9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăBani & AfaceriPublireportajActivități pentru o minte sănătoasă

Activități pentru o minte sănătoasă

Procesul de îmbătrânire aduce cu sine și o deteriorare a funcțiilor cognitive. Reducerea capacității cognitive variază de la vârstic la vârstic. În unele cazuri, ea este un rezultat al procesului natural de îmbătrânire, iar în altele este provocată de boli precum boala Alzheimer, scleroza multiplă sau boala Huntington.

Deși acest proces este ireversibil și nu poate fi oprit, există totuși modalități de a-l încetini. Activitățile cognitive pentru bătrâni îi ajută pe aceștia să-și mențină mintea alertă, reducând riscul apariției demenței sau amânând momentul instalării acesteia. Așa cum exercițiile fizice antrenează corpul și îl mențin în formă, exercițiile mentale stimulează creierul și au efecte benefice asupra memoriei, abilităților de raționare și gândire și vitezei de procesare.

O parte dintre activitățile zilnice, dar și anumite jocuri pot contribui semnificativ la menținerea sau îmbunătățirea funcțiilor cognitive. Așadar, atunci când îngrijiți un vârstnic, este important să îl implicați în aceste activități.

Una dintre cele mai importante activități în care puteți implica ușor vârstnicii este conversația. De cele mai multe ori, când îmbătrânesc, oamenii se retrag și nu mai interacționează. Cerându-le părerea sau sfatul cu privire la diferite probleme, le stimulați mintea și le creșteți încrederea în propria valoare.

Practicarea unui nou hobby este altă modalitate excelentă de a menține creierul activ și alert. Aceste activități stimulează mintea vârstnicului, îl ajută pe acesta să își îmbunătățească coordonarea și abilitățile motorii și de multe ori implică interacțiunea cu alții. Găsiți hobby-uri care să îi intereseze și să îi distreze pe vârstnici. Dacă persoana îngrijită are anumite probleme care o limitează, cum ar fi capacitatea scăzută de concentrare, artroză sau coordonare mână-ochi slabă, modificați hobby-ul astfel încât această activitate să fie totuși plăcută pentru vârstnic. Câteva exemple de hobby-uri care i-ar putea interesa și distra pe bătrâni sunt: pictura, desenul, tricotatul, fotografia, realizarea albumelor foto, lucratul lemnului sau cântatul.

Jocurile și puzzle-urile sunt, de asemenea, foarte utile pentru menținerea abilităților cognitive. Puteți alege jocuri precum dame, șah, domino, jocuri de cărți, scrabble, bingo, cuvinte încrucișate, sudoku sau puzzle-uri.

Implicarea vârstnicilor în activități cognitive este foarte importantă. Activitățile alese trebuie să fie potrivite vârstei și capacităților acestora, ținând cont de limitările lor, deoarece este foarte importantă menținerea respectului de sine și a demnității vârstnicului.

Pentru mai multe detalii despre ce înseamnă să lucrezi în domeniul îngrijirii persoanelor vîrstnice și cum poți obține un loc de muncă în Germania ca îngrijitor/îngrijitoare, sunați Promedica24, companie de recrutare în domeniu, la 0316.30.15.55 sau vizitați website-ul – www.promedica24.ro.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS