9.8 C
Craiova
sâmbătă, 27 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieConstruirea unui Palat de Justiție, pohta avocaților din Craiova

Construirea unui Palat de Justiție, pohta avocaților din Craiova

Avocații din Baroul Dolj au protestat, vinerea trecută, la sediul Judecătoriei Craiova pentru „a atrage atenția opiniei publice și decidenților politici cu privire la infrastructura deficitară cu care se confruntă“. Ei cer „realizarea într-un termen cât mai scurt“ a Palatului de Justiție din Craiova, o clădire modernă în care să funcționeze atât Judecătoria, cât și Curtea de Apel. Investiția este însă una costisitoare, dar un mic pas în acest sens s-a făcut încă de anul trecut. Până una alta, avocații din Baroul Dolj și conducerea Tribunalului Dolj nu prea sunt pe aceeași lungime de undă.

Construirea unui Palat de Justiție în Craiova este pohta avocaților din Baroul Dolj. O poftă pentru care au și organizat un protest.

Din data de 22 februarie, avocații au purtat baderole, iar vinerea trecută au și protestat în fața Judecătoriei Craiova. Motivul: infrastructura deficitară cu care se confruntă, un lucru care, spun ei, ar duce implicit la „afectarea actului de justiție în general și a activității avocaților, în particular“. Avocaţii solicită realizarea „într-un termen cât mai scurt“ a Palatului de Justiție din Craiova, o clădire modernă în care să funcționeze atât Judecătoria, cât și Curtea de Apel.

Dacă nu se poate chiar așa de repede, ar trebuie găsite alte soluții de moment, mai consideră avocații. „În contextul în care realizarea obiectivului va dura, iar activitatea instanţelor din Craiova, unele dintre cele mai mari din ţară raportat la volumul de activitate, nu beneficiază de cea mai bună infrastructură şi dotare, considerăm că este necesară identificarea unor măsuri administrative şi de investiţii“, se arată într-o adresă trimisă de Baroul Dolj către ministrul Justiţiei, Ion Stelian.

Cât ar costa construirea unui Palat de Justiție la Craiova

Un astfel de obiectiv se află, în prezent, pe lista de investiţii a Companiei Naţionale de Investiţii (CNI) SA, dar până la realizarea lui e cale lungă. E drept și că o astfel de investiție este una costisitoare. Toate datele despre construirea unui Palat de Justiție la Craiova apar în corespondența dintre Ministerul Justiției și Baroul Dolj. Potrivit ministerului, obiectivul Palatul de Justiţie Craiova (sediu pentru Curtea de Apel Craiova şi Judecătoria Craiova) este cuprins în Memorandumul care are ca temă „Programul naţional de consolidare a infrastructurii instanţelor de judecată aflate în municipiile reşedinţă de judeţ“, program implementat prin CNI.

Mai mult, se știe și terenul pe care se va construi Palatul de Justiție și chiar au fost făcuți ceva pași înainte. „Terenul pe care se va realiza are o suprafaţă de 7.920 de metri pătrați şi este situat în municipiul Craiova, pe bulevardul Decebal, nr. 91B (101B nou – n.r.). Prin HG nr. 826 / 24.10.2018 administrarea terenului a trecut de la Ministerul Justiţiei la Curtea de Apel Craiova. Pe 09.04.2019, Curtea de Apel a transmis spre avizare ministerului nota conceptuală şi tema de proiectare pentru acest obiectiv. De aici a rezultat o suprafaţă totală desfăşurată de 23.188 mp, din care 13.693 mp pentru sediu Curtea de Apel şi 9.495 mp pentru sediu Judecătoria Craiova“, se explică în informarea transmisă Baroului Dolj de către Ministerul Justiției.

Tot ministerul mai susține că estimarea cheltuielilor a fost făcută luându-se în calcul un cost de 1.450 euro/mp construit, rezultând astfel o valoare de 32.622.600 de euro, adică aproape 160 de milioane de lei la cursul euro din aprilie 2019, de 4,75 lei/euro.

Construirea unui Palat de Justiție, pohta avocaților din Craiova. Ce pași s-au făcut până acum

Ministerul Justiţei mai spune că a trimis nota conceptuală şi tema de proiectare avizate şi aprobate de ordonatorul principal de credite către Compania Naţională de Investiţii, pentru promovarea obiectivului de investiţii Palatul de Justiţie Craiova. Ministerul precizează că la solicitarea Curţii de Apel Craiova din data de 6 iulie 2020 privind includerea Palatului de Justiţie Craiova în „Programul naţional de construcţii de interes public sau social“, acesta a fost introdus pe Lista sinteză a subprogramului „Alte obiective de interes public sau social în domeniul construcţiilor“.

Prin această includere pe Lista sinteză a subprogramului mai sus menționat și prin „transmiterea documentelor solicitate, corectate şi completate“, Ministerul Justiţiei susţine că „s-au creat premizele demarării procedurii de atribuire a contractului de servicii de proiectare pentru obiectivul Palatul de Justiţie Craiova“. Un contract care a şi fost scos la licitaţie la sfârşitul anului trecut. Ofertele, patru la număr, au fost deschise în decembrie şi se află acum în etapa de evaluare financiară.

Vorbim aici de servicii de proiectare pentru fazele: studii de teren (studiu topografic vizat OCPI, studiu geotehnic); studiu de fezabilitate (SF); studiu privind posibilitatea utilizării unor sisteme alternative de eficiență ridicată, în conformitate cu prevederile Legii nr. 372/2005 privind performanța energetică a clădirilor; studiu preliminar la foc privind siguranța la incendiu, parte componentă a studiului de fezabilitate, după cum se menționează în anunțul de participare. Tot aici se mai pomenește și de „orice alte studii de specialitate relevante pentru buna funcționare a obiectivului de investiții Palatul de Justiție Craiova“. Pentru toate aceste studii a fost pusă la bătaie suma de 832.936,56 lei, valoarea totală estimată a contractului.

Avocații nu prea sunt de acord cu mutarea Judecătoriei la Centrul Multifuncțional

După cum se ştie, o parte din activitatea Judecătoriei Craiova se va muta, începând cu data de 16 martie, la Centrul Multifuncțional. Mai exact, în două dintre clădirile de aici: Centrul de Excelenţă în Afaceri și Centrul pentru IMM-uri şi Institute de Cercetare şi Inovare. Primăria Craiova a dat curs în acest sens unei solicitări a Tribunalului Dolj cu privire la relocarea activităţii Judecătoriei Craiova (Secţia Penală şi Secţia a II-a Civilă) şi a pus astfel la dispoziţie gratuită, pentru o perioadă de cinci ani, cele două imobile de la Centrul Multifuncţional.

Construirea unui Palat de Justiție, pohta avocaților din Craiova. Avocaţii din Dolj au protestat în faţa sediului Judecătoriei Craiova. Ei solicită realizarea „într-un termen cât mai scurt“ a Palatului de Justiție.
Avocaţii din Dolj au protestat în faţa sediului Judecătoriei Craiova. Ei solicită realizarea „într-un termen cât mai scurt“ a Palatului de Justiție.

O situație care nu prea le convine avocaților, puși în situația de „a face naveta“ între Brestei, centru și cartierul 1 Mai (Centrul Multifuncțional). În corespondența cu ministerul și Tribunalul Dolj, avocaţii s-au declarat nemulţumiţi de această mutare, susţinând că nu au fost consultaţi şi că soluţia de dispersare a locaţiilor nu este cea mai potrivită. Ei au făcut și o radiografie a instanțelor din Craiova, din care rezultă că sunt mulțumiți doar cu sediul nou al Tribunalului Dolj, construit cu finanțare de la Banca Mondială, un sediu „corespunzător standardelor“.

Ce spun avocații despre restul instanțelor

În rest, Curtea de Apel funcţionează într-o locaţie improvizată (fostele garaje ale PCR, în prezent renovate), pentru care se plăteşte o chirie lunară de 20.000 de euro, sediul vechi al Tribunalului, în care funcţionează acum Judecătoria (completurile de minori şi familie), este și el impropriu, în timp ce Judecătoria Craiova (sediul principal) nu a mai fost renovată de 20 de ani. Clădirea are însă peste 100 de ani și este „improprie desfăşurării activităţii judiciare“.

Avocații pomenesc și de a treia locaţie a Judecătoriei, cea de la Şcoala Generală nr. 35, unde este depozitată arhiva, „aspect care îngreunează studierea dosarelor arhivate“. „Mult mai adecvată ar fi mutarea întregii activităţi a Judecătoriei Craiova într-o locaţie unică“, a fost concluzia Baroului Dolj.

Construirea unui Palat de Justiție, pohta avocaților din Craiova. Tribunalul nu este pe aceeași lungime de undă cu Baroul

Tribunalul Dolj nu s-a declarat întru-totul de acord cu doleanțele Baroului. Într-un răspuns către Baroul Dolj, conducerea Tribunalului susține că nu a fost posibilă mutarea la Centrul Multifuncțional a întregii activităţi a Judecătoriei Craiova, „deoarece nu sunt suficiente spaţii care să poată fi amenajate ca săli de şedinţă“. În total, ar exista aici doar trei săli de şedinţă în ambele clădiri, plus o sală pentru avocaţi. Avantajul ar fi însă că prin această mutare se poate asigura distanţarea socială și nu vor fi probleme cu locurile de parcare.

Astfel, activitatea Judecătoriei Craiova va rămâne, efectiv, în două locaţii, faţă de trei, ca acum: cea de pe A.I. Cuza pentru Secţia I Civilă şi cea de la Pavilionul Multifuncţional pentru Secţia Penală şi Secţia a II-a Civilă. În ceea ce privește arhiva de la Școala nr. 35, Tribunalul spune că avocații nu ar avea ce căuta acolo. „Aici sunt dosarele până în anul 2014 şi este o arhivă de conservare depozit şi nu curentă, deci nu presupune deplasarea avocaţilor în acest loc“, explică Tribunalul Dolj.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS