29 C
Craiova
joi, 16 septembrie, 2021
Știri de ultima orăActualitateAdministratieMarian Vasile, preşedintele PNL Craiova: „Bugetul Craiovei este incoerent şi fără viziune pe termen lung“

Marian Vasile, preşedintele PNL Craiova: „Bugetul Craiovei este incoerent şi fără viziune pe termen lung“

Liberalii craioveni, în frunte cu preşedintele Marian Vasile, au criticat bugetul municipiului Craiova pe anul 2021 în forma întocmită de primărie, considerându-l unul al „cârpelilor.

Într-o conferinţă de presă organizată astăzi, consilierul municipal Marian Vasile a catalogat bugetul Craiovei ca „incoerent şi fără viziune pe termen lung“, acuzând, totodată, lipsa de transparenţă a conducerii PSD a oraşului.

„Ne exprimăm îngrijorarea față de viitorul orașului nostru, față de viitorul copiilor noștri, după ce am răsfoit cu mare atenție acest buget al cârpelilor. După un deceniu de conducere PSD a orașului, nu se întâmplă nimic major în oraş. Uitându-ne peste buget nu vedem decât reparații și cârpeli, nu vedem investiții majore și nu ne poate spune nimeni că un deceniu nu a fost de ajuns ca să vedem că orașul se mișcă în direcția bună, în direcția pe care ne-o dorim pentru copiii noștri”, a afirmat Marian Vasile, președintele PNL Craiova.

„Vizavi de acest buget, am observat aceeaşi meteahnă a PSD de a nu face nimic transparent, de a nu discuta cu cetăţenii, de a-i ignora pe craioveni. În loc de o dezbatere cu cei cărora le gestionăm până la urmă banii, cu cei care plătesc taxelele şi impozitele, dialogul a fost absent. Dezbaterea făcută de doamna primar Lia Olguţa Vasilescu a fost un monolog al dânsei pe un canal de Youtube nepromovat, care a avut câteva sute de vizualizări într-un oraş cu câteva sute de mii de locuitori“, a mai spus Marian Vasile.

„Un buget serios ar trebui corelat cu nişte strategii pe termen lung“

Consilierul local din partea PNL a mai subliniat că autorităţile locale vorbesc an de an de aceleași proiecte, cum ar fi Planul Urbanistic General, străpungerea străzii Traian Lalescu, Registrul Spațiilor Verzi, pe care le bugetează la începutul anului şi apoi le retrage din finanţarea, la rectificare.

„Este un buget insipid, cu aceleaşi proiecte pe care le bagă la începutul anului şi apoi li se retrage finanţarea spre sfârşitul anului, la rectificările bugetare. În fiecare an vorbim de Planul Urbanistic General, de străpungerea străzii Traian Lalescu, de Registrul Spațiilor Verzi. Pentru faptul că acest Registru nu este încă gata, noi, craiovenii, suntem pasibili de amenzi. Pentru că nu şi-au făcut ei (conducerea Primăriei Craiova – n.r.) treaba. Sunt incapabili şi nu ştiu ce gestionează. Un buget serios ar trebui corelat cu nişte strategii necesare unui oraş, adică ar trebui să ai o viziune pe termen lung şi să corelezi bugetele“, a declarat Marian Vasile, președintele PNL Craiova.

Marian Vasile: „Craiova trebuie dezvoltată pe verticală!“

Liberalii craioveni vorbesc de o dezvoltare a municipiului pe verticală şi pomenesc de supraetajarea şcolilor, supraetajarea punctelor termice pentru a crea spaţii pentru cabinetele de medicina familiei, de parcări supraetajate.

Marian Vasile, președintele PNL Craiova
Marian Vasile, președintele PNL Craiova

„Lipsa de viziune este totală în acest proiect de buget, care face, repet, un management al nevoilor imediate, al cârpelilor. Noi, liberalii, vom depune amendamente în cadrul comisiilor de specialitate și în cadrul plenului gândind spre viitor. Orașul a ajuns la centurile ocolitoare. Bariera Vâlcii este în continuă expansiune, conform PUG-ului aici se vor face și locuințe multifamiliale și, în loc să mai construim o creșă sau o grădiniță cu program prelungit noi diminuăm terenurile instituțiilor de învățământ ca să punem panseluțe. Nu e un lucru rău, dar puteam să lăsăm terenul în administrarea școlii (2.000 mp de la Şcoala nr. 14 Ion Țuculescu – n.r.) și să facem locuri de joacă până atunci când aveam sursele de finanțare ca să construim creșe și grădinițe, fiindcă părinții sunt nevoiți să-și ducă copiii în alte cartiere.

Am identificat şi spații între blocuri pentru medicii de familie. O soluție este supraetajarea punctelor termice din oraș, care însumează un total de peste 20.000 mp și sunt poziționate exact acolo unde trebuie să fie medicul de familie. Vom depune un amendament privind alocarea de sume pentru studii de fezabilitate pentru supraetajarea școlilor generale, în contextul pandemiei și a faptului că nu se respectă numărul de 25 de elevi, și sunt poate și 36 într-o clasă. Supraetajările pe structură metalică se practică în toată Europa. Craiova trebuie dezvoltată pe verticală!“, a afirmat Marian Vasile.

Cu ce amendamente la proiectul de buget mai vin liberalii

Proiectul de hotărâre privind aprobarea bugetului local al municipiului Craiova, pe anul 2021, se află pe ordinea de zi a şedinţei ordinare a Consiliului Local (CL) din data de 22 aprilie. Bugetul va fi supus la vot şi are toate şansele să treacă în forma actuală, având în vedere că majoritatea din CL este deţinută de alianţa PSD+PER. Aşa că este posibil ca amendamentele liberaliilor să nu fie luate în seamă.

„Amendamentele noastre privesc și digitalizarea acestor școli, nu doar supraetajarea, achiziția de echipamente pentru spitale. În buget sunt foarte multe cârpeli și asfaltări, dar nici acestea dacă nu sunt gândite pe termen mediu și lung nu au vreo valoare. Toată infrastructura de fire, conform directivelor UE, trebuie trecută în subteran. Noi mergem prin oraș și dacă ridicăm privirea vedem numai colaci, sârme, liane și ne așteptăm să-l întâlnim și pe Tarzan. Nu e normal ca atunci când asfaltezi o stradă să nu îi pui o tubulatură subterană, să gândești pe viitor. Pe acea tubulatură să intre apoi reţelele de utilităţi.

A renunțat doamna primar la marele proiect al dânsei, «Dracula Park», în zona Cornițoiu și vrea să transforme zona într-un părculeț. Amendamentul nostru ar fi ca pe acel teren de aproximativ 3,5 ha să fie spații verzi, dar și o suprafață dedicată sportului în aer liber. Adică să fie amenajate miniterenuri de tenis, de fotbal, de baschet. Cetăţenii au nevoie de mişcare, de locuri în aer liber. Bugetul trebuia gândit şi în contextul pandemiei actuale. În concluzie, bugetul Craiovei pentru 2021 este unul pentru cârpeli, incoerent şi fără viziune pe termen lung“, a conchis Marian Vasile, președintele PNL Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI DE ULTIMA ORĂ

Bărbat înjunghiat în plină stradă, după o șicanare în...

Poliţia a fost alertată, joi, prin apel la 112,...

ȘTIRI GdS