7 C
Craiova
vineri, 26 aprilie, 2024
Știri de ultima orăActualitateAdministratieInstituţiile dau banii înapoi, CJ Dolj îi redistribuie rapid

Instituţiile dau banii înapoi, CJ Dolj îi redistribuie rapid

Instituţiile dau banii înapoi. Banii necheltuiţi până acum de unele instituţii din subordinea Consiliului Judeţean (CJ) Dolj s-au întors în bugetul judeţului. Nu pentru mult timp însă. CJ va direcţiona banii pentru acoperirea altor cheltuieli, conform solicitărilor primite.

Rectificările de bugete au fost aprobate în unanimitate în şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean. În total, în bugetul Doljului intră 751.000 de lei, ceea ce face ca veniturile judeţului pe anul 2020 să ajungă la 626.824.000 de lei, potrivit rectificării. Cheltuielile vor fi însă pe măsură, ele suplimentându-se cu suma de 950.000 de lei şi ajungând la un total de 669.859.000 de lei. Cine a dat banii înapoi? Cea mai mare sumă a returnat-o Muzeul Olteniei.

Instituţia parţial finanţată de CJ Dolj a solicitat diminuarea cu 501.000 lei a sumelor alocate pentru acest an. Din aceşti bani, 101.000 lei erau din excedentul anului 2019, destinaţi finanţării cheltuielilor secţiunii de dezvoltare. Mai exact, muzeul a ţinut cont de coronacriză şi nu a mai achiziţionat calculatorul dorit la începutul anului şi nici autoturismul de care spunea că are neapărată nevoie.

Restul de 400.000 de lei daţi înapoi la CJ au provenit din economiile făcute cu salariile. Asta pentru că unitatea a apelat la şomaj tehnic pe perioada pandemiei pentru unii angajaţi, iar alţii au primit zile libere pentru supravegherea copiilor. Au fost şi situaţii în care unii angajaţi au ieşit la pensie, iar posturile lor au fost vacantate, potrivit rectificării bugetare.

Instituţiile dau banii înapoi. CSJ Știința „U“ Craiova dă înapoi 169.000 de lei

Şi Clubul Sportiv Județean Știința „U“ Craiova a dat înapoi suma de 169.000 de lei. Banii erau destinaţi cheltuielilor cu competiţiile sportive. Cum acestea au fost interzise în contextul pandemiei de Covid-19, clubul nu a mai avut cum să cheltuiască banii.

În şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean Dolj a fost aprobată redistribuirea mai multor sume de bani care s-au întors în bugetul judeţului de la diverse instituţii subordonate
În şedinţa ordinară de ieri a Consiliului Judeţean Dolj a fost aprobată redistribuirea mai multor sume de bani care s-au întors în bugetul judeţului de la diverse instituţii subordonate

CJ a primit banii înapoi şi de la Centrul Judeţean pentru Conservarea şi Promovarea Culturii Tradiţionale Dolj. Cei 30.000 de lei alocaţi din bugetul judeţului pentru „Alaiul Călușului Oltenesc“ nu au mai fost cheltuiţi, având în vedere că evenimentul nu a mai avut loc.

Instituţiile dau banii înapoi. Unde au fost redirecţionaţi banii

Potrivit rectificărilor aprobate, ieri, în Consiliul Judeţean, o parte din banii întorşi în bugetul Doljului vor ajunge la Muzeul de Artă Craiova. 175.000 de lei au fost solicitaţi de muzeu pentru reparațiile necesare la faţadele clădirii (ancadramente fereastră, scară exterioară, elemente de stucatură și decor exterior, tencuieli).

Alţi 400.000 de lei au fost alocaţi la capitolul „Autorităţi publice şi acţiuni externe“, în timp ce la „Sănătate“ au mers 24.000 de lei, pentru finanţarea unor cheltuieli curente la Spitalul Judeţean de Urgenţă (noptiere mobile cu măsuţe de servici, paravane mobile, măsuţe mobile, rafturi depozitare din inox, dulapuri).

Tot la capitolul majorări de sume se încadrează şi cei 1.051.000 de lei alocaţi Direcţiei Generale de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului (DGASPC) Dolj. Din aceşti bani, 751.000 de lei intră la cheltuieli de personal, pentru acordarea stimulentului de risc. Alţi 300.000 de lei, din excedentul neutilizat al anului 2019, vor merge la DGASPC Dolj pentru decontarea lucrărilor la obiectivul „Reamenajare şi recompartimentare clădire – Centru de recuperare şi reabilitare pentru persoanele adulte cu handicap Călăraşi (execuţie)“.

Veniturile CJ Dolj după trei luni, cu mult sub prevederea trimestrială

În şedinţa de ieri a fost aprobată şi execuţia bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Dolj pe primele trei luni ale anului 2020. Rezultatul? Veniturile au fost cu mult sub prevederea trimestrială. Mai exact, la data de 31 martie 2020 veniturile judeţului au fost de 73.797.000 lei, față de prevederea de 116.447.000 lei. În consecinţă, şi cheltuielile totale au fost mai mici: 71.658.000 lei, față de prevederea trimestrială de 145.353.000 lei.

Instituţiile dau banii înapoi, CJ Dolj îi redistribuie rapid
Instituţiile dau banii înapoi, CJ Dolj îi redistribuie rapid

De asemenea, pentru bugetul instituțiilor publice și activităților finanțate integral sau parțial din venituri proprii, cheltuielile secțiunii de funcționare au fost executate în sumă de 18.259.000 lei, față de prevederea trimestrială de 25.034.000 lei. Asta în timp ce pentru secțiunea de dezvoltare nu au fost efectuate cheltuieli.

CJ Dolj cumpără 16 tahografe

Revenind la rectificarea bugetului de venituri şi cheltuieli al judeţului Dolj, aici a mai apărut o cheltuială recentă, anunţată chiar în şedinţă. CJ Dolj va plăti 79.000 de lei pentru achiziţionarea a 16 tahografe. Ele sunt pentru 16 dintre maşinile de gunoi cumpărate în cadrul Masterplanului de deşeuri al judeţului, care deservesc staţiile de transfer de la Calafat şi Filiaşi.

„Chiar dacă nu au circulat, a trecut timpul peste aceste maşini, trebuie verificate, s-a schimbat şi legea şi e nevoie în mod special de aceste tahografe“, a explicat preşedintele CJ Dolj, Ion Prioteasa.

ȘTIRI VIDEO GdS

ȘTIRI GdS