14.5 C
Craiova
marți, 30 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateCulturaPremiera oficială a spectacolului „Păsări de nisip” la Teatrul Național Craiova

Premiera oficială a spectacolului „Păsări de nisip” la Teatrul Național Craiova

Premiera oficială a spectacolului „Păsări de nisip” de Cristi Nedelcu, regia Alexandru Boureanu și Raluca Păun se va juca vineri, de la ora 18:00 la sala Atelier. După spectacol va fi o dezbatere cu elevii, părinții și profesorii prezenți, pornind de la subiectul piesei: traficul de persoane și creșterea gradului de conștientizare la nivelul comunității cu privire la acest fenomen.
   
Distribuția:
Alina Mangra,
Roxana Mutu,
Maria Popa,
Mircea Mogoșeanu,
Cosmin Rădescu,
Dragoș Măceșanu,
Gabriel Marciu.
Din echipa de creație a spectacolului fac parte: Lia Dogaru – scenografie, Florin Constantinescu – concept video.

Despre piesă

Un polițist care alege să încalce una dintre regulile de bază ale meseriei sale. Un complice de meserie îi alimentează indecizia. Fără să își dea seama, realitatea nu mai este ceea ce pare a fi. Cum se poate ajunge ca fiica lui să fie ademenită de indivizii de care ar trebui s-o protejeze, conform „fișei postului”? Conflicte aparent minore degenerează treptat până când mai multe vieți sunt distruse. Cel care o seduce și o exploatează este un tânăr dreamer – ca și ea. Visul se sparge – viețile distruse nu mai pot fi recuperate decât în amintire.

„Textul Păsări de nisip este a doua mea incursiune în universul relațiilor părinți-adolescenți, după Paso Doble. Cred că este una dintre problemele importante ale societății de azi. Și nu numai de azi. În definitiv, și Romeo și Julieta este o piesă despre relația dintre tineri și părinți. Cumva, pentru mine este încă un mister cum adolescenții rebeli de ieri se transformă în părinții care nu se înțeleg cu adolescenții rebeli de azi. Iar aceste probleme care, știu, sunt de când lumea, se suprapun, sau mai bine spus se împletesc cu tarele societății de azi.”
Păsări de nisip nu este doar un text despre traficul de persoane și despre cum ajunge cineva în acest malaxor de vieți și destine. Este și o încercare de a pune în fața societății de azi o oglindă.”

Despre Cristi Nedelcu

Cristi Nedelcu (n. 1969) scriitor, jurnalist și blogger. A debutat în 1992 în revista ”Dilema” și a colaborat cu mai multe reviste literare – ”Dilema”, ”Scrisul Românesc”, ”Mozaicul” și a activat în presa scrisă și în televiziune. În 2001 a obținut la Târgoviște premiul al II-lea la Concursul Național de Literatură pentru piesa ”De care parte a gratiilor?” și în 2006, premiul ”Tiberiu Iliescu” al revistei ”Mozaicul”.

Este autorul volumelor”Însemnări despre Shakespeare/ Essays on Shakespeare”/2006, ”Canonul marginalului”/2006, volumul de teatru ”Vești proaste”/2008, ”Lumea-ntreagă e o scenă/lumea-ntreagă e un show. Paradigme culturale ale societăților”/2013. În 2020 a publicat volumul de proză scurtă ”Graffiti” și romanul ”Cimitirul trandafirilor” care a primit premiul special al filialei Craiova a Uniunii Scriitorilor.
În 2016 a obținut titlul de doctor în filologie cu teza ”Semiotica bancului”, lucrare publicată în acest an la editura Junimea.

Are piese montate la Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea (”Paso Doble”) și Teatrul Tony Bulandra din Târgoviște (”Bătrânul, fata și biblioteca”).

Este membru al Uniunii Scriitorilor din România și PEN Club România. Scrie pe blogul Graffiti pe nori – cristinedelcu.ro
Următoarele reprezentații sunt programate în luna februarie 2024, dar spectacolul se poate organiza la cererea unităților de învățământ ( Persoana de contact: Jeni Topala, tel 0773.773.990)
Citește și: Teatrul Colibri, la festivalul timișorean „Sub bagheta lui Merlinׅ“

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS