11.4 C
Craiova
vineri, 29 martie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieBugetul Craiovei din 2021, prezentat online pentru câteva zeci de urmăritori

Bugetul Craiovei din 2021, prezentat online pentru câteva zeci de urmăritori

Bugetul Craiovei din 2021. Primarul Craiovei, Lia Olguța Vasilescu, a prezentat, vineri, bugetul de venituri și cheltuieli al municipiului pe anul 2021, așa cum a rezultat după consultarea publică online. De altfel, și prezentarea edilului a avut loc tot în sistem online. Olguța Vasilescu a susținut un monolog de o oră, în care a descris cheltuielile prevăzute în acest an și investițiile care vor fi făcute, unele dintre ele o continuare a celor din 2020. Prezentarea a fost urmărită de doar 30 de persoane în timp real pe YouTube și a avut la final 123 de vizualizări pe canalul de YouTube al primăriei. Au fost, totuși, 1.900 de vizualizări pe pagina de Facebook a Primăriei Craiova.

Bugetul general consolidat al municipiului Craiova va fi de 1,4 miliarde de lei, adică 287 milioane de euro, după cum a precizat primarul. Suma cuprinde bugetul local, bugetul fondurilor externe nerambursabile, bugetul creditelor externe și bugetul activităților și instituțiilor finanțate integral sau parțial din venituri proprii. Secțiunea de funcționare reprezintă 58% și va fi utilizată pentru întreținerea și funcționarea Primăriei Craiova și a instituțiilor publice de subordonare locală, precum și pentru întreținerea domeniului public și acordarea de subvenții și ajutoare persoanelor vulnerabile. În schimb, secțiunea de dezvoltare – de 42% va fi utilizată pentru finanțarea investițiilor noi și a celor care se continuă de anul trecut, pentru dotări și pentru reparații curente și capitale.

De unde vin banii? Din impozite și taxe locale și din cotele defalcate din impozitul pe venit – suma de 486 de milioane de lei, din sumele alocate de la bugetul de stat – 134 de milioane de lei„doar banii datorați craiovenilor din plata taxelor și impozitelor“, după cum a susținut edilul, și din sume primite de la UE – 169 de milioane de lei.

Bugetul Craiovei din 2021. Cum vor fi cheltuiți banii craiovenilor

Unde se duc banii? Potrivit bugetului prezentat, 78 de milioane de lei vor fi alocați pentru întreținerea și funcțioarea stadionului de fotbal și a stadionului de atletism, pentru Water Park, Sala Polivalentă, parcarea subterană și alte imobile deținute de municipalitate. Banii alocați la stadionul de atletism sunt pentru achiziţia sistemului de turnichete (843.000 de lei) şi a sistemului de cronometraj şi instrumente de măsurare (1.152.000 de lei).

La investiții mai este trecută reabilitarea celor două clădiri ale primăriei, dar cu bani împrumutați de la BERD. Pentru clădirea Palace, monument istoric clasa B, contractul de execuție este de 37 de milioane de lei. Pentru anul 2021 au fost alocați două milioane de lei de la bugetul local, pentru TVA, și 14 milioane de lei din împrumut. La clădirea de pe A.I. Cuza nr. 7, monument istoric clasă A, suma necesară reabilitării este de 55,9 milioane de lei, fără TVA, iar în 2021 vor fi cheltuiți 24,7 milioane de lei din creditul extern și 3 milioane de lei din bugetul local, pentru TVA. Alte cheltuieli: 33 de milioane de lei pentru funcționarea Poliției Locale și 735.000 de lei pentru dotări, cum ar fi cinci vehicule electrice și cinci autoturisme dotate cu sisteme de avertizare sonoră și luminoasă.

44.800 de lei pentru Colegiul „Carol I“

De asemenea, 46 de milioane de lei au fost prevăzuți pentru funcționarea și întreținerea celor 43 de grădinițe, 23 de școli, 25 de licee, seminarii și colegii de pe raza municipiului Craiova, plus șase unități de învățământ particular. În buget sunt trecute lucrări de reparații la școli de 6,6 milioane de lei și 500.000 de lei pentru dotarea unităților cu mobilier școlar.

Tot la capitolul „Învățământ“, edilul a anunțat că în acest an din bugetul local vor fi alocați 44.800 de lei pentru Colegiul „Carol I“, din totalul de 1,3 milioane de lei cu cât contribuie primăria la lucrările de reabilitare și consolidare a clădirii monument istoric. Valoarea totală a lucrărilor este de 97 de milioane de lei, iar banii vin de la Ministerul Dezvoltării, prin CNI. Pentru Colegiul „Carol I“ va fi achiziționat cu fonduri locale și un dulap sterilizator pentru documentele din arhivă.

Bugetul Craiovei din 2021. Ce bani se duc către spitale

În bugetul anului 2021 sunt trecute sume importante și pentru cele trei spitale din subordinea Primăriei Craiova. Grosul banilor vine din proiectele cu fonduri europene, dar există și alocări de la bugetul local. La Spitalul „Filantropia“, spre exemplu, sunt prevăzuți 550.000 de lei pentru reparații, 800.000 de lei pentru un bloc tehnic pentru producere oxigen medical și 750.000 de lei, dintr-o investiție estimată la 250 de milioane de lei, pentru studiu de prefezabilitate și studiu de fezabilitate privind construirea unui spital de pediatrie.

La Spitalul de Neuropsihiatrie apar la capitolul investiții 200.000 de lei pentru reparații curente, 260.000 de lei pentru achiziția unei ambulanțe și 40 de milioane de lei din fonduri europene pentru construirea unui nou corp de spital. În fine, la Spitalul de Boli Infecțioase sunt prevăzuți 500.000 de lei pentru reparații la acoperiș, un milion de lei pentru o stație automată de colectare, tratare și eliminare apă uzată și alți 535.000 de lei pentru reparații curente și igienizări în secții.

Bani pentru băncuțe și toalete smart

În continuare, pentru întreținerea și amenajarea spațiilor verzi, a locurilor de joacă, a cimitirelor, a toaletelor ecologice și a Grădinii Zoologice au fost alocați 35 de milioane de lei. Tot la capitolul investiții sunt trecute băncuțele smart (294.000 de lei) și toaletele smart (244.000 de lei), un proiect preluat de la USR, o pardoseală sportivă de exterior pentru Grădina Botanică (578.000 de lei), plus revitalizarea Parcului Cornițoiu. Aici vor fi amenajate alei, vor fi amplasate băncuțe, stâlpi de iluminat, coșuri de gunoi, aspersoare etc. Din valoarea de 8,2 milioane de lei, anul acesta a fost bugetată suma de un milion de lei.

De asemenea, în buget apare și Cimitirul Nord II, cu suma de 10,3 milioane de lei pentru execuție și 500.000 de lei pentru proiectare. În acest an a fost însă alocată doar suma de un milion de lei. În 2021 a mai fost alocată suma de 17 milioane de lei pentru iluminatul public, iluminatul festiv și sistematizarea circulației prin realizarea unei semnalizări rutiere și pietonale corespunzătoare.

Bugetul Craiovei din 2021. Primăria ia în calcul anveloparea a 1.000 de blocuri

Pentru reabilitarea energetică a blocurilor din Craiova este prevăzută în 2021 doar suma de 10.000 de lei, pentru demararea procedurilor de achiziție publică. Aici primăria ia în calcul 1.000 de blocuri. Valoarea estimată este însă una uriașă: aproape 862 de milioane de lei, cât tot bugetul Craiovei pentru un an. Se vorbește aici însă de un acord cadru, cu surse de finanțare bugetul local, fonduri europene și bugetul de stat.

Primăria a mai prevăzut în buget 46 de milioane de lei pentru salubrizarea căilor publice, achiziția de coșuri de gunoi, deratizare, dezinsecție, dezinfecție, consumul de apă de pe domeniul public și canalizarea orașului. De asemenea, 3,5 milioane de lei, din cele 21 de milioane de lei cât este cofinanțarea municipiului Craiova la proiectul regional de dezvoltare a infrastructurii de apă și apă uzată din județul Dolj, vor fi cheltuite în acest an.

La investiţii apar şi obiective demarate în anii trecuţi şi nefinalizate încă. Una dintre ele este Planul Urbanistic General al Craiovei, o investiţie de 7,4 milioane de lei (plus TVA) pentru care anul acesta au fost bugetaţi 4.334.000 de lei. Şi pentru lucrările de modernizare a esplanadei de pe Calea Bucureşti (cartier Lăpuş) au fost prevăzute fonduri: 1.608.000 lei. Şi pentru că suntem la capitolul străzi, în bugetul din 2021 apare suma de 1.145.000 de lei pentru străpungerea străzii Traian Lalescu cu Calea Bucureşti.

4.639 de camere de supraveghere video

O altă investiţie abandonată anul trecut este cea privind reabilitarea şi consolidarea podului de peste triaj. Pe pasajul de la Consul s-a lucrat anul trecut la partea carosabilă, însă grosul lucrării se va realiza în 2021. De aici şi suma bugetată: 5.540.000 de lei. Şi pentru reabilitarea Pasajului Electroputere au fost prevăzute fonduri: 700.000 de lei în 2021, din suma totală de 4.679.194 de lei.

La investiții este trecut și sistemul complex de supraveghere video a Craiovei, care va presupune achiziția de 4.639 de camere de ultimă generație. În 2021 este prevăzută însă doar suma de 66.755 de lei pentru elaborarea studiului de fezabilitate. În fine, 40 de milioane de lei vor fi cheltuite în acest an pentru repararea și întreținerea străzilor, aleilor și trotuarelor din Craiova și pentru asfaltarea curților aferente unităților de învățământ. La finalul prezentării, primarul Olguța Vasilescu a pomenit și de patru exproprieri în zona Brestei, pentru a se putea prelungi bulevardul Râului peste Balta Craiovița.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS