12.8 C
Craiova
joi, 23 martie, 2023
Știri de ultima orăActualitateAdministratieConsiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal

Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal

Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal. Consilierii municipali din partea PNL, care în viitorul legislativ local vor avea majoritatea, au criticat graba cu care a fost convocată, joi, o ședință extraordinară pentru o rectificare bugetară, dar și pentru două hotărâri care „puteau fi lăsate noului consiliul local“.

Este vorba despre prelungirea mandatului lui Mihai Butari la conducerea Salubritate Craiova SRL și despre o modificare în contractul de împrumut încheiat de municipalitate cu BERD, în decembrie 2018. Invocând motive de urgență, executivul a solicitat prelungirea duratei contractului de administrare încheiat între Salubritate şi Butari în ianuarie 2017, pentru o nouă perioadă de 4 ani. Contractul acestuia expira de drept în data de 6 februarie 2021, iar graba cu care s-a solicitat prelungirea lui a iscat discuții aprinse.

Consilierii locali din partea PNL au contestat vehement decizia și au cerut scoaterea proiectului de hotărâre de pe ordinea de zi. În zadar însă, pentru că majoritatea PSD din actualul consiliul local, aflat cel mai probabil la ultima ședință din mandatul 2016-2020, a aprobat hotărârea.

Până să înceapă ședința ordinară, consilierii locali PNL au organizat o scurtă conferință de presă, în care au atacat hotărârea de prelungire a mandatului de administrator și director general al lui Mihai Butari. „PSD a pierdut majoritatea în Consiliul Local Craiova, o realitate pe care refuză să o accepte și alege să conducă în continuare primăria și consiliul local după principiul bunului plac. Avem în față niște reglări de conturi, ca să zic așa, o prelungire de mandat la Salubritate care nu se justifică, pentru că nu era la termenul final, probabil se face pe favoritisme, pe criterii discreționare“, a acuzat Flavius Sirop.

Marian Vasile: „O somăm public pe Olguța Vasilescu să respecte votul de pe 27 septembrie“

Mult mai vehemet a fost consilierul local PNL Marian Vasile. Acesta a somat-o public pe Olguța Vasilescu, primarul ales al Craiovei, să respecte votul din 27 septembrie și faptul că majoritatea din Consiliul Local va fi de dreapta, în următorii patru ani.

„Cu toate că s-a schimbat componența consiliului local, ieri am primit un mesaj prin care am fost convocat, astăzi, la o ședință de urgență la Primăria Craiova. Uitându-ne cu atenție să vedem caracterul de urgență al acestei ședințe, am constatat două puncte care vizează banul public și funcțiile, prin care soldățeii Olguței Vasilescu din Primăria Craiova vor să le fure pe ultima sută de metri.

Creșterea tarifelor la gunoi a generat scandal în CL Craiova. Marian Vasile: Suntem împotriva acestor taxe abuzive și nejustificate.
Marian Vasile și consilierii municipali PNL au atacat deciziile executivului PSD din Primăria Craiova

Este greu de crezut că acești soldăței ai Olguței Vasilescu fac acest lucru de capul lor sau, cel puțin, fără acceptul doamnei primar. Doresc să prelungească mandatul adminstratorului de la Salubritate, mandat care expiră anul viitor. Dânșii vor astăzi, cu câteva zile înainte de a intra în atribuții noul consiliul local, să îi prelungească mandatul cu 4 ani. Singura explicație în raport este că trebuie să facă acest lucru. Uite că nu trebuie să facem acest lucru! O somăm public pe Olguța Vasilescu să respecte votul de pe 27 septembrie”, a spus Marian Vasile.

Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal. Contrele au continuat, dar proiectul a fost votat

Pentru că proiectul de hotărâre nu a fost retras de pe ordinea de zi, liberalii au continuat contrele cu executivul.

„Mai sunt câteva zile, repet, până la învestirea noului consiliu local. Consider că ceea ce faceți este o jignire la adresa electoratului. Nu avem dreptul moral să prelungim noi astăzi (joi – n.r.) mandatul diretorului de la Salubritate cu încă 4 ani, mandat care expiră anul viitor. Decizia trebuie să o ia în 2021 noul consiliu local. Nu înțeleg de ce faceți acest lucru. Să înțeleg că vreți să vă poziționați anumiți oameni prin anumite funcții? Nici din raportul pe care îl avem nu înțelegem ce a făcut acest administrator, de ce trebuie să-i prelungim mandatul cu încă 4 ani. A făcut performanță? Este atributul noului Consiliu Local să ia o astfel de decizie“, a intervenit din nou Marian Vasile.

Urgența a fost explicată în ședință, dar executivul nu a venit cu nimic în plus față de ceea ce era trecut în raportul atașat proiectului de hotărâre. Adică „va începe sezonul rece“, „urmează deszăpezirea care se va face în Craiova“, „expiră durata contractului de delegare în data de 29.03.2021“, „expiră Licenţei de operare Clasa 1 deținută de către operator, fapt ce presupune demararea din timp a unor proceduri care se fac și cu șase luni înainte“.

Mihai Vlad Butari, directorul general și administratorul Salubritate SRL Craiova, are în conturi peste 100.000 de euro. E drept că a vândut un apartament și a rămas cu bani și după nuntă.
Mihai Vlad Butari, directorul general și administratorul Salubritate SRL Craiova

Explicațiile au stârnit rumoare printre liberali, care au continut să susțină că până atunci mai sunt șase luni și că o decizie o poate lua și noul consiliu local. Proiectul a fost votat însă de majoritatea PSD, dar liberalii au anunțat că vor ataca hotărârea în contencios administrativ sau o vor schimba atunci când noul consiliu local își va intra în drepturi.

Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal. Discuții aprinse și pe seama suplimentării împrumutului de la BERD

Tot în ședința de joi a fost aprobat „Contractul de modificare nr. 1 a Contractului de Credit din 4 decembrie 2018, având ca obiect extinderea cu 9.200.000 euro a împrumutului existent, încheiat între Municipiul Craiova și Banca Europeană pentru Reconstrucție și Dezvoltare, cu o maturitate de până la 13,5 ani şi o perioadă de angajament de până la 1,5 ani“. Tot prin acest proiect s-a solicitat și aprobarea „contractului de garanție pe venituri în legătură cu contractul de Credit, în forma modificată şi reafirmată“.

Concret, municipalitatea a împrumutat în decembrie 2018 suma de 15 milioane de euro de la BERD pentru reabilitarea celor două sedii ale primăriei și a șase unități de învățământ, dar și pentru achiziția celor 38 de autobuze Diesel Euro 6. Autobuzele au sosit la finalul anului trecut, însă costurile de reabilitare a imobilelor vizate au crescut considerabil. Numai pentru clădirile primăriei s-a ajuns la concluzia că ar mai trebui 7 milioane de euro, de aici și necesitatea suplimentării împrumutului bancar cu alte 9,2 milioane de euro.

Noua finanţare a fost aprobată în CL în şedinţa din iunie, însă a generat discuţii și atunci. Consilierul local din partea PNL Marian Vasile a solicitat la acea vreme mai multe explicaţii din partea executivului, după ce în proiectul de hotărâre nu se prezentau foarte multe detalii. Și Ministerul de Finanțe a cerut mai multe explicații, așa că suplimentarea de 9,2 milioane de euro a mai fost votată odată, în luna august.

Marian Vasile: „Mi se pare că luăm această decizie noaptea, ca hoții“

Situația s-a repetat și acum. Același Marian Vasile a cerut explicații. „Ne propuneți să fim de acord cu acest credit de 9,2 milione de euro, credit pe care îl va gestiona noul primar și noul consiliu local. Mi se pare că luăm această decizie noaptea, ca hoții. Vă rog să scoateți proiectul de pe ordinea de zi, pentru că vorbim de banii craiovenilor, nu de banii noștri de acasă. Este o sumă impostantă care nu este foarte bine justificată. Vă solicit să amânăm această hotărâre pentru câteva zile, ca să nu călcăm cu bocancul pe votul craiovenilor“, a cerut Marian Vasile.

Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal. Consilierii PNL au contestat vehement două dintre proiectele propuse de executiv și votate de majoritatea PSD.
Consiliul Local și-a încheiat mandatul cu scandal. Consilierii PNL au contestat vehement două dintre proiectele propuse de executiv și votate de majoritatea PSD.

Primarul Mihail Genoiu a explicat că „acum se aprobă doar o modificare a formei contractului de prefinanțare“, pentru că suma a fost deja aprobată de Consiliul Local și de minister. „Toată procedura aceasta este guvernată de legislația engleză și trebuie respectați niște pași. După ce am aprobat suplimentarea creditului și am primit răspuns de la minister l-am trimis la BERD, iar de acolo ne-au trimis acest proiect de modificare a contractului inițial, pe care îl supunem acum aprobării“, a precizat și Lucia Ștefan, director executiv adjunct la Direcția Economico-Financiară a Primăriei Craiova.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS