13.1 C
Craiova
joi, 25 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieEşti revoluţionar? Ai parte de spaţiu comercial în centrul Craiovei

Eşti revoluţionar? Ai parte de spaţiu comercial în centrul Craiovei

Cum poţi primi un spaţiu comercial în „buricul“ Craiovei, cu o chirie minimă? Simplu. Trebuie să ai statut de „revoluţionar“ şi o decizie definitivă a instanţei. Aşa a procedat „revoluţionarul“ Gheorghe Marinescu.

Legea nr. 341/2004 spune că cei care dețin calitatea de „revoluționari“ au dreptul să cumpere, să închirieze sau să concesioneze din fondul de stat, „cu prioritate“ și „fără licitație“, un spațiu de până la 100 mp. Gheorghe (Jean) Marinescu a pus ochii pe spaţiul de 51 mp de pe strada A. I. Cuza, nr. 6 (la intersecţia cu strada Panait Moşoiu), după care a aşteptat decizia definitivă a instanţei. Procesul demarat în 2017 s-a încheiat în 2018, când sentința civilă pronunțată de Tribunalul Dolj a rămas definitivă prin Decizia nr. 3976/2018 pronunțată de Curtea de Apel Craiova. 

Spaţiul comercial din „buricul“ Craiovei solicitat de Marinescu, aflat în proprietatea oraşului, avea, iniţial, o altă destinaţie. Aici primăria dorea să înfiinţeze un centru de informare turistică. Bannerul informativ se află şi acum pe geamurile imobilului, dar nu va mai sta aici pentru mult timp. După ce în mai 2020 Consiliul Local (CL) Craiova a luat act de sentință judecătorească rămasă definitivă în „cazul Gheorghe Marinescu“ şi a votat închirierea către acesta, fără licitație, a spaţiului respectiv, acum va fi aprobat şi cuantumul chiriei. 

Eşti revoluţionar? Ai parte de spaţiu comercial în centrul Craiovei. Banii din chirie se duc la bugetul local

Dintre cele trei variante precizate în lege (vânzare, concesionare sau închiriere) primăria a ales să închirieze spațiul de pe A. I. Cuza nr. 6, având în vedere că „numărul spațiilor comerciale a scăzut“ și că „autoritatea publică locală a efectuat lucrări de reparații asupra spațiului“. Aşa că a comandat un raport de evaluare, care va fi votat în şedinţa CL din această săptămână (25 martie). Potrivit acestuia, pentru spaţiul de 51 mp din centrul Craiovei, care aparţine domeniului privat al municipiului, Marinescu va plăti o chirie anuală de 32.772 de lei (642,47 lei/mp/an), echivalentul a 6.733 de euro (132 euro/mp/an). Concret, vorbim de o chirie lunară de 2.731 de lei, adică 561 de euro (11 euro/mp/lună). 

Spațiu comercial în centrul Craiovei
Spaţiul de 51 mp din centrul Craiovei pentru care revoluţionarul Gheorghe Marinescu va plăti primăriei o chirie lunară de 2.731 de lei

Raportul de evaluare a fost făcut de o persoană autorizată, care a ţinut cont de valoarea de piaţă estimată a chiriei din zona respectivă. Conform ofertelor existente pe piaţă şi publicate pe site-urile de specialitate, un spaţiu din zona centrală a Craiovei se poate închiria cu 10 – 12 euro pe metru pătrat. Valorile stabilite în raportul de evaluare nu includ TVA.

Mai trebuie menţionat că conversia lei/euro a fost făcută la cursul de referință BNR de 4,8672 lei pentru un euro, curs valutar din 04.11.2020, data la care a fost inspectat imobilul şi făcută evaluarea. Chiria de 2.731 de lei pe care o va plăti lunar „revoluţionarul“ Gheorghe Marinescu pentru spaţiul de 51 mp de pe strada A. I. Cuza nr. 6 se va constitui ca venit la bugetul local al Craiovei.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS