printr-un proiect în valoare de circa un milion de lei

Sistemul de canalizare în Preajba, finalizat

Un alt obiectiv în care s-au făcut investiţii este sistemul de canalizare din comună. Zilele trecute au fost recepţionate lucrările în Preajba, iar până la sfârşitul acestui an se va finaliza canalizarea şi în Malu Mare. „Sistemul de canalizare în Preajba, de 19,2 km, l-am realizat printr-un proiect aprobat de Ministerul Dezvoltării Regionale, în valoare de circa 10 milioane de lei, urmând ca până la sfârşitul acestei săptămâni să fie făcută recepţia lucrării, după care o vom da în folosinţă. Alt proiect început din 2007 şi abandonat este canalizarea din Malu Mare, pentru care primăria va cofinanţa cu suma de 1,6 milioane de lei, urmând ca până la sfârșitul acestui an, lucrarea respectivă, care se întinde pe 5.200 de metri liniari, să fie finalizată, inclusiv cu staţie de epurare“, a mai spus Ilie Dodocioiu.
Totodată, comuna Malu Mare este în plin proces de integrare a unui desiderat extrem de important pentru dezvoltarea oricărei localităţi, crearea unui sistem de alimentare cu gaze naturale. Apropierea de Cetatea Băniei i-a făcut pe mulţi să opteze pentru mutarea locuinţei sau construirea unei case de vacanţă în Malu Mare, iar autorităţile vor să le ofere confortul unui trai civilizat. „Am semnat contractul pentru execuţia studiului de fezabilitate pentru gaze în toată comuna Malu Mare. În această perioadă am început să adunăm semnăturile celor care se racordează la gaze pentru a se putea estima consumul lunar“, a mai spus primarul.
Lista investiţiilor cuprinde şi dezvoltarea reţelei electrice. „Avem 14,5 km de electrificat, reţea de uz casnic şi iluminat public pe leduri, proiect în valoare de circa 1,9 milioane de lei. Am făcut un program multianual pe patru ani, iar firma care a câştigat licitaţia va face într-un an electrificarea şi iluminatul pe leduri şi noi le vom da banii în patru ani“, a mai afirmat edilul-şef.

Centrul Social „Sfântul Andrei“, piatră de moară pentru bugetul primăriei

Proiectele de investiţii sunt multe în comuna Malu Mare, iar autorităţile spun că vor depune toate eforturile ca să îmbunătăţească aspectul localităţii. Pentru acest lucru este însă nevoie de fonduri substanţiale, iar primarul Ilie Dodocioiu încearcă să găsească soluţii. Realizat în urmă cu aproape cinci ani cu fonduri de la Uniunea Europeană, Centrul Social „Sfântul Andrei“ din comuna Malu Mare s-a dovedit extrem de util, însă, din păcate, a ajuns să atârne ca o piatră de moară pentru bugetul primăriei. De aici se plătesc lunar aproximativ 130.000 de lei pentru salariile angajaţilor, iar edilul-şef spune că lucrurile nu pot continua aşa deoarece fondurile sunt prea mari pentru posibilităţile comunei. Ca atare, singura soluţie este ca, la expirarea, în decembrie 2018, a termenului de cinci ani impus de Uniunea Europeană pentru obiective construite din fonduri alocate de către ei, să se încerce concesionarea acestui cămin. Primarul spune că astfel lucrurile vor intra pe un făgaş normal şi dă asigurări că instituţia va fi la fel de utilă, dar vor dispărea presiunile asupra bugetului local. Ilie Dodocioiu vrea să alunge din start zvonurile că acest cămin îşi va diminua activitatea şi spune că este vorba doar de sistemul în care el va fi gestionat de acum înainte. „În acest moment, alocăm sume foarte importante de la bugetul local Centrului Social „Sfântul Andrei“, unde sunt instituţionalizaţi vârstnici din întreg judeţul. Numai în această lună a trebuit să dăm 130.000 de lei pentru salariile celor 29 de angajaţi de aici. Suma este una pe care cu greu o mai putem suporta din bugetul local, din banii populaţiei, practic. Cum proiectele de investiţii sunt multe, încercăm să găsim soluţii pentru a le duce la bun sfârşit, iar în acest sens am stabilit în consiliul local să scoatem la licitaţie concesionarea Centrului Social „Sfântul Andrei“. Căminul va rămâne tot al nostru, nu va fi vândut, dar prin concesionarea acestuia, vom reuşi să facem economii substanţiale la bugetul local şi implicit să avem fonduri care să ne ajute să dezvoltăm comuna şi să o aducem la nivelul unei aşezări europene, în care cei peste 5.000 de locuitori să aibă parte de toate utilităţile“, a spus primarul din Malu Mare.
Potrivit acestuia, prin proiectele care se află în implementare, în comuna Malu Mare vor fi făcute investiţii de 26,9 milioane de lei, dintre care 3,6 milioane de lei de la bugetul local.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS